Eltűntek a rovarok, éheznek a madarak

2024.09.15. 13:50

Fecskék a bajban - Mit tegyünk, ha a hidegben legyengült madarat találunk?

A még itthon lévő és az épp felettünk átvonuló fecskerajok is nehezen viselik a hirtelen jött lehűlést és esőt. A közösségi oldalakon tucatszámra lehet olvasni azokat a kérdéseket, hogy hogyan segíthetnének a legyengült madarakon. Több mentőszervezet is posztokkal igyekszik segíteni. Összegyűjtöttük mit javasolnak.

Dániel Viktória

Forrás: Schutterstock

Fotó: Monika Surzin

A napokban ott is találkozhatunk legyengült fecskékkel, ahol a madarak alapból nem költenek. A hazánk felett átvonuló madarakat leszállásra kényszerítette a mostoha időjárás. Pár évtizede ezek a madarak még a pajtákban találtak magunknak menedéket, ahol egyben vadászni is tudtak. Ma az ablakpárkányokon és ereszek alatt kuporogva azonban kevésbé jó a helyzetük. 

A Magyar Madártani Szervezet (MME) honlapján olvasható, hogy az éhező madarak úgy próbálják csökkenteni az energiaveszteségüket, hogy szorosan összebújnak. Ilyenkor a fecskék közelébe lapos tálba vagy virágcserépbe élő lisztkukacot helyezve adhatunk nekik egy kis plusz táplálékot. 
Hangsúlyozták a fecskék csak élő prédára vadásznak így a nem mozgó táplálékot nem ismerik fel! Nedves macskakonzervet, túró-reszelt sajt-főtt tojás keverékéket vagy darabolt marhahússal úgy próbálkozhatunk, ha az élő lisztkukacok mellé tesszük.
Ha annyira legyengült felnőtt vagy kisfecskét találnak, ami már kézzel megfogható érdemes vadmentő szervezethez fordulni. 

Ideiglenes elhelyezésről, valamint a hidegben való további segítségnyújtási tanácsokat olvashatnak a Magyar Madártani Szervezet honlapján>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában