EzTörténtKisalföld

2023.09.25. 21:18

Erről írtunk 10 éve - Rejtélyes haláleset történt Győrasszonyfán

Múltidézés megsárgult újságokkal.

Kisalföld.hu

Fotó: Kisalföld-archívum

10 éve történt – Rejtélyes haláleset

A győrasszonyfai tragédia csak kérdéseket hagyott maga után. A Kisalföldnek beszélt Magdi néni lánya a történtekről. Az idős hölgyet vérbe fagyva találták meg háza udvarában, a tyúkólnál úgy, hogy az egyik karját letépte és elvitte valami. Mindenki értetlenül állt az eset előtt, mivel a kerítés érintetlen volt, a házból pedig nem tűnt el semmi.

– Valami nem stimmel, bármelyik verziót is próbáljuk elfogadni. Ha állat volt milyen? Ha ember tehette, miért? Most csak egy bizonyosságot szeretnék, hogy az édesanyám azon a szörnyű éjszakát nem szenvedett” - mondta a Kisalföldnek Magdi néni lánya, Ábrahámné Dobos Magdolna.

– Hogyne találgatnánk mi is, hogy mi történhetett - válaszol szinte kérdés nélkül Magdolna. - Látják a kerítést hátul, végig zárt, nem tudjuk elképzelni, hogyan jöhetett be rajta egy állat. Ami biztos, hogy az édesanyám este mindent kikészített magának: ott voltak a gyógyszerek, az ágynemű... És nem hiányzik a házból semmi. Kiment a tyúkokhoz, azokat bezárta, a többit viszont már csak ő tudta volna elmondani.” Az intenzív osztályon egyetlen pillanat volt, amikor felcsillant a remény, hogy az idős néni túlélheti a szörnyűséget: „A műtét után szólongattam, mondtam neki, mama, ébredj fel, mondd el, ki vagy mi bántott. Nem tudott válaszolni, de a homlokát ráncolta és egy könnycsepp csordult ki a szeméből... Aztán visszaaludt. Örökre.”

Magdi néni fotóján ott vannak az unokát, akinek az esküvőjét még meg akarta érni. A mosolygós szemű asszony oly sok mindent megélt életében. Nem lehetett ellensége, haragosa. Ebben biztos a lánya. A családjáért élt, amíg tudott segíteni. Két unokáját is szeretettel nevelte.

A család nem tehet most mást, mint válaszra vár. De nem jön senkitől. Magdolna férje és testvére végignézte a kert hátsó részét, ahonnan elvileg állat szökhetett be. De lyukat nem találtak. Vaddisznó nem repülhet át a másfél méteres kerítésen. Róka hogyan? Vagy a tőlük két udvarral arrébb lévő nyesttelepről jöttek át a ragadozók?

Az eset óta nézik a házőrzőjük ürülékét is, háta megtalálják a gyűrűt. Mert Magdi néninek az a keze tűnt el, amelyen harmincéves kora óta a jegygyűrűjét viselte. De hogyan lehetett volna az a vizsla, amely ott vigyázott az idős gazdájára akkor is, amikor megtalálták? S aki reggelente Magdi néni mamuszát még mindig odaviszi Magdolnához, jelezve, hogy valami nincs rendben, nincs itt, akit ő még mindig vár.

A Kisalföld címlapja 2013. szeptember 25-én.

30 éve – Fiatal neurológusok versenye

Rövid ünnepi köszöntők és formalitások után megkezdte munkáját Győrben az Ifjú Neurológusok IX. Fóruma. A háromnapos győri előadás-sorozatot, rangot jelent a város kórházának is. Az eseményre mintegy 260 orvos résztvevő érkezett meg. Kétharmaduk fiatal neurológus. A fórumon 73 előadás hangzott el.

Az évente ismétlődő rendezvénysorozatot a Magyar Ideg és Elmeorvosi Társaság azzal a céllal indította útjára, hogy a fiatal, közvetlenül a szakvizsga előtt, vagy után álló, de mindenképpen 35 év alatti orvosok számot adhassanak első tudományos munkáikról. A fórum természetesen egyben verseny is a fiatal orvosok számára. A Tudományos Tanácsadó Testület a rendezvény végén a legjobb előadásokat az eddigi hagyományoktól eltérően nem pénzzel, hanem értékes, a fiatal kollégák számára nagyon hasznos szakmai könyvekkel díjazza, különdíjként pedig egy olaszországi kongresszusra szóló meghívás is gazdára talál majd.

60 éve - Ezer foglyot lőttek

Szeptember a vadászok hónapja. A Kisalföld vadban gazdag vadászmezőit éjjelnappal járják a vadászok. A hónap minden napján cserkésztek külföldi vadászok a megyében. A Kisalföldi Állami Erdőgazdaság és a Soproni Tanulmányi Erdőgazdaság rezervátumaiban már négy szarvasbika került terítékre. Az elmúlt vasárnap először az új idényben — fogolyra is lehetett vadászai. A megyében 350 vadász 1000 foglyot ejtett.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában