A hét embere 2024

2024.08.31. 06:28

Búcsú a Kazinczy-gimnáziumtól – Németh Tibor 29 éven át volt igazgató a patinás győri iskolában

Tudjuk, minden véget ér egyszer, semmi nem tart örökké. Németh Tibor neve igazgatóként összeforrt a Kazinczy Ferenc Gimnáziummal az elmúlt évtizedekben. A kivaló pedagógusnak még egy évig szólt volna a vezetői megbízatása, ám mivel úgy érezte, hogy sikerült megfelelő utódot találni a nehéz örökséghez, inkább átadta a stafétát előbb. Beszélgetésünkben szóba került a Kazinczy sikertörténetének kulcsmomentuma, a pedagógusok nehéz helyzete és a Kárpát-medencén átívelő „Szép Magyar Beszéd” versenyek is.

Szeghalmi Balázs

Németh Tibor közel három évtized után mond búcsút igazgatóként hazánk egyik legjobb vidéki oktatási intézményének, a győri Kazinczy Ferenc Gimnáziumnak. Fotó: Molcsányi Máté

– Milyen érzés, hogy az idei tanévkezdetre már nem készül?

– Nagyon várom a pihenést, egyelőre azonban még mindig akad feladat, az átadás-átvétel sem zárult le teljesen. Az anyanyelvi tábor a napokban ért véget. Vagyis a 2024-2025-ös tanévre azért még kellett készülnöm, persze tény, hogy nem úgy, mint a korábbi évtizedekben.

42 éve kezdett tanítani

– Szinte az egész élete összekötődik a Kazinczy-iskolával, itt végezte a gimnáziumot. Nehéz volt diákmúlttal kezdő pedagógusként belépni a tanáriba?

– Pontosan 42 éve kezdtem tanítani és kereken négy évtizede lettem igazgatóhelyettes az egykori iskolámban. Eleinte kicsit kényelmetlennek éreztem, hogy a volt tanáraim mellé fel kell nőnöm kollégaként. A helyzetet inkább ők oldották meg. Sokat segítettek a beilleszkedésben, amiért a mai napig hálás vagyok nekik.

– Mennyire érte váratlanul, hogy két év tanítás után rögtön igazgatóhelyettesnek választották?

– Meglepett, de nem tulajdonítottam neki különösebb jelentőséget, mivel ideiglenes időre szólt a megbízatásom, ahogy az igazgatónak, Hérics Lajosné Arankának is. Úgy neveztek ki igazgatóhelyettesnek, hogy ez csupán átmeneti ideig tart, mondták is többen, hogy fiatalként majd könnyen visszarázódom a napi tanításba. Végül nem így alakult.

Németh Tibor a patinás győri gimnázium aulájában Kazinczy Ferenc szobrával. Fotó: Molcsányi Máté

Kicsit több szabadság, kicsit több demokrácia

– Ez az iskola történetében sem volt könnyű korszak. A '80-as évek közepén az egészségügyi szakképzés „elköszönt” a Kazinczytól, az átmeneti időben talán még gyengült is az intézmény.

– Ez így van, de azt ne felejtsük el, hogy az 1985-ös oktatási törvény a korábbiakhoz képest több szabadságot biztosított a tanárközösségeknek, valamivel demokratikusabbá válhattak az intézmények. Ezekkel a lehetőségekkel remekül éltünk, s még a rendszerváltás előtt letettük az alapjait annak a hagyományos és nyolcosztályos gimnáziumi képzésnek, amely a '90-es években már országosan is magasszintű oktatást biztosított a diákjainknak. Tizenegy tanéven át voltam igazgatóhelyettes 1995-ig; ebben a periódusban mind emberileg, mind szakmailag sokat köszönhetek az elődömnek, Arankának, akivel haláláig jó kapcsolatot ápoltunk.

– 1992-ben indult a nyolcosztályos gimnázium a Kazinczyban. Több vélemény szerint az iskola modernkori sikertörténete ezzel a lépéssel kezdődött.

– Nyitottak voltunk a nyolcosztályos képzés felé, a csillagok is szerencsésen álltak, az akkori oktatási vezetők támogatták a törekvésünket. A tanulóink kétharmada ma már nyolcosztályos gimnáziumi képzésben vesz részt. A 32 évvel ezelőtti váltás aránylag gyors színvonal-növekedést hozott az iskola életében, amit tartunk azóta is.

Hagyomány határon innen és túl

– A „Szép Magyar Beszéd” versenynek még régebbi hagyományai vannak. Mennyire nehéz a Kárpát-medencén átívelő megmérettetést megrendezni?

– Közel hatvan éve voltunk először házigazdái a „Szép Magyar Beszéd” versenynek. Bár a világ épp nem az anyanyelvünk állandó gondozása felé halad, mi szívügyünknek tekintettük, hogy évről évre, minden nehézséget legyűrve folytassuk Z. Szabó tanár úr kezdeményezését. Olyan szempontból unikumnak számít a verseny, hogy egyedüli gimnáziumként szervezzük a háromnapos rendezvényt, ami az egész Kárpát-medencét érintő tanulmányversenyek esetében ritka. A „Szép Magyar Beszéd” versenyek a hazaszeretetről is szólnak. A pályám kezdete óta vallom, hogy az a pedagógus, aki katedrára áll, szeresse a szülőföldjét. Márainál a hazaszeretet egyenlő az anyanyelvvel. Ezt minden év tavaszán éreztük, amikor fogadtuk az iskolában a versenyre határon innen és túlról érkező fiatalokat.

 – A tanárokat hosszú évtizedeken át nem becsülték meg anyagilag. A szegényes pedagógusbérek mellett mennyire volt nehéz egyben tartani a tantestületet?

– Ez a probléma minden iskolában komoly kihívást jelentett, jelent a mai napig is. Nem volt ez másként nálunk sem, ráadásul a rendszerváltás környékén több kiváló kazinczys kollégának kellett nyugdíjba vonulnia, mivel akkor jóval alacsonyabb volt a nyugdíjkorhatár. A '90-es években volt olyan tanévkezdet, amikor 11 új pedagógussal vágtunk neki szeptembernek. Az igazán jó képességű kollégákat szerencsére sikerült hosszútávon megtartani. Ők jelentették azt az állandóságot, ami elengedhetetlen a minőségi oktatáshoz.

– Friss KSH-statisztika szerint is alig akad jelenleg fiatal pedagógus az iskolákban, a tanárok korfája tovább öregedett. A Kazinczyban 20-25 éve is tanítottak nagytudású, idősebb pedagógusok. Mennyire alkalmazta tudatosan ezeket a kiváló szakembereket?

A Kisalföld stúdiójában.

Utódlás 

– Akinél úgy éreztük, hogy a diákok érdekében meg kell tartanunk, igyekeztem meggyőzni, hogy ne siessen nyugdíjba. Nem minden esetben jártam sikerrel – akinek volt unokája, többnyire nem vállalta tovább a tanítást –, de több kolléga adta át a tudását mindannyiunk örömére nyugdíjas éveiben is. Talán Szelőczei tanár úr példája a legjobb erre.

– Mikor döntötte el, hogy a 2024/2025-ös tanévet már nem vállalja? Egy évig még szólt volna az igazgatói megbízatása és így kereken három évtizeden át lett volna a Kazinczy igazgatója.

– Nem csináltam presztízskérdést a 30 évből. Úgy érzem, amit el szerettem volna érni a pályám elején, az sikerült. Sokkal fontosabb volt, hogy jó utódot találjunk a Kazinczy élére, s ha ez megtörtént, akkor ne késlekedjek a staféta átadásával. Gecsei Kolos tanár úr személyében úgy vélem, megvan a megfelelő ember. Ő hosszú ideig tanított nálunk, majd igazgatóként kipróbálhatta magát a Gárdonyi élén. Szurkolok neki, hogy a napi nehézségeket leküzdve, sikerrel vezesse tovább a Kazinczy-gimnáziumot.

Névjegy

Németh Tibor a Kazinczy-gimnáziumban érettségizett, történelem-földrajz szakos tanárként a Debreceni Egyetemen szerzett diplomát. 1982 óta tanított a Kazinczyban, 1984 és 1995 között igazgatóhelyettes, majd 29 éven a győri gimnázium igazgatója. A gimnáziumok ranglistáján évek óta az egyik legjobb vidéki oktatási intézmény a Kazinczy, az iskola az országos top 10-be is többször bekerült. 2017 óta Győr díszpolgára. Nős, három lány édesapja.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában