Szüreti Napok

9 órája

Új programokkal pénteken kezdődik a Soproni Szüreti Napok

Borvidékként Sopron egyik legnagyobb ünnepe a minden ősszel megrendezett Szüreti Napok, amely szervezőinek idén nem kis kihívásokkal kellett szembenézniük. Eredetileg a háromnapos mulatságot szeptember 13. és 15. között rendezték volna meg, ám a mostoha időjárás miatt a szervezőknek el kellett halasztaniuk a Szüreti Napokat. A mulatságot végül szeptember 20. és 22. között tartják meg, új programokkal is kedveskednek.

Papp Fanni

Pénteken kezdődik a Soproni Szüreti Napok, ahol a borvidék nedűi mellett kulturális és szórakoztató programokkal várják a résztvevőket. Fotó: Kisalföld archívum

Az idei Soproni Szüreti Napokat eredetileg szeptember 13. és 15. közötti tervezték megtartani, azonban a Borisz névre keresztelt ciklon szélsőséges időjárása miatt a szervezők kénytelenek voltak elhalasztani egy héttel későbbre a háromnapos mulatságot. A pénteken kezdődő Szüreti Napoknak az Erzsébet-kert ad otthont, a szervezők összeállították az új színpadi programokat.

Magyarország egyik borvidéke révén természetesen nagy hangsúlyt kapnak a soproni borok, viszont kulturális és szórakoztató programokból, sem lesz hiány a három nap során. A szervezők készülnek kézműves vásárral és gyerekeknek szóló előadásokkal, foglalkoztatókkal is. A hagyományokhoz hűen az idei Szüreti Napokat is néptáncműsorral (a következő napokban több alkalommal is készülnek néptáncműsorral), majd látványpréseléssel nyitják meg pénteken 18 órakor az Erzsébet-kerti színpadon. A nyitónapon a versszerelmeseknek kedveskednek, ugyanis érkezik a Kávészünet zenekar, akik előadásukban klasszikus és kortárs költők művei modern zenei köntösbe öltöztetik a zenepavilonban. Az est sztárvendége pedig a 4S Street lesz, akikkel a közönség együtt énekelheti el többek között a szeretett slágerüket, a Mesélnék a bornak című dalt. Végül a nyitónapot DJ Jokó zárja a zenepavilonban.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is látványpréseléssel nyitják meg a Soproni Szüreti Napokat. Fotó: Kisalföld archívum

A szombati napot gólyalábas produkció kezdi 10 órakor, majd 11 óra után érkezik az Ej, mi a kő! - családi interaktív koncert. 

A Szüreti Napok keretében rendezik meg a sakk kupát szombaton 10 és 14 óra között, amire szeptember 19-ig lehet nevezni a weboldalon.

 A sakk kupa során hét fordulós nyílt versenyek lesznek, 15-15 perces játszmákkal. A zenepavilonban 14 órától jön a CinemaSense, soproni zenekar. Majd 16 órától Biro Eszter kvintett formációval érkezik, akik igazi örömzenével várják a közönséget. Biró Eszter formációjának kortárs szerzeményei bőven lehetőséget adnak a kísérletezésre és improvizációkra ebben az énekhangra, fúvós és ütőhangszerekre, gitárra és harmonikára megálmodott különleges programban. A színpadon 17.30-kor lép fel a 24 fős tánckarból és 5 tagú népi zenekarból álló folklór formáció, a Duna Művészegyüttes. Szombat kora este a bemelegített rekeszizmokra is szükségetek lesz, hiszen egy fergetegesnek ígérkező előadást hoz a Szomszédnéni Produkciós Iroda. A Szüreti Napok résztvevői este felcsavarhatják a szőnyeget, ugyanis Sopronba érkezik a legendás Fenyő Miklós. Végül az estet  Continental Showband zárja a második napot.

A zárónap Kardos-Horváth János gyermekkoncertjével indul a zenepavilonban 10 órakor, majd pedig a legkisebbeket 11 órától kreatív foglalkozással várják a legkisebbeket a festőkuckóban. Az Erzsébet-kertet 17 órától beragyogja Radics Gigi az élőzenekaros nagy koncerttel, akinek nevéhez a fiatal kora ellenére már arany- és platinalemezek fűződnek. A naplementében hangulatos akusztikus koncertet ad Járai Márk, akit a Halott Pénz énekeseként ismerte meg az egész ország, azonban mostanra a karcos hangú énekes szólóban is az egyik legkedveltebb "egyszálgitáros" előadóvá nőtte ki magát. Végül a 2024-es Szüreti Napok a Balkán Fanatik koncertjével ér véget, akik 20.30 órától lépnek fel a színpadon. 

A Soproni Szüreti Napok zavartalan megvalósítása érdekében szeptember 20. (péntek) reggel 8 óra és szeptember 23. (hétfő) reggel 8 óra között a Mártírok útja - az elmúlt esztendőkhöz hasonlóan - mindkét irányból le lesz zárva. Szeptember 19-től (csütörtök) a GYIK Rendezvényház mögötti parkoló sem vehető igénybe. A kerékpárral érkezőknek biztosítanak tárolási lehetőséget.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában