Nyár 2024

2024.05.30. 13:58

Irány az Aranypart II! Az egyik népszerű szabadstrand szombaton nyit Győrben, mutatjuk a részleteket - frissített hír

A hagyományoknak megfelelően június elsejétől ismét kinyit az Aranypart I. és az Aranypart II. szabadstrand Győrben.

Kisalföld.hu

Június 1-től a szabadstrandokon 8 és 20 óra között mentőőr felügyeli a területet, emellett illemhely, zuhanyzó és öltöző teszi kellemesebbé a kikapcsolódást. Fotók: Győr-Szol

Elmarad az Aranypart I. nyitása

Az Országos Vízjelző Szolgálat 2024. május 30-i adatai szerint árhullám érkezik a Dunán, amely Győr térségét is érintheti. A várható vízszintemelkedés miatt az Aranypart I. szabadstrand június 1-jére tervezett nyitása elmarad. Az Aranypart I. területén az ár levonulása után, az újabb vízmintavételi eljárást és az egészségügyi hatóság engedélyének megérkezését követően lehet majd fürdőzni. A parton a napozás megengedett.

Az Aranypart II. szabadstrand a tervezettnek megfelelően június 1-től várja a fürdeni és napozni vágyókat - közölte Ozsvárt Tamás, a Győr-Szol kommunikációs vezetője.

Az előrejelzés szerint árhullám közeleg

Az Országos Vízjelző Szolgálat 2024. május 30-i adatai szerint árhullám érkezik a Dunán, amely Győr térségét is érintheti. Az előrejelzések alapján a vízszint már június 3-án, hétfő hajnalban elérheti a kisalföldi vármegyeszékhelyen a rakpartokat.

A várható további vízszint emelkedés miatt a következő napokban Győrben, a Petőfi híd alatti ingyenes parkoló és a Móricz Zsigmond alsó rakparti fizető parkolók kiürítése és lezárása válhat szükségessé. A felszíni parkolókat üzemeltető Győr-Szol Zrt. ezért arra kéri az autósokat, hogy az említett ártéri parkolók területén járműveiket 24 óránál hosszabb időtartamra már ne helyezzék el, lehetőség szerint válasszanak más parkolóhelyet.

Az áradás miatt szükséges intézkedések a frissülő előrejelzések alapján változhatnak. A parkolást befolyásoló változásokról a Győr-Szol Zrt. tájékoztatja a közlekedőket.

Korábban

Az előkészítő munkálatok részeként a Győr-Szol Zrt. koordinálásában mindkét helyszínen – egyebek mellett - megmetszették a fákat, lenyírták a füvet, rendbe hozták az öltözőkabinokat. Ahol kellett, ott pótolták a hiányzó eszközöket és elvégezték a szándékos rongálásból adódó feladatokat. Az Aranypart I. és az Aranypart II. medrét átvizsgálták, hogy a fürdőzés a kijelölt területen belül továbbra is biztonságos legyen.

A nyitás előtti napokban megtörtént a figyelmeztető táblák, a hulladékgyűjtő edények és a víz mélységét jelző bóják kihelyezése, valamint a helyszínre szállították az életmentéshez szükséges csónakot. Az Aranypart II.-n helyére került a két lépcsőlejáró, és üzembe helyezték a kitakarított, újrafestett fürdőházat.

 

Az egészségügyi hatóság mintát vett a folyó és a holtág vizéből, a hatósági engedély megküldését követően nyithatnak meg a szabadstrandok. 

A szabadstrand házirendje a biztonság érdekében előírja, hogy a szabadstrandra tilos motorkerékpárral és gépkocsival behajtani, illetve oda kutyát bevinni. Nem szabad tüzet gyújtani és üveget a vízbe vinni. A fürdőzőkre és a napozókra nézve veszélyes lehet a vízparton hagyott horog, ezért a szabadstrandok területén a horgászás is tilos.

Június 1-től a szabadstrandokon 8 és 20 óra között mentőőr felügyeli a területet, emellett illemhely, zuhanyzó és öltöző teszi kellemesebbé a kikapcsolódást. Fotók: Győr-Szol

Ahol fürödni tilos

Vannak a városban olyan vízterületek, ahol nem biztonságos a vízben tartózkodás, ezért Győr Megyei Jogú Város Jegyzőjének kiadott 19456-7/2008. számú jegyzői határozatának értelmében tilos fürödni az adyvárosi tározótóban, a József Attila-lakótelep területén létesített kettő tározótóban, az Iparcsatorna teljes hosszában, a Rába folyó mindkét felén, a bácsai vízáteresztő zsilip környékén (Holt-Duna-ágban), a pinnyédi híd győri hídfőjénél, a püspökerdei átvágás teljes hosszában, Győr-Újvárosban a Mákos-dűlői volt kavicsbányában, Győr-Gyirmóton a Marcalban, a bácsai bányagödrökben, a Holt-Marcalban (rabkerti tóban) és a győrszentiváni volt szabadstrandon. A Kovalter pihenőpark területe kizárólag napozásra használható.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában