A hét embere 2024

2024.08.18. 18:41

A hét embere: Baranek Roland, a győri Deák tanulója a világ legjobb gépírói között

A gépírás világbajnokságán vehetett részt az ország leggyorsabb kezű középiskolása, Baranek Roland. A rangos megmérettetésre a lengyelországi Katowicében került sor, ahol Európa és a világ legjobb középiskolásai mérhették össze tudásukat gépelésben.

Gyurina Zsolt

 A Győri SZC Deák Ferenc Közgazdasági Technikum tanulója világbajnoki 7. helyezést ért el Note Taking (jegyzőkönyv) versenyszámban, beszédíró gépírás kategóriában a 13., gépírás kategóriában pedig a 18. (470 leütés/perccel a legjobb magyarként) helyen végzett. Felkészítő tanára Lantos Eszter volt, aki a rendezvényen oktatói konferencián is részt vehetett.

Világszám – Baranek Roland, a győri Deák-iskola tanulója szélsebesen veri a billentyűket. 
Fotó: Molcsányi Máté

– Hogyan képzeljem el a gépírók világbajnokságát, hogyan mérik össze a tudásukat? 
– Három versenyszámban vettem részt: harmincperces gépírásban, jegyzőkönyvvezetésben, illetve abban, amikor a fejhallgatóban hallható szöveget kell gyorsan leírni. Az első esetben ülünk a laptop előtt, kezünk a billentyűzeten, a szöveg pedig A/4-es lapokon a szemünk előtt, azt kell fél órán keresztül nonstop leírni. Egy lap tartalmának leírása talán három-négy percet is igénybe vesz, mert igencsak kicsi betűvel szerepel rajta a szöveg. 

A versenyeken jobban teljesít 

– Szélsebesen gépel. Mi a legjobb eredménye? 
– Gyakorlásnál hatvan másodperc alatt mentem már ötszáz leütés fölé is, de én inkább azt szoktam nézni, hogy tíz perc alatt mennyi leütést produkálok, a legjobb eredményem körülbelül 4800 volt. Az biztos, hogy amikor az országos bajnokságra gyakoroltam, akkor 4500 leütést értem el ennyi idő alatt, a versenyen pedig háromszázzal többet. Valamiért a versenyeken jobban teljesítek. Most a világbajnokságon fél óra alatt tizennégyezer leütést értem el. Ezzel az élmezőnyben végeztem, de azt hozzáteszem, hogy a legjobbak olykor húszezer fölé is felmennek. Gépírásban hibáztam: ennek az volt az oka, hogy nem lehetett bemelegíteni, kimaradt az általam megszokott egyperces gyakorlás, egyből bele kellett vágni az éles versenybe. Százan nyüzsögtünk a teremben, hatalmas volt a zaj, nagyon zavart. Ha ezt előre tudom, akkor felveszem a fejhallgatót, de így erre nem volt alkalmam. 
– A legjobb a jegyzőkönyv kategóriában lett, méghozzá a juniorok között a hetedik a világon. 
– Ebben a versenyszámban öt címre szedett szöveget kell egyből leírni, nem lehet visszatekerni vagy lelassítani a címet, ez külön nehézséget jelentett, de megbirkóztam vele.

Verseny után városnézés 

– Milyenek voltak a körülmények Katowicében? 
– Sokan gyűltünk össze, valóban világbajnokság volt, ugyanis minden földrészről érkeztek egészen fiatalok és idősebbek is. A csehek valamiért nagyon jók gépírásban. Itt volt versenyszám, amelyben az első három helyezett Csehországból érkezett, de például gyorsírás kategóriában, ahol kézzel kellett írni, két magyar is dobogós lett. Magyarországról alig néhányan utaztunk ki, Győr-Moson-Sopronból pedig én voltam az egyetlen résztvevő. Két napon keresztül versenyeztünk, de még maradtunk néhány napot, tudtunk várost nézni, illetve tartottak egy nemzetközi konferenciát is. 
– Milyen képesség kell ahhoz, hogy valaki ilyen sebességgel tudja leütni a billentyűket? 
– Az lényeges, hogy sok koncentráció és kitartás kell hozzá. Gyakoroltam is előtte, főleg az iskolában. Ám a gépírással kapcsolatban nincs különösebb családi indíttatásom. Rábacsécsényen élek, onnét járok be mindennap Győrbe, a Deák-iskolába. Édesapám szobafestő, három testvérem van. A képességem és a gépírásszeretet talán úgy alakult ki, hogy mindig érdekeltek a számítógépes játékok, és játék közben elsajátítottam a gyors gépelést. Hozzáteszem, valószínűleg angolul is így tanultam meg, észrevétlenül. 

A grafikusi pálya is érdekli 

– Mit gondol, hogyan tudja hasznát venni később eme tudásának? 
– Még nem tudom. Valójában hobbiként kezelem. A terveim között az szerepel, hogy a pénzügyi szakmában maradok, illetve a marketing érdekel, ezek mellett pedig még szeretek rajzolni, a grafikusi pálya ugyancsak vonzó számomra. Egyszerűen arról van szó, hogy tanárnőm, Lantos Eszter látta, hogy a gépírásórán jól szerepelek, így megbeszéltük, hogy indulok versenyeken, ahol aztán szépen sorban győztem. Érdekességként megemlítem, hogy online ugyancsak rendeznek versenyeket, ott tizenegy nyelvet kell legépelni japántól a horvátig, abban a kategóriában korábban szintén szép eredményt értem el, a tizennyolcadik lettem a világon. 
– Mondhatjuk, hogy a junior kategóriában ön a legjobb magyar? 
– A legjobb kettőben biztosan benne vagyok. Egy kiskunfélegyházi vetélytársam van, szinte az összes megmérettetésen vele küzdünk az első helyért. Ezúttal a világbajnokságon a három kategóriából kettőben előtte végeztem. 
 

Baranek Roland 

Kor: 18 éves 
Lakhely: Rábacsécsény 

A Győri SZC Deák Ferenc Közgazdasági Technikum tanulója gazdálkodás és menedzsment szakon, a 12. E osztályba jár, két év múlva végez. Katowicében, a világbajnokságon 29 ország 348 versenyzője mérhette össze gyors- és gépírói tudását összesen hét versenyszámban, itt lett a juniorok között a 7., de már korábban is több versenyen bizonyított. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában