Mindent megtesznek

10 órája

Árvíz 2024 - Tetőzhet csütörtökön a Lajta és a Duna egy-egy szakaszon, folyamatos a védekezés - cikkünk frissül

Csütörtökön is folytatódik az árviz elleni védekezés a Kisalföldön.

Kisalföld.hu

Fotó: Kerekes István

16:25 – Körbezárta a víz a Magyar Vilmos uszodát Győrben

 A Rába a belvárosban, a Bécsi kapu térnél található mércén majdnem hat méteres magasságot ért el. Teljesen körbevette a víz az ártéren található, már a múlt hét végén bezárt Magyar Vilmos uszodát, a folyó szétterült a Dunakapu térnél, a Káptalandomb alját nyaldossa.

16:15 – Kikapcsolta az áramot az E.ON

Nagybajcsnál csütörtökök órákon át tetőzött a Nagy-Duna 858 centiméterrel, közölte a vízügy. Az E.ON Hungária Csoport lapunkat arról tájékoztatta, hogy több mint 150, a Duna áradása miatt veszélyeztetett helyen kapcsolta ki biztonsági okokból az áramot. 

14:30 - Kedvező a torkolati mű hatása, nem folyik vissza a víz a Mosoni-Dunába

A Mosoni-Duna torkolati műtárgy szeptember 14. óta zárva van, árvízkizárásos üzemmódban működik, ezáltal a Duna felől érkező vízmennyiség nem tud visszafolyni a Mosoni-Duna irányába.

Ezért a Győr térségi vízszinteket a Duna nem, csak a Mosoni-Duna - Lajta és a Rába - Marcal felől érkező vízhozamok alakítják.

A Rába vízgyűjtőjén a meteorológiai előrejelzésekhez képest jóval kevesebb csapadék hullott, ennek köszönhetően a Rábán nem alakult ki árhullám.

A Mosoni-Duna rajkai betáplálását az árhullám érkezésével egyidejűleg lecsökkentettük, ez által helyet biztosítva a Mosonmagyaróvárnál betorkolló Lajta vízmennyiségének.

Forrás: ÉDUVIZIG

A fentiek következtében Győr térségében sokkal lassabb lett az áradás mértéke, és a tetőző vízszintek a múlt heti előrejelzéseinkhez képest – amikor még bizonytalan volt a Rába áradása -, alacsonyabban alakulnak.

A torkolati műtárgy kedvező hatása miatt Győrnél 680 – 700 cm, Mecsérnél 360- 380 cm körüli, Gyirmóti szivattyútelepnél 500-520 cm körüli tetőző vízszinteket várunk.

A jelenlegi árhullám szinte azonos lenne a 2002. augusztusi árvíz győri levonulási szintjeivel, viszont a műtárgy üzembe helyezésével egy méterrel alacsonyabb vízszint várható Győr térségében, amit a képen is jelöltünk.

14:00 - OVF: tetőzésközeli szinten a Duna Nagybajcsnál

Tetőzésközeli szinten van a Duna vízszintje Nagybajcsnál; vonul lefelé az árhullám az országban, minden érintett területen folyik a védekezés - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) csütörtökön az MTI-vel.

Azt írták: a ciklon távozása után az elmúlt 24-36 órában már sehol sem volt említésre méltó mennyiségű csapadék a vízgyűjtőkön, a tetőzést követően lassú apadás zajlik már a felsőbb szakaszokon. Ez egyben azt is jelenti, hogy az árhullám, amelyet a korábbi rendkívüli esőmennyiség indított el, halad lefelé a vízfolyásokon.

A legfrissebb adatok szerint a Duna vízállása a magyarországi szakaszon szinte mindenütt a harmadfok szintjét meghaladóan tetőzik majd - jelezték. Budapesten ez előreláthatólag szombaton várható, szintén a harmadfok feletti vízállással.

Felhívták a figyelmet arra, hogy 

az árhullám levonulásával napról napra máshol, egyre lejjebb lévő folyószakaszokon tetőzik a Duna,

egészen addig, amíg az árvíz el nem hagyja az országot. Ennek megfelelően, a legutolsó előrejelzés szerint csütörtökön napközben Nagybajcsnál, várhatóan péntek reggel Komáromnál, péntek este pedig Esztergomban lesz tetőzés.

A Rábán Árpásig fokozat alatti, míg Győrben a harmadfoknál magasabb tetőzésre lehet számítani. A Lajta Mosonmagyaróvárnál feltehetőleg pénteken a nap első felében éri el a tetőzést, a valaha mért legmagasabb értéket megközelítő vízállással - tájékoztatott az OVF.

Közölték: az árhullám által veszélyeztetett területek állami védvonalain a vízügyi igazgatóságok védekeznek, ahol szükséges, ott a társszervek bevonásával. Az önkormányzati védekezéseknél pedig a vízügy szakmai irányításával, a katasztrófavédelem, a honvédség, a rendőrség, a polgárőrség, a büntetés-végrehajtás, illetve számtalan civil önkéntes közreműködésével zajlik a munka.

A Szigetközben még mindig 24 órás figyelőszolgálatot látnak el, és erre készülnek a Dunakanyarban is - emelték ki.

Ismertették: Magyarországon 41 település, valamint a főváros 7 szakaszon - köztük a kihívást jelentő Margitszigeten - önállóan védekezik, de a vízügyi szakemberek műszaki irányítóként ott is jelen vannak. A déli országrészben, így például Bátán és Dunaszekcsőn a védművek kiépítésével, illetve erősítésével várják az árhullám érkezését.

A közleményben arra kértek mindenkit, hogy a gátak állapotának védelmében ne menjen a töltésekre fotózni-nézelődni, kerülje a "katasztrófaturista" viselkedést, ezzel is segítse a védekezésben részt vevők munkáját.

12:20 - Több száz polgárőr vesz részt a védekezésben

Több száz polgárőr vesz részt a dunai árvíz elleni védekezésben - derült ki az Országos Polgárőr Szövetség közleményéből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A közlemény szerint Pest vármegyében mintegy 200, Győr-Moson-Sopronban 140, Budapesten pedig 150 polgárőr vett részt az eddigi védekezési munkákban. Közölték azt is, hogy Túrós András elnökletével az Országos Polgárőr Szövetség Árvízi Munkacsoportja áttekintette a polgárőrség árvízi védekezésben való részvételét a Duna menti területeken, valamint meghatározta a további feladatokat. A közlemény alapján a szervezet elnöke elismerését és köszönetét fejezte ki annak a több száz polgárőrnek, akik immár a Duna teljes magyarországi szakaszán aktívan részt vesznek a védekezésben, homokzsákokat pakolnak, a szakemberek útmutatása szerint építik a védőgátakat, közreműködnek a veszélyeztetett területek lezárásában, közlekedésbiztonsági és jelzőőri feladatokat látnak el a folyóparti utakon és a gátak mentén. A munkacsoportot vezető elnök kérte az érintett vármegyei polgárőr szövetségek elnökeit, hogy a helyben működő operatív törzseknél tájékozódjanak, hogy a védekezést segítő munkálatok mellett, hol válhat szükségessé kitelepítés, és ha azok megindulnak, akkor a hatóságokkal egyeztetve, lássanak el járőr- és őrző-védő szolgálatot a kiürítendő területen élők által hátrahagyott javak védelmében - áll a közleményben.

12:00 - A katasztrófaturistákra figyelmeztet a rendőrség

Videóban figyelmeztetnek a veszélyekre: 

11:30 - Légifelvételek az árhullámról

Felderítésen a H145-ös honvédségi helikopter, amelynek feladata, hogy az árlefolyást vizsgálja - írta Magyarország Kormánya közleményében.

11:00 - Ingyenes árvízvédelmi vonalat hoztak létre

Céljuk, hogy minden árvízzel kapcsolatos kérdés, észrevétel, felajánlás és hasonló ezen az árvízvonalon keresztül megtehető legyen - mondta Rétvári Bence az árvízinfón.

 

10:20 - Nagy István: számos árvízvédelmi beruházás valósult meg a Szigetközben

Számos árvízvédelmi beruházás valósult meg a Szigetközben a 2013-as, történelmi árvíz óta - mondta az agrárminiszter csütörtökön a Facebook-oldalára feltöltött videójában. Nagy István a videóban hangsúlyozta, hogy a Duna, Lajta és Mosoni-Duna közelsége miatt Mosonmagyaróvár és Szigetköz kiemelt figyelmet kap az árvízvédelemben.

A 2013-as történelmi árvíz óta olyan fejlesztések valósultak meg, amelyek az ár elleni védekezésben eddig soha nem látott biztonságot garantálnak az itt élők számára

 - fogalmazott a tárcavezető, hozzátéve, hogy a beruházások között vannak olyanok, amelyek a gátak megerősítését, új árvízvédelmi rendszerek kiépítését, valamint a vízszintek gyorsabb előrejelzésére szolgáló korszerű monitoringhálózat kialakítását szolgálták, és megvalósult a Mosoni-Duna, valamint a Lajta folyó térségi vízgazdálkodási rehabilitációja.

Úgy folytatta, hogy a települések igényeinek figyelembevételével partrendezést, burkolatátalakítást és építést végeztek.

A projekt tartalmazta a Lajta mosonmagyaróvári duzzasztó felújítását és a duzzasztó ökológiai átjárhatóságának biztosítását; árvízvédelmi védvonal épült a porkolátoki csatorna környezetében; Dunaszeg térségében zárt szivárgó létesült; a Mosoni-Duna torkolati szakaszának vízszint rehabilitációja szintén megtörtént, a nagy műtárgyak fejlesztése és rekonstrukciója is megvalósult - sorolta Nagy István.

Hozzátette, hogy emellett a felső-dunai mellékágrendszerek árvízvédelmének és vízpótlásának első üteme is elkészült: a beruházások során az árvízlevezetés feltételeinek a javítása érdekében mellékágkotrások, a mellékágrendszer műtárgyainak átalakítása történt meg a szigetközi hullámtéri mellékágakban.

Az Insula Magna komplex vízgazdálkodási és fenntartható fejlesztési program pedig a Szigetköz-Csallóköz térség árvízvédelmi veszélyeztetettségének csökkentését, a hullámtéri levezetőképesség hosszú távú biztosítását célozza meg - jelezte a tárcavezető.

Az emberek biztonsága az első. Ezek a beruházások nemcsak a természeti erőkkel szembeni védekezést szolgálják, hanem a helyi gazdaság és a lakosság jövőjét is biztosítják. Éppen ezért mindent megteszünk azért, hogy a mosonmagyaróvári és környékbeli emberek nyugodtan élhessék mindennapjaikat, tudva, hogy otthonaik, termőföldjeik, értékeik biztonságban vannak

 - fogalmazott a videóban Nagy István.

10:10 - A bécsi nemzetközi vonatok mindegyike jár már Magyarországon

A magyarországi szakaszon a bécsi nemzetközi vonatok mindegyike közlekedik már, csütörtöktől ismét az eredeti helyjegyváltási szabályok érvényesek. Az ÖBB tájékoztatása szerint Bécs és Salzburg között egy vágányon újraindult a forgalom, Bécsből minden óra 55 perckor indul vonat Salzburg felé. Ezen a szakaszon az árvíz levonulása után a helyreállítás hosszabb ideig eltart majd. Az eredetileg Salzburgból érkező Kálmán Imre EuroNight (EN 463) az osztrák szakaszon nem közlekedik, Hegyeshalomtól menetrend szerint indul Budapestre 8:55-kor - közölte a Mávinform.

9:20 - Ötre emelkedett a csehországi árvíz halálos áldozatainak száma

Ötre emelkedett a csehországi árvíz halálos áldozatainak száma, nyolc személy pedig eltűnt, őket továbbra is nagy erőkkel keresik – jelentette be Vít Rakusan cseh belügyminiszter szerdán késő éjjel a CNN Prima News hírtévében. Petr Fiala kormányfő azt közölte, hogy az árvíz napjaiban több mint 19 ezer embert telepítettek ki országszerte. Egy részük még a következő napokban sem térhet vissza otthonába, mert az árvíz által elöntött épületeket előbb a statikusoknak kell megvizsgálniuk, hogy lakhatók-e, érdemes-e újjáépíteni őket, vagy annyira megsérültek, hogy le kell őket bontani.

Az árvíz által egyik leginkább sújtott város, az észak-morvaországi Opava polgármestere szerint az ár a mintegy 60 ezer lakosú településen tíz négyzetkilométernyi területen pusztított, okozott nagy károkat, ahol több mint 6500 épület áll. Továbbra is gondok vannak az áramszolgáltatással. Csütörtökön reggel még mintegy 35 ezer háztartás volt áram nélkül, elsősorban a Morva-sziléziai régióban. A vasúti közlekedés több mint 20 helyi vonalon szünetel, s a közlekedés teljes újraindítását a jövő hét elejére ígérte a cseh vasúttársaság.

A megáradt folyók vízszintje országszerte csökken, már csak egy helyen van legmagasabb szintű árvízveszély.

9:00 - Árvízi jelenségek a Szigetközben - Buzgárt fogtak 

Megjelentek az első árvízi jelenségek, videón mutatjuk ahogy a Katasztrófavédelem munkatársai, a vízügyi szakemberek egy buzgárt fognak el

8:30 - Vízügy: a Lajtán, a Szigetközben is védekeznek

A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban, illetve a Budapest alatti Duna-szakaszon ad védekezési feladatokat a vízügy számára az árvíz - jelentette ki a Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Láng István felhívta a figyelmet arra, hogy 

az ár levonulása után is fenn kell tartani a figyelőszolgálatot, mert sok helyen alakulnak ki szivárgások és buzgárok.

Góra Zoltán, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője azt közölte, hogy 51 településen 991 tűzoltó vesz részt a védekezésben.

Forrás: MTI

8:00 - Megkezdődött a Duna tetőzése a Szigetköznél

Megkezdődött a Duna tetőzése a Szigetköznél, Nagybajcsnál pedig csütörtökön napközben várják 855 centiméter körül az áradó folyó tetőzését - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Siklós Gabriella a műsorban azt mondta, hogy az említett területeken szerda éjszaka a szakemberek már észleltek buzgárokat, csurgásokat a védműveken, de az azonnali beavatkozásnak köszönhetően a töltések tartanak. A szóvivő kérte, hogy most senki ne menjen a védművekre csak azért, hogy megnézze az árvizet: a töltéseknél ugyanis dolgoznak, a védműveket nem szabad pluszsúllyal leterhelni, a helyzet könnyen és gyorsan veszélyessé válhat.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy hány napig lesz másod-, illetve harmadfokú árvízvédelmi készültség. Siklós Gabriella az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában elmondta azt is, hogy a védművek egyelőre jól bírják a terhelést, és nagyon fontosnak nevezte, hogy a szakemberek a nap 24 órájában figyelik a töltéseket, s ha gond van, akkor beavatkoznak. Kérdésre közölte azt is, hogy jelentős csapadék a vízgyűjtő területeken nem várható, de az ausztriai olvadás egyértelműen lassítja az ár levonulását.

7:00 - Utakat kellett lezárni a katasztrófaturisták miatt, nincs veszélyben a mérgesi híd

Mérges a katasztrófaturizmus kedvelt célpontja lett, mióta videók és fotók kerültek fel a Rába-hídról a világhálóra. A Mérgesre érkezők a híd lábánál felgyűlt uszadékhalmot akarják megnézni, akik miatt utakat kellett lezárni a faluban.

A mérgesi Rába-hídról készült és az internetre felkerült fényképek, illetve videók elindították a katasztrófaturizmust a faluban. Balázs Vince polgármester szerint naponta csaknem száz autó fordul meg náluk, a látogatók miatt már önkormányzati utakat kellett lezárni. Az érkezők a folyón, a híd lábánál felgyűlt torlaszt akarják látni. 

Az előrejelzések szerint nem érkezik már nagyobb vízmennyiség a folyón, nem kell félteni a hidat, nem viszi el az ár

- jelentette ki a község polgármestere. Balázs Vince hozzátette: nagyon bízik benne, hogy a mostani árhullám elvonulása után sikerül végre megoldást találni az uszadék elszállítására.

További részletek cikkünkben.

6:40 - Újabb videó a Lajta-szükségtározó-rendszer megnyitásásról

Mosonmagyaróvár és a környező lakott területek védelmében 2024. szeptember 18-án hajnalban a vízügyes szakemberek megnyitották a Lajta-szükségtározó-rendszert. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a  gátat megbontották, hogy így irányított módon, biztonságosan, és megfelelő időzítéssel vizet tudjanak kivezetni a kijelölt területekre. A vízügyi beavatkozás jó döntésnek bizonyult, Mosonmagyaróvár fölött már napközben éreztette hatását a levonuló víztömeg csökkentésében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában