Védekezés

2024.09.17. 15:04

Árvíz 2024 - Orbán Viktor engedélyt adott a Lajta-menti szükségtározó megnyitására Hegyeshalomban - fotók

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerdán dönt arról, hogy szükséges-e ez a lépés az árvízi védekezés során a Lajta-partján.

Kisalföld.hu

Árvíz - Orbán Viktor engedélyt adott a Lajta-menti szükségtározó megnyitására

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

15.05 - A miniszterelnök részt vesz a védekezésben a Lajtánál

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) a Lajta-menti árvízvédelmi munkálatokat ellenőrzi Hegyeshalom térségében 2024. szeptember 17-én. A kormányfő megadta az engedélyt a Lajta főmeder és a Balparti Csatorna közötti szükségtározó megnyitására. Középen Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója.

A vízügy a kisalfold.hu-t arról tájékoztatta, hogy szerdán, a délelőtt folyamán nyithatják meg a szükségtározót, a vízállás függvényében. 

Frissítve:

A helyszínen ellenőrizte Orbán Viktor a Lajta-menti árvízvédelmi munkálatokat, ahol Nagy István országgyűlési képviselővel együtt meghallgatta a vízügyi szakemberek és a katasztrófavédők jelentését a Mosonmagyaróvár és térsége megvédéséért tett erőfeszítésekről - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár kedden.

Orbán Viktor megadta az engedélyt a Lajta főmeder és a Balparti Csatorna közötti szükségtározó megnyitására. A szükségtározó a másodrendű védvonal megnyitásával biztosítja, hogy az elsőrendű fővédvonalakat ne törje át a víz, illetve garantálja Mosonmagyaróvár és lakóinak biztonságát 

- olvasható a közleményben.

Orbán Viktor Facebook oldalán közzétett videóban arról beszél, hogy a szakemberek tanácsa alapján át kell vágni a gátat, amit várhatóan szerda hajnalban négy óra tájékán fognak megtenni. Ezzel nagyjából 20 centiméterrel tudják csökkenteni a vízszintet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában