A bíróság dönthet

2024.08.22. 14:11

650 milliós vita a Volán és Győr városa között

Lázár János építési és közlekedési miniszter közösségi oldalán írt arról, hogy 4,5 milliárd forinttal tartoznak a Volánnak „az ország legnagyobb bliccelői”. Példaként említette Győrt és Nyíregyházát. A két város 650–650 millióval tartozik.

Kisalföld.hu

Szolgáltatáscsökkentés eddig sehol nem történt – állítja a Volán. Fotó: MW

Pintér Bence, az októbertől megválasztott polgármester közösségi oldalán dr. Dézsi Csaba András jelenlegi polgármestert kérte, tájékoztassa a győrieket, hogyan keletkezett a 650 millió forintos adósság a Volán felé. Dézsi Csaba András polgármester leszögezte, hogy 

„ 650 millió forint rendelkezésre áll az önkormányzat elkülönített számláján. A vitatott tételek a 2021-es és a 2022-es években keletkeztek. Az önkormányzat már kifizetett a Volánnak több milliárd forintot. A könyvvizsgáló szerint azonban a 2021-es és 2022-es elszámolásban a Volán részéről pluszösszegért alá nem támasztott szolgáltatások szerepelnek, de a számszaki hibák mellett jogi kifogásokat is talált. A szakember véleményére alapozva felelős városvezetőként meg kell vizsgálni, hogy a többletköltségként kért pénz jár-e. Az állami cég közben bírósághoz fordult, az ügy még nem zárult le.

 – Szerintem könnyen egyet lehet érteni vele győriként, hogy nemhogy több száz milliót, de fityinget sem fizetünk ki, akkor sem, ha állami cég áll velünk szemben, addig, amíg ezt a pénzügyi szakembereink nem tartják indokoltnak vagy a bíróság nem ítélkezik másként. Nyilván sok ember reklamált már közüzemi számlát, mert indokolatlannak találta annak mértékét. Most nagyjából hasonló történik – szögezte le a polgármester. Lapunk megkereste a szolgáltatót is. 

„A Volánbusz minden esetben önkormányzati megrendelésre, szerződésszerűen teljesíti a helyi közszolgáltatást. Az önkormányzati tartozások döntő többsége a szolgáltatás-ellentételezés határidőben történő kifizetésének elmaradásából adódik. Jelenleg több polgári peres eljárás is folyamatban van. A nem fizetések önkormányzatonként gyakran különböző okairól – a folyamatban lévő tárgyalások miatt – jelenleg nem áll módunkban információkkal szolgálni.”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában