Szeptember 21-22.

9 órája

Kulturális Örökség Napjai - Megnyílnak a máskor zárt kapuk Győr-Moson-Sopronban

Ezen a hétvégén, szeptember 21-22-én ismét megnyílnak olyan történeti épületek és kertek kapui, amelyek máskor nem, csak pénzért, vagy csak egy bizonyos csoport számára látogathatóak. Az ingyenes épületlátogatások különleges élménynek ígérkeznek.

Bódvai Ildikó

Szeptember harmadik hétvégéjén a Kulturális Örökség Napjai alkalmából országszerte több száz épülettulajdonos, kezelő vagy használó, helyi közösség áldozza fel a hétvégéjét, hogy bemutassa a rájuk bízott kincseket a nagyközönségnek. Teszik mindezt önkéntes szolgálatként, pusztán azért, mert szeretik a házaikat, szűkebb-tágabb környezetüket, településüket. Kötődnek a helyi értékeikhez, amelyek fontos szerepet töltenek be a mindennapjaikban. A történeti ismereteken túl ezt a szeretetet, ezt a kötődést igyekeznek átadni a látogatóknak is. Méghozzá ingyen.

Az épületmegnyitásokhoz gyakran társulnak kiegészítő programok, például előadások, kiállítások, kézműves foglalkozások, vagy egy-egy nagyobb egységet bemutató tematikus séták is.

A Sulyok Tamás köztársasági elnök fővédnökségével meghirdetett 2024. évi rendezvénysorozat az Építési és Közlekedési Minisztérium, valamint az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága szervezésében valósul meg. Kiemelt témája az Utak-kapcsolatok-hálózatok, így idén a szokásosnál több, a közlekedéshez kapcsolódó épület és program várja az érdeklődőket. De találkozhatunk egyéb, szélesebb értelemben értelmezett utakat, hálózatokat bemutató vezetésekkel, sétákkal, rendezvényekkel is. 

- Győr-Moson-Sopron vármegyében országos viszonylatban is sok program várja az érdeklődőket. Mind a soproni, mind a győri múzeum megnyitja kapuit. Ezen kívül Győrött a Püspökvár kertjének a bejárását, a Székesegyház felfedezését, az elfeledett hidakat bejáró kerékpártúrát, Sopronban a GYSEV megnyíló épületeit és a tematikus városnéző sétákat, a vidéki helyszínek közül a világörökséggel foglalkozó fertőszéplaki tanácskozást, a fertődi Esterházy-kastély vagy a Pannonhalmi Főapátság programjait érdemes kiemelni, de a kisebb településeken is sok helyütt várnak izgalmas programok az érdeklődőkre - invitál a rendezvényekre Veöreös András, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke.

Aki szeretne részesévé válni az e hétvégi kalandnak, a rendezvénysorozat honlapján (oroksegnapok.gov.hu) településekre szűrve megtalálja a részletes programot. Győrben például lesz vezetés az Esterházy-palotában, de Győr második világháborús bombázásairól, a légoltalmi örökségről, vagy a Püspökvár kertjének kincseiről is ígérnek tárlatvezetést. Sopronban épületlátogatást tartanak többek között a Lenck villában, a Múzeumnegyedben, a vasútállomás és az igazgatóság épületében, sőt a GYSEV motorműhelyében zajló tevékenységébe is bepillantást engednek. Lesz vasúttörténeti és vasútmodell-kiállítás is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában