kisalfold.hu videó

2024.08.04. 11:01

Boros Csaba, a Republic frontembere – Különös élménycsomagot kaptunk a győri közönségtől – fotók, videó

A Republic zenekar csordultig töltötte meg nemrég a győri Dunakapu teret. Az együttes frontembere, a győri Boros Csaba a Győri Rotary Fröccsnapok keretében megrendezett Színpadra fel! zenei tehetségkutató zsűrijében is feltűnt. A több mint kétórás szuper koncertjük után adott interjút a Kisalföldnek.

Ollári Gergely

19. alkalommal rendezték meg Győrben a Győri Rotary Fröccsnapokat. Tehetségkutatónak, nagykoncerteknek adott helyszínt ezen a hétvégén a Dunakapu tér, ahol persze a jótékonysági fröccskínálat sem maradhatott el. A rendezvény keretein belül a Republic zenekar is koncertet adott. Boros Csabával, a Republic frontemberével, basszusgitárosával beszélgettünk.

Boros Csaba, a Republic frontembere már a nyolcvanas években megtapasztalhatta, mennyire fantasztikus a győri közönség. A Győri Rotary Fröccsnapokon a Republic ismét megtöltötte a Dunakapu teret.
Boros Csaba, a Republic frontembere már a nyolcvanas években megtapasztalhatta, mennyire fantasztikus a győri közönség. A Győri Rotary Fröccsnapokon a Republic ismét megtöltötte a Dunakapu teret. 
Fotó: Nagy Gábor

– Két fontos eseményt is rendeztek a háromnapos jótékonysági fesztivál második napján. Az egyik, hogy ismét nagy sikerű koncertet adhatott a vármegyeszékhelyen a Republic, a másik pedig a Színpadra fel! tehetségkutató verseny volt, amelyen szintén fontos szerepet vállalt. Milyen volt a győri közönség? 
– Itt nőttem fel, már a nyolcvanas években megtapasztalhattam, hogy mennyire fantasztikus. Az az érdekes, hogy ez a közönség sokkal többet kapott anno a ’80–90-es években, mint például az ország keleti része. Mondhatni szerencsés helyzetben volt a város. Azt mondtam mindig a Cipőnek (Bódi László – a szerk.), amikor te Szécsi Pált hallgattál, én már akkor Police-t néztem a tévében. Nekünk mindig előnyünk volt egy kicsit az ország nyugati fele, beleértve Bécset is. Nyilván más a közönség itt, mint a keleti országrészen, és másképp kell hozzáállni a koncertekhez is. Nekem óriási kitüntetés, hogy ma már igaz nagypapaként állhattam itt a színpadon, és mintegy húszezer ember jött el a koncertünkre. Felhőtlenül boldog vagyok. 

Boros Csaba, a Republic frontembere:

A fellépések után rengeteget gondolkozom. Általában elvonulok egy kicsiny zugba, ahol pizsamában végiggondolom, mi is történt valójában. Hibáztam-e, ha igen, akkor hol és miben, valamint megpróbálom feldolgozni azt a különös élménycsomagot, amit az emberektől kapunk. 

– Jövőre jubileumhoz érkezik a zenekar: a Republic a fennállásának 35. születésnapját ünnepli. Ahogy korábban fogalmazott: nemcsak otthon ülnek, hanem folyamatosan alkotnak, új dalok születnek.
– Több olyan zenekar van, akik egy idő után belesüppedtek abba, amit csinálnak. Mi nem egy retró zenekar vagyunk, és nem akarunk azok lenni. Én is folyamatosan keresem azokat a kapcsolatokat, akikkel mindig egy kicsit új úton tudunk elindulni. Írtunk dalt már Bagossy Norberttel vagy éppen a New Level Empire együttessel. Mindig nyitott füllel járok a világban jómagam is, folyamatosan azon gondolkodom, hogyan tudnánk készíteni még egy új dalt. Ez sok esetben bejön, néha nem, de ez a lelkemet is ápolja. A születésnap a fővárosban lesz majd, az MVM Dome-ban. Nagy helyszín lesz. Itt, a győri koncerten mintegy húszezer ember érezte jól magát. Ha őket be tudjuk vinni erre a hatalmas és fantasztikus helyszínre, én már akkor különösen boldog leszek. Úgy érzem, ez a születésnap tökéletes lesz, és nem akármilyen koncerttel tudunk majd együtt ünnepelni azokkal az emberekkel, akik szeretnek bennünket. 

  • Születésnapi koncert 
  • Színpadra fel! zenei tehetségkutató 
  • Zsűriként értékelt

– Folyamatosan koncertező zenekar a Republic? 
– Igen. Nem azok vagyunk, akik bemennek egy ilyen helyre, mint például a budapesti helyszín, csinálnak egy nagy bulit és vége. Itt, a vármegyeszékhelyen is megtelt a Dunakapu tér. Szép este volt. Szép volt, mert olyan emberekkel találkozhattam itt, akik a jövő nagy reménységei. 

– Ezek a fiatalok nem voltak mások, mint a Színpadra fel! zenei tehetségkutató résztvevői? Zsűriként hallgathatta és értékelhette a résztvevőket. Milyen élmény volt az Ön számára? 
– Hosszú éveken keresztül zsűriztem Keszthelyen, a Helikon Napokon. Ott is számos tehetség tűnt fel annak idején, mint például Tóth Gabi. Nagyon szeretem, amikor fiatalemberek előállnak, és a saját dolgaikat, gondolataikat át akarják adni és üzennek valamit a közönségnek. Itt, Győrben is ezt tapasztalhattuk, a győztes csapatnál, a Levelező Tagozatnál különösképpen. Ezeket a fiatalokat előtérbe kell helyezni, mert belőlük lesznek a jövő reménységei, akikből lehet valaki. Sokan vannak, akik azt hiszik, lesznek valakik. Aztán közben nem, de még mindig az álmaikat élik és azért küzdenek, hogy sikerüljön. Sokan mutatták meg magukat ezen a versenyen, ezeknek a tehetségeknek pedig meg kell adni a lehetőséget, mert élni fognak vele. 

Boros Csaba, a Republic frontembere a koncert alatt Balogh Nagy Olivér részére adott át különdíjat.
Boros Csaba, a Republic frontembere a koncert alatt Balogh Nagy Olivér részére adott át különdíjat.
Fotó: Nagy Gábor

– A Színpadra fel! zenei tehetségkutatóra volt egy jelentkező, Balogh Nagy Olivér, aki autistaként éli az életét. A koncert alatt különdíjat nyújtott át neki. 
– Két fiam van és egy lányom. Ákos fiam fogyatékkal született fiatalember. Úgy gondolom, hogy azok, akik a normál társadalomban másokkal egy kicsit szemben és hátrányban állnak, őket mindenképpen előrébb kell helyezni és hozni a mai világban. Olivér a jelentkezésnél egy AC/DC-dalt pötyögött a zongorán, és amikor észrevettem, egyből azt gondoltam, neki adni kell valamit.

Adódik a kérdés, ami engem is sokat foglalkoztat manapság: mi a normál világ? Az, amit mi élünk, vagy az, amit ők? Balogh Nagy Olivér kapott egy díjat a koncert alatt, és most ő a világ egyik legboldogabb embere. És ha ez így van, akkor én is boldog vagyok.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában