kisalfold.hu videó

2024.09.11. 08:44

Még senki nem szabadult ki - Győrbe látogatott a Szabadulókamion + Fotók, videó

Rejtélyes csillogó fekete kamion kamion parkolt két napig az ETO Park parkolójában. Az emberkereskedelem poklára hívja fel a figyelmet a holland rendőrség Szabaduló Kamionja. A bordélyszerűen kialakított szobákban egy áldozat valós történetén keresztül kalauzolják végig a látogatót, akinek 18 perc áll rendelkezésére hogy kiszabaduljon.

Dániel Viktória

Fotó: Csapó Balázs

Rendőrök, gyermekvédelmi dolgozók, gyermekotthonok lakói és diákok próbálhattak kijutni az elmúlt két napban. Senkinek sem sikerült. 

A félhomályos konyhaasztalon sörösüvegek közt nők képei láthatók. Ez a bordély recepciója, ahol a kuncsaft, hölgy társaságot választhat magának. Ha a csapat elég ügyes beléphet a koszos, alig bútorozott hálószobába. Néhány levetett női cipő, szemét és fehérnemű a padlón. Az apró mosdóban mindenféle szétdobált holmi van, az ágy pedig alig több mint egy matrac és néhány párna. 

Az emberkereskedelem áldozatainak borzalmas körülményeit hivatott bemutatni az egyedülálló kezdeményezés. Egy holland civil szervezet kezdeményezését karolta föl az ország rendőrsége, mikor útjára indították a Szabadulókamiont. Hollandia után a forrásországokba is elhozták a kezdeményezést, ami hazánkban is a holland rendőrség támogatásából valósul meg. Győr volt az első állomás.

– Az a tapasztalatunk, hogy a fiatalok nagyon élvezik, a berendezés megadja a kellő hangulatot, de negatív élményt még senkinek nem okozott. Szinte szünet nélkül jönnek a csoportok egész nap – mondta el dr. Szijártó István a Pécsi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karának tanársegédje. – A hazai program az egyetem Emberkereskedelem elleni küzdelem kutatócsoportjának szervezésében valósítjuk meg. Más projektjeink is vannak folyamatban, de jelenleg ez a fő tevékenységünk. Győr után Budapestre , Kaposvárra, Dombóvárra, Komlóba és Pécsre megyünk még. Ezt követően új forrásokra kell pályáznunk, mert maga a program ingyenes, de a kamionnak meg vannak a működtetési költségei és szeretnénk a Tiszán túlra is elvinni a programot. Emellett természetesen arra is meg van a lehetőség, hogy egy önkormányzat, vagy szervezet kibérelje a foglalkozást, így ha van iránta érdeklődés, nem kizárt hogy újra a térségbe látogassunk.

És hogy miért nem jutott még ki senki? Azt nem árulhatjuk el, a sokkoló igazságot mindenkinek a saját bőrén kell megtapasztalni. 

A kamiont legközelebb Budapesten lehet majd kipróbálni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában