Ezrek igényéhez igazodva

2024.09.15. 11:36

Menzakoszt: klasszikus menük mellett speciális étrenddel is készülnek Győr-Moson-Sopron konyháin

Naponta több ezer gyermek étkezik Győr-Moson-Sopron vármegye óvodai és iskolai menzáin. Az étel minősége és változatossága kulcsfontosságú a fiatalok egészséges fejlődésében és tanulási képességeik támogatásában. A legkisebbektől a legidősebbekig minden korosztály igényéhez igazodik a menza.

Fotó: Mészely Réka

Az iskolai étkeztetést több helyen is az Eatrend Magyarország biztosítja, Győrön és Sopronon kívül további hat településen látják el a bölcsődei, óvodai, iskolai és szociális étkeztetési szolgáltatást, ami 20 ezer embert jelent naponta. – Minden évben vezetünk be újdonságokat. Folyamatosan fejlesztjük meglévő étlapjainkat is, melyeket dietetikusainkkal és a termelési osztállyal közösen állítunk össze. Sopronban idén nemcsak a menükínálat újult meg, hanem a nyáron két iskolában, a Petőfiben és a Gárdonyiban az ebédlőket is felújítottuk, így a diákokat ebédidőben színes és vidám környezet várja – kezdte Barnai-Halász Mercédesz, az Eatrend Magyarország marketing- és támogatási vezetője.

menza sopron
A soproni Gárdonyi-iskola megszépült ebédlőjében a menza főztje is jobban esik a diákoknak . 
Fotó:  Máthé Daniella

– Nemcsak hagyományos menüből választhatnak a szülők, speciális étrendet is kínálunk az ételallergiás gyerekeknek. Dietetikai csapatunk mindent megtesz annak érdekében, hogy a ránk bízott étkező gyermekek a lehető legnagyobb biztonság mellett a diétájukba illeszthető alapanyagokból ugyanazt a menüt fogyaszthassák, mint társaik. Jelenleg több mint 140-féle diétát főzünk országszerte, a vármegyében két szakosított konyhán készülnek ezek az ételek, így ötszáz gyermek speciális étkezését biztosíthatjuk – fűzte hozzá Barnai-Halász Mercédesz. 

Friss alapanyagokból főznek naponta 

– Ételeink minden esetben az adott korosztály igényeihez igazodnak annak érdekében, hogy biztosítsák a kiegyensúlyozott tápanyag- és energiabevitelt, emellett optimális mennyiségben tartalmazzák a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat. Konyháinkra napi beszállítással friss alapanyagok érkeznek. Nyomonkövetési rendszerrel ellátott, rendszeresen vizsgált beszállítókkal dolgozunk a minőségi termékek beszerzése érdekében – hangsúlyozta az Eatrend munkatársa. 

Folyamatos visszajelzések 

– Nagy hangsúlyt fektetünk az elégedettségre, ezért folyamatosan monitorozzuk az étkezői igényeket. Az intézményekben kóstolási naplókon keresztül mondhatják el véleményüket az étkezők, valamint a szülők és pedagógusok online, weboldalunkon is elküldhetik visszajelzésüket, melyet minden esetben figyelembe veszünk. A pedagógusok számára kedvezményes étkezést biztosítunk. A rendelés leadására külön online felület áll rendelkezésükre – mondta el az osztályvezető. 

menza mosnmagyaóvár
A mosonmagyaróvári központi konyhán naponta 1600 adag étel készül el.
Fotó: Mészely Réka

Háromezer adag ételt főznek három konyhán 

Naponta háromezer személyre főznek a Futura Szolgáltató Központ munkatársai Mosonmagyaróváron három konyhán, az egyikben kifejezetten a diétás ételeket. 
– Napi háromezer emberre főzünk: az óvodásoktól az iskolásokon keresztül az idősek otthonának lakói­ra is. Mintegy százhúszan vesznek igénybe diétás étkezést mintegy húszféle diéta miatt a glutén-, laktózérzékenyektől a cukorbetegekig, különféle allergiákig. Fontos, hogy erre csak orvosi papír bemutatása esetén van lehetőség – emelte ki érdeklődésünkre Horváthné Pákozdi Emese, a Futura Szolgáltató Központ vezetője. 

Nem változtak az árak 

Mint elmondta, az étkezés díját a mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete a költségvetés februári elfogadásakor határozza meg, így most az új tanévvel a díjak nem változnak. Az intézményvezető szerint több csoport, így többek között a nagycsaládosok, rászorulók fél áron vagy ingyen ebédelhetnek. A teljes árat fizetőktől is csak a nyersanyag árát kérik el, a további költségeket az önkormányzat és az állam finanszírozza. 

Szerzők: Varga Henrietta, Mészely Réka

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában