EzTörténtKisalföld

2024.08.22. 08:00

30 éve augusztus 22-én adták át a rábatamási tornacsarnokot

A Kisalföld napilap hasábjain 10 éve a Hantech Zrt. csornai gyárának fejlesztéséről írtunk. Harminc évvel ezelőtt a rábatamási tornacsarnok átadása történt, negyven éve pedig a mezőgazdasági dolgozók elismeréséről olvashattak a Kisalföldben.

Kisalföld.hu

40 éve - Elismerés illeti a mezőgazdaság dolgozóit

Alkotmányunk születésnapját a munkás-paraszt szövetség jegyében ünnepelték hétfőn Veszprém megye fiatal városában, Tapolcán. A délelőtti nagygyűlésen Gyenes András, az MSZMP Központi Ellenőrző Bizottságának elnöke mondott ünnepi beszédet.

1984. augusztus 22. - Gyenes András: "A magyar népet sok háború pusztította, hiszen itt a hadak útján, ahol egy évezrede élünk, nem volt hosszantartó béke. Fotó: Kisalföld archívum

— Augusztus huszadika olyan ünnepünk, amely híven kifejezi, hogy nemzetünk megőrzi történelmének a legjobb hagyományait és egybefűzi gazdagítja azt a szocialista építés céljaival, a jelenkori nemzeti programunkkal. Ma ünnepeljük a néphagyományok szerint az aratást és annak eredményét, az új kenyeret is. Most, az aratás után teljes biztonsággal megállapíthatjuk, hogy ebben az évben is megtermett az ország kenyere, s nyugodtan mondhatjuk: nem fogunk hiányt szenvedni — hangoztatta Gyenes András.

A továbbiakban szólt az elmúlt időszakban nehéz körülmények között végzett szocialista építőmunka eredményeiről, a további tennivalókról. Kiemelte: 

Dicséret és elismerés illeti a mezőgazdasági dolgozókat akik az ország kenyerét megtermelték, jó munkáinkkal az idén is sok gondot okozó időjárási viszonyok ellenére

 — nagy érdemeket szereznek a színvonalas élelmiszerellátás biztosításában.

— Az eredmények és a gondok tükrében — mondhatni törvényszerűen — még élesebb megvilágításba kerülnek az olyan jelenségek, mint a felelőtlenség, a rossz munka, az állampolgári fegyelem lazaságai, ezek elnézése, a társadalmi tulajdon megsértése, az élősdiség. Ezek természetes ellenérzést váltanak ki, és azt a jogos igényt, hogy mindenki, aki illetékes, határozottabban, minden szinten — kis és nagy beosztásban egyaránt — a saját munkáért érzett felelősség erősödését feltételezi. A magyar munkások, parasztok, értelmiségiek szakértelme és szorgalma vett és marad a legfőbb biztosítéka annak, hogy nem csak megőrizzük amit elértünk, hanem megteremtődnek a feltételei a gyorsabb előrehaladásnak és ennek mértékében az életszínvonal, a nép jóléte emelkedésének.

— A magyar népet sok háború pusztította, hiszen itt a ,,hadak útján”, ahol egy évezrede élünk, nem volt hosszantartó béke — mondotta ezután Gyenes András. — 

A mi véleményünk az, hogy a világbéke megőrzéséhez az út nem az újabb és újabb fegyverkezési fordulókon, hanem a fegyverzetek korlátozásán keresztül vezet. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi feszültség erősödése nem visszafordíthatatlan folyamat, és az emberiséget fenyegető legnagyobb veszély elhárítható Ma, a kiélezettebb helyzetben is valljuk: a világháború elkerülhető.

Az elkövetkező időszakban nemcsak hazánk felszabadulása, közelgő negyvenedik évfordulójának méltó megünneplésére készülünk, hanem több más fontos politikai eseményre is, amelyek közül kiemelkedik országunk vezető erejének, a Magyar Szocialista Munkáspártnak a XIII. kongresszusa. Az esemény fogadtatását azok a következetesebbenlépjen fel minden ilyenfajta kártékony jelenséggel szemben. A nagyobb rend megteremtése munkaverseny-felajánlások fejezik ki a legjobban, amelyek a felszabadulás 40. évfordulójára és a kongresszus.

30 éve - Tornacsarnok Rábatamásiban

Jobaházával közösen építtették

Az idei hivatalos állami ünnepünk, augusztus 20-a minden bizonnyal emlékezetes marad Rábatamási lakói számára. No nem amiatt, mert ezen a napon tartják a hagyományos búcsút - különben is búcsú minden évben van -, hanem azért, mert átadták a község új tornacsarnokát. Ilyesmire nem minden esztendőben kerül sor.

30 évvel ezelőtt adták át a rábatamási tornacsarnokot. Fotó: Kisalföld archívum

A 9 órakor kezdődött szentmise után a helybéliek szépszámmal látogattak el a vadonatúj létesítményhez. Megérkeztek a vendégek is, köztük Varga József országgyűlési képviselő, aki polgármesterként egyik elindítója volt a beruházásnak, azután Andrásné Telek Judit, a Művelődési Minisztérium főtanácsosa, Botos Gábor, a megyei közgyűlés elnöke, Kovács István megyei sportigazgató, Németh László, a körzet sportfelügyelője, Tóth Mihályné, a szomszédos Jobaháza polgármestere, valamint a kivitelező cég képviselői.

Spiteller László alpolgármester üdvözölte az egybegyűlteket, megemlékezett államalapító királyunkról, Szent Istvánról, majd köszönetet mondott mindazoknak, akik valamilyen módon hozzájárultak a tornacsarnok felépítéséhez. A vendégek közül Andrásné Teleki Judit, Botos Gábor és Kovács István fejezte ki jókívánságait az esemény kapcsán. Egyébként ők vágták át a bejáratnál kifeszített nemzetiszínű szalagot is.

Ezután Gréger Tibor esperesplébános felszentelte a létesítményt, Varga József országgyűlési képviselő pedig átadta az épület kulcsait Nagy Imre iskolaigazgatónak. Befejezésként a helyi általános iskola tanulói és a jobaházi néptáncosok szórakoztatták a közönséget. A szóban forgó tornacsarnok küzdőtere 18x30 méter és 26 millió forintba került. Érdekesség, hogy Rábatamási és Jobaháza közösen építtette, s ehhez ötvenszázalékos állami támogatást kaptak.

10 éve - Szakoktatási központ lenne a Hantech csornai gyára

Javultak a munkakörülmények, az épületeket korszerűsítették

A munkakörülményeket javító beruházásokon van túl a Hantech zrt. csornai gyára. Arra törekednek, hogy oktatási központtá válhasson az üzem.

A Hantech zrt. csornai gyárában a munkakörülményeket javították a közelmúltban. Fotó: Kisalföld archívum

Újabb nagy, ezúttal 75,1 millió forintos fejlesztést hajtottak végre a Hantech zrt. csornai gyárában. Ezúttal az üzem épületeit korszerűsítették. A beruházáshoz uniós pályázaton 26,3 millió forintot kapott a cég. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter adta át a megújult épületeket.

Tallér György, a zrt. felügyelőbizottságának elnöke elmondta: az elmúlt tizenöt évben jelentős összegeket költöttek az üzem termelőeszközeinek korszerűsítésére. Most úgy gondolták, a munkakörülmények javítására fordítanak forrásokat. Elkészült a portaépület külső-belső felújítása, építettek egy acélszerkezetes csarnokot és korszerűsítették a többi gyártócsarnokot. Nyílászárókat cseréltek, a falakat szigetelték, tatarozták. Megújult az irodaház is, így a csornai gyár már mindenben megfelel a legújabb igényeknek. 

Seszták Miklós a csornai avatón kifejtette: olyan cégeknél kerülnek jó helyre a támogatások, melyeknél van vállalkozói kedv, hosszú távú stratégia és fejlődés iránti igény. Hozzátette: a Hantech tulajdonosai olyan időszakban döntöttek a fejlesztések mellett, amikor a magyar gépgyártás éppen kezd magára találni.

- A kormány sok esetben a megszokottól eltérő gazdasági élénkítő intézkedéseit kétkedés övezte - fogalmazott a miniszter. - De az idő igazolja helyességüket. A második negyedév GDP-növekedését látva biztosan állíthatjuk, hogy a magyar gazdaság túljutott a holtponton és egyértelműen növekedési pályára állt.

Zelenka Pál, a Hantech zrt. többségi tulajdonosa kijelentette: a fejlesztésekkel nem állnak le. Arra törekednek, hogy cégük a jövőben oktatási központtá is válhasson. E célt szolgálja, hogy szeptembertől hetvenkét szakmunkástanuló képzését biztosítják a csornai gyárban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában