Önkéntesség

5 órája

A győri Széchenyi István Egyetem több száz hallgatója segíti az árvízi védekezést

Számos eszközzel támogatja a győri Széchenyi István Egyetem a Dunán és mellékfolyóin érkező rendkívüli árhullám elleni védekezést. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság munkáját homokzsákok töltésével és pakolásával önkéntes hallgatói segítik, emellett kollégiumában biztosít szállást a messzebbről érkezett vízügyi szakembereknek.

Széchenyi Egyetem

Fotó: Adorjan Andras

Másfél nap alatt a Széchenyi István Egyetem több mint 200 magyar és nemzetközi hallgatója jelentkezett az intézmény felhívására, hogy önkéntes munkával segítse az árvízi védekezést Mosonmagyaróváron, illetve az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság győr-bácsai telepén.

„Most olyan helyzetet élünk meg, amikor mindenki összefogására szükség van. Rendkívül fontos, hogy a felsőoktatási intézmények is kiveszik a részüket a védekezésből, és örülök annak, hogy a Széchenyi István Egyetem mindent megtesz azért, hogy a rendelkezésre álló erőforrásaival segítse a szakemberek munkáját” – mondta dr. Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkára.

Egyházi-Máté Eszter, a Széchenyi-egyetemi Szolgáltató Központ és Kollégium vezetője kiemelte: a hallgatók fontos szerepet vállalnak a védekezésben. „Az önkéntesek Mosonmagyaróváron, valamint a győr-bácsai telepen segédkeznek a homokzsáktöltésben, az utóbbi helyre intézményünk buszokkal szállítja ki őket. Emellett a Mosoni-Duna szomszédságában található kollégiumunkban több mint száz olyan vízügyi szakembert szállásoltunk el, akik az ország távolabbi részeiről érkeztek” – tette hozzá.

„A Széchenyi-egyetem hosszú évek óta kiváló partnerünk, a jelenlegi árhullám okozta helyzetben pedig még nagyobb jelentőséggel bír az együttműködésünk” – jelentette ki Németh József, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatójak, köszönetet mondva a gyors segítségnyújtásért. „A hallgatók rengeteget dolgoznak a homokzsákok töltésénél és pakolásánál. Igazgatóságunk számára nagy könnyebbség az is, hogy az egyetem számos kollégánknak tud szállást biztosítani” – jegyezte meg.

A drónfelvételen jól látszik, milyen magas a Mosoni-Duna vízállása a Széchenyi István Egyetem győri campusa mellett. 

A vízügy győr-bácsai telepén más önkéntesekkel közösen minden nap turnusokban dolgoznak a hallgatók. Az egyik csoport tagja volt a veszprémi Kalmár Csaba, aki mechatronikai mérnök szakon tanul az egyetemen. Kérdésünkre elmondta, az áradás számos települést veszélyeztet, ezért kötelességének érezte, hogy munkájával segítse a védekezést.

Galsi Béla villamosmérnök és Erdélyi Réka Rebeka közösségszervezés szakos hallgatók azért jelentkeztek a munkára, hogy a szintén közösségszervezést tanuló Oros Hanna Málnát támogassák. „Hanna a szigetközi Vámosszabadin él, az ő települése is veszélyben van, ezért személyesen is érint bennünket az ügy. Fontosnak tartottuk, hogy itt legyünk vele, és segítsünk” – részletezte Erdélyi Réka Rebeka.

A közlekedésmérnöki szakra járó Hegedűs Anna Barbarát megijesztették a hírekben látott ausztriai árvízi felvételek, így nem volt kérdés számára, hogy segíteni szeretne. „Ha hozzá tudok járulni ahhoz, hogy települések meneküljenek meg, akkor pár óra homoklapátolás nem nagy áldozat a részemről” – fogalmazott.

A Széchenyi István Egyetem sok hallgatója segít a védekezésben az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság győr-bácsai telepén.
Fotó: Adorján András/Széchenyi István Egyetem

Nemcsak a magyar hallgatók segítették a vízügyi hatóság munkáját, hanem a Széchenyi-egyetem nemzetközi fiataljai is. A villamosmérnök mesterszak algériai hallgatója, Delmi Mohamed Mehieddine a homokzsákok töltése közben elmondta: remek lehetőségnek tartotta ezt az önkéntes szolgálatot arra, hogy valami jót tegyen másokért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában