kisalfold.hu videó

2024.09.12. 16:00

Rubik Ernő a győri Kockában – A világhírű feltaláló részt vett a város első kockabajnokságán – videó, fotók

Kereken fél évszázada indult világhódító útjára a Bűvös kocka, ami végül Rubik kockaként vált világhírűvé. Az évforduló kapcsán Győrben megrendezték a város első Rubik-kocka versenyét, stílusosan a hajdani „Kekszgyári Kocka” épületében. Az eseményre maga, a most nyolcvan éves Rubik Ernő is ellátogatott.

Dániel Viktória

A Rubik-kocka bajnokság résztvevői személyesen is találkozhattak Rubik Ernővel. A pódium beszélgetés után dedikálásra és közös fotóra is volt idő.

Fotó: CSAPO BALAZS

A klasszikus Rubik-kocka 43,252,003,274,489,856,856,000 lehetséges kombinációval rendelkezik. Napjainkban azonban vannak kompetitív versenyzők, akiket ’speedcubers’-nek hívnak, ők bármilyen variációból másodpercek alatt kirakják a bűvös kockát.

A Rubik-kocka bajnokság résztvevői személyesen is találkozhattak Rubik Ernővel. A pódium beszélgetés után dedikálásra és közös fotóra is volt  idő.
A Rubik-kocka bajnokság résztvevői személyesen is találkozhattak Rubik Ernővel. A pódium beszélgetés után dedikálásra és közös fotóra is volt idő.
Fotó: Csapó Balázs

Győr első Rubik-kocka versenye

A győri Rubik-kocka bajnokság résztvevői ugyan nem voltak rekord közelben, de így is lehetett szédületes 15-20 másodperces megoldásokat látni. A fiatalok három korcsoportban versenyeztek egymással és az órával.

Smuk Abigél 16 éves, az egyéni rekordja 52 másodperc és a győri volt az első verseny, amin kipróbálta magát.

– Ilyen formában még nem mérettettem meg magamat, de egyénileg már kiskorom óta sokat gyakoroltam. Most van egy kisebb sérülésem, ami úgy érzem kicsit hátráltatott, ugyanakkor nagyon jó tapasztalat volt a mai nap. Az életem minden területén arra törekszem, hogy a saját legjobbat nyújtsam legyen szó sportversenyről vagy épp a Rubik-kockáról.

Legyőzni az órát

A Rubik-kocka gyorsasági verseny során a résztvevőknek néhány másodperc áll rendelkezésükre, hogy megfigyeljék az összekevert kockát. Ez idő alatt felvehetik és több irányból szemügyre vehetik, de elfordítani tilos a sorokat és oszlopokat. A felkészülési idő végén a kocka visszakerül az asztalra a versenyző pedig egy érintő panelre teszi a két karját, a stopper akkor indul amikor felemeli a kezét és akkor áll meg, amikor a kirakást követően újra visszahelyezi.

Kiállta az idő próbáját a Rubik-kocka?

A versenyre ellátogatott maga a feltaláló Rubik Ernő is, aki idén ünnepli 80. születésnapját.

A világ leghíresebb magyar feltalálóját köszöntötte dr. Dézsi Csaba András polgármester is, aki megemlített ő maga ugyan csak egy oldalt tud kirakni, unokája azonban nagyon érdeklődő a játék iránt. Kiemelte, figyelemre méltó, hogy a telefon és internet korába született generáció is kézbe veszi és lelkesedéssel oldja meg a Rubik-kockát. A polgármester azt is hozzátette, ez az első Rubik-kocka verseny Győrben, de remélhetőleg nem az utolsó.

Három korcsoportban indulhattak a fiatalok a versenyen. Új Guinness-rekord nem született de 15-20 másodperc közötti eredmények is akadtak.
Három korcsoportban indulhattak a fiatalok a versenyen. Új Guinness-rekord nem született de 15-20 másodperc közötti eredmények is akadtak.
Fotó: Csapó Balázs

Az esemény másik házigazdája a Széchenyi István Egyetem volt. Friedler Ferenc a Széchenyi István Egyetem tudományos elnökhelyettese és rektora köszöntötte az egybegyűlteket.

A Rubik-kocka egy oktatási segédeszköznek indult, a története remekül példázza, hogy az oktatóknak nem csak lexikális tudást, hanem gondolatokat elképzeléseket is kell mutatniuk a hallgatóknak.

A verseny résztvevői és kísérőik, valamint a meghívott vendégek izgalmas pódiumbeszélgetést hallhattak Rubik Ernővel, amelyről a jövő hét szombati számunkban mi is részletesebben beszámolunk.

Rubik-kocka rekordok:

  • A leggyorsabban kirakott: 3,13 másodperc
  • A legnagyobb kocka: 3 méter Dubai
  • A legnagyobb kirakható kocka: 33 centiméter 6,153 mozdítható résszel Grégoire Pfennig (Franciaország)
  • Szemkötőben kirakás: 14.67 másodperc Tommy Cherry (USA)
  • Zsonglőrködés közben kirakott 3 kocka: 5 perc 6.61 másodperc Que Jianyu (Kína)
  • Leggyorsabb gépi kirakás: 0.887 másodperc


A jelenlegi leggyorsabb megoldás videón

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában