Ismeretterjesztés

4 órája

Poloskák, harlekinkaticák inváziójáról – Megkezdődött a Nyugdíjas Egyetem Mosonmagyaróváron – Fotók

Elrajtolt a XIV. Mosonmagyaróvári Nyugdíjas Egyetem a helyi önkormányzat, az Albert Kázmér Mosonmagyar­óvári Kar és a Kisalföld szerkesztősége szervezésében. A 2024/2025-ös szemeszterben az előadásokat ismét élő és online előadás formában hirdetik meg. Az első előadáson prof. dr. Kon­tschán Jenő, a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának kutatóprofesszora – az előző tanév legnépszerűbb előadója – a hazai rovarinváziókról beszélt.

Mészely Réka

Fotó: Kerekes István

Tizenhárom diplomaosztó, 117 előadás van már a Nyugdíjas Egyetem mögött Mosonmagyaróváron, mely fantasztikus eredmény, ahogy az is, hogy ismételten megtelt a terem – összegzett Iváncsics János leköszönő mosonmagyaróvári alpolgármester, aki mint mondta, büszkén tekint a Nyugdíjas Egyetemre (és a Mosonmagyaróvári Kézilabda Klubra), mely nem gondolta, hogy ilyen sikeres lesz.

Varga Ottó, a Kisalföld főszerkesztője köszönetet mondott a szervezésért. Mint hangsúlyozta, napilapunk számára fontos, hogy az olvasóközönséget új információkkal lássuk el, ahogy fontos ez a Nyugdíjas Egyetemnek is. Mosonmagyaróvár jó példával járt elől a szépkorúaknak szánt ismeretterjesztő előadások szervezésében. Az élethosszig tartó tanulás fontosságát emelte ki a 2024/2025-ös szemesztert megnyitó dr. Tóth Tamás, az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar dékánja, és ebben élen járnak az előadásokon megjelenő nyugdíjasok. 

Az előző tanév legnépszerűbb előadója prof. dr. Kon­tschán Jenő, a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának kutatóprofesszora lett, akinek Iváncsics János ajándékot adott át.

A professzor tarthatta az új évad első előadását a magyarországi rovarinváziókról. Kertünkben, de akár otthonainkban élő apró lények jelentek meg előttünk, amelyek egyre több bosszúságot okoznak. A szakember érdekes tényre világított rá a történeti áttekintés során: a nem kívánatos rovarok inváziója főként 1990 után lódult meg – a politikai nyitással együtt. A kutatóprofesszor számos olyan növényre mutatott rá, melyek termesztését elfelejthetjük, "köszönhetően" kártevőiknek. Ilyen a puszpáng vagy a tuja, előbbi nagy kártevője a 13 éve megjelent selyemfényű puszpángmoly, utóbbié borókaszú. Sajnos a diófúró légy is olyan hatalmas károkat okoz, ám ellene is reménytelennek tűnik felvenni a harcot – inkább ültessünk más fákat helyettük – javasolta. Szintén sokunknak okoznak gondot a poloskák, melyek a paradicsom mellett a tökféléket, paprikákat is megszívogatják, ezzel fogyaszthatatlanná téve a zöldségeket. A gyapottok-bagolylepke sem ritka vendég, a hernyója megfúrja a paradicsomot. De hallhattunk nem őshonos szúnyogokról, s a hétpettyes katicák helyét átvevő harlekinekről. Azon túl, hogy kárt tesznek a terményekben, különféle kórokozókat is terjesztenek az inváziós fajok – melyekből újak és újak jelennek meg, a klímaváltozás eredményeként is.  Például a füge feketelegyet két hete találták meg először hazánkban, de már az egész országban ott van. 

A következő előadást Pápai Gyula tartja az online tér veszélyeiről október 10-én 15.30-tól a Phare épületben. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában