kisalfold.hu videó

2024.07.15. 19:24

Összefogás - 70 éve szakadt át a gát és öntötte el a Szigetközt a víz - fotók, videó

Éppen 70 éve annak, hogy átszakadt a gát Ásványrárón és Kisbodakon, s július 16-án a hajnali órákban Dunakilitin. Az 1954-ben történt katasztrófára a szigetközi településeken emlékeztek.

Mészely Réka

Fotó: Kerekes István

A családom a kisbodaki szakítás közelében építkezett, s a mi házunkat is elvitte az árvíz. Minket édesanyámmal Mosonmagyaróvárra menekítettek, köszönet a befogadóknak – hangsúlyozta Szigetköz egyik legjobb ismerője, Kertész József vízügyi szakértő a Magyar Hidrológiai Társaság Győri Területi Szervezete által az 1954 júliusában történt szigetközi árvízi katasztrófa alkalmából szervezett ásványrárói megemlékezésen.

– Akkor és most is rendkívüli a helyzet: akkor az árral, most a kánikulával küzdünk. Hetven évvel ezelőtt borzasztó nehéz helyzetbe kerültek szigetközi családok százai, s összefogással, kitartással és szeretettel tudtak a nehézségeken felülkerekedni – köszöntötte vendéglátóként a polgármesteri hivatalban egybegyűlteket Popp Rita ásványrárói polgármester. 

Németh József, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója, a Magyar Hidrológiai Társaság Győri Területi Szervezetének elnöke emlékeztetett: július 15-én 10 óra 30 perckor Ásványrárónál, 12 óra 40-kor pedig Kisbodaknál szakadt át a gát, míg másnap, július 16-án, hajnalban Dunakilitinél. Az igazgató szerint akkoriban más volt az árvízvédelmi töltés: a gátszakadások miatt 1400 lakóépület semmisült meg. A katasztrófát követő öszefogás következtében Szigetköz azonban megújulhatott. 

– Azon dolgozunk, hogy az 1954-es katasztrófa ne ismételhetődhessen meg – emelte ki még Németh József. 

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója, Láng István az 1954-est mint az egyik legnagyobb szigetközi árvízt említette, de megemlékezett az azóta bekövetkezett nagyobb áradásokra is, a 2002-esre, a 2006-osra vagy a minden rekordot megdöntő 2013-asra. A főigazgató szerint fontos, hogy fel tudjunk nézni azokra, akik a védekezés során rendkívülit teljesítettek. A szakember úgy véli, hogy a jelen megemlékezés, azon túl, hogy felnézünk eleinkre, feladatot is ad: megtartani az árvízi biztonságot. 

Kertész József egyéves sem volt, amikor családja elvesztette újonnan épített otthonát. A vízügyi szakértő felidézte, hogyan küzdöttek évszázadokon keresztül a szigetköziek a Duna szeszélyeivel. 1892-ben jött létre a Szigetközi Ármenetesítő Társulat, mely összefüggő töltéseket épített. 

– 1954-ben hatalmas árhullám érkezett: gyorsan alakultak ki magas árvízszintek. A szakítás előtt kitelepítették a lakókat, ennek is köszönhető, hogy nem lett halálos áldozata az áradásnak. Sok érték a házakban maradt – húzta alá Kertész József, aki szerint mindhárom szigetközi szakítás más-más jelenséggel járt. Arról is beszélt, hogy 1954. előtt nem volt közvetlenül nagyobb áradás, továbbá a kommunikáció is nehézkes volt.

A szigetközi gátszakadások az egész térséget elárasztották, egészen Győr-Révfaluig: az 1400 földig rombot ház mellett további 2000-ben keletkezett kár. 

– Példátlan nemzeti összefogás követte az árvizet. 1954-et követően megerősítették a védvonalakat, a hetvenes évek közepére fejeződött be a töltés megerősítése – mutatott rá a szakértő. 

Kertész József szerint a hetven éve történt katasztrófa is felhívja a figyelmet arra, hogy a jövőben is milyen fontos az árvízlevezető sávok biztosítása a folyó mellett. A Duna jobb parti védvonala további fejlesztésre szorul, csökkenteni kell az árvízi terhelést. Rámutatott arra is, hogy romlanak az árvízlevezetés feltételei, amiatt, hogy a folyó mentén a rétek-legelők helyett sűrű erdősávok alakultak ki.

Galambos Krisztina helytörténeti kutató képes beszámolón mutatta be a hetven éve történteket a mentési munkáktól az újraépítésig Dunakilititől Révfaluig. Hatalmas volt az összefogás, ki kétkezi munkával, ki pénzzel segített, de külföldről is érkezett támogatás. Dr. Války István is élménybeszámolóval készült a témában. 

Az előadóülés után megkoszorúzták az 1954-es szakítás emlékhelyeinél álló kopjafákat Ásványrárón, Kisbodakon és Dunakilitin.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában