Álláspont

Tegnap, 12:46

Önként a gáton – Kollégánk véleménye a szükséghelyzetben való összefogásról

Sokszor hallottam – bár mostanában egyre ritkábban – azt a véleményt, hogy az önkéntesség csak játék. Az önkéntes tűzoltók csak gyakorlatoznak, felvonulnak, de gyakorlati hasznuk nincs, éles helyzetekben nem tudnak beavatkozni. Akik eddig így gondolkodtak, azok az elmúlt hetek és napok eseményei után szerintem mindenképpen változtatnak álláspontjukon. Az önkéntesek igenis ott vannak a gáton!

Cs. Kovács Attila

Fotó: Csapó Balázs

Az informatika fejlődésének, leginkább az internetnek köszönhetően percek alatt kapunk hírt egy-egy eseményről és a vészhelyzetekről is. Ezáltal egyre jobban megismerhetjük azt a munkát, amit akár az önkéntes tűzoltók, akár a polgárőrök kifejtenek a kárenyhítésben, a veszélyhelyzetek megszüntetésében, megelőzésében. Emlékezzünk vissza a közelmúltra, a Vas vármegyei tűzre, ami több száz hektárt pusztított és veszélyeztetett komoly értékeket. Valahol olvastam próbálkozást, de nem lehet hiba nélkül felsorolni, hogy mely települések képviselték magukat a mentésben. Vármegyénk is kivette a részét.

 Csoda volt látni a felsorakozó tűzoltókocsikat, amikkel mind a segítők érkeztek. 

A napokban a víz állít feladat elé bennünket. A rábapordányi polgármester önkéntesek jelentkezését kérte, aztán rövid időn belül kiírta, hogy köszöni, összejött a létszám, indulnak Gönyűre. Az osli polgármester is feltette a felhívást, majd rövidesen már meg is osztotta a falubeli önkéntesek bejelentkezését a Duna-töltésről. 

Az ilyen veszélyhelyzeteket valóban csak összefogással, az önkéntesekkel együtt lehet megállítani, hiszen a hivatásos védekezők létszáma véges. 

Szerencsére lehet is rájuk számítani, hiszen az önkéntesség nem játék, hanem nagyon komoly felelősség. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában