Lebukott ingyenutazók

2024.08.22. 14:31

Bliccelők Győr-Moson-Sopronban: 167-szer, 4,6 millió forint értékben büntetett a MÁV

A minap beszámoltunk arról, hogy idén júliusban több mint 15 millió forintot fizettek be a bliccelők a vasúttársaság számlájára. Ez rekordnak számít, ekkora bevétel soha korábban nem érkezett a MÁV-START-hoz. Rákérdeztünk mi a helyzet a térségben, ugyanis Győr-Moson-Sopronban is számos járaton próbálnak meg ingyen utazni az emberek. Kérdés mennyien buknak le.

Simon Roberta

Fotó: MW-archívum

Idén 167 büntetést, több mint 4,6 millió forint értékben szabtak ki  a jegyvizsgálók a győrieknek. Olyan utasok számára, akik a vonat fedélzetén nem tudták, vagy nem akarták rendezni a részükre megállapított büntetést.

Eddig a győriek részére kiállított büntetések esetében a mai napig összesen 489 ezer forintot fizettek be. A helyi bliccelők közül az egyik tartozása már meghaladta a 840 ezer forintot is. Azonban a rekorder egy békéscsabai illetékességű, akit 52 alkalommal büntettek meg. Összesen több mint 400 fő békéscsabai személy, több mint 1400 büntetésén, több mint 23 millió forint tartozás van a MÁV nyilvántartásában.

A bliccelő utasok menetjegyüket már csak emelt összegű pótdíj megfizetése mellett pótolhatják. A pótdíj összege a vonaton 2 600 forint, míg utólagosan fizetve 25.000 forint Amennyiben a bliccelő a bírságot nem fizeti meg 30 napon belül, úgy már 50.000 forintos pótdíjat kell fizetnie, és a követelés kezelési és postaköltséggel illetve adott esetben késedelmi kamattal is növekszik.

A bírságot kapott bliccelők a nagyobb problémákat, a felesleges többletköltségeket kerülhetik el azzal, ha tartozásukat mihamarabb rendezik. Ehhez a vasúttársaság segítségét is kérhetik: egyedi fizetési konstrukciót, részletfizetést, fizetési halasztást is kaphatnak, ha szeretnék rendezni tartozásukat. A fizetést megtagadók esetében azonban a bírósági végrehajtók a jövedelemből tilthatják le a vasúttársaságnak járó összeget, míg az adósság nem rendeződik, vagy rosszabb esetben a bliccelő ingatlanjára vethetnek ki végrehajtási jogot. 

Olyan is előfordult már, hogy egy adós veterán autóját foglalták le a nagy összegű adósság fejében. 

A magas összeggel tartózók ellen a vasúttársaság büntető feljelentést tesz, mivel az már csalásnak minősülhet. A büntetésekről és a fennálló tartozásokról az alábbi oldalon lehet részletes tájékoztatást kapni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában