A hét embere - 50 év után búcsúzott pályájától és a gyerekektől a kiváló pedagógus és intézményvezető

A kajárpéci születésű Marcali Hilda győri óvodavezető életében eljött az a nap, hogy kilépve irodájából fájó szívvel búcsúznia kellett a Tárogató Óvodába járó gyermekeitől és dolgozó munkatársaitól. Közel 50 évet töltött az óvodapedagógiai pályán.

Simon Roberta

Marcali Hilda 44 évet dolgozott gyermekek között, közel 50 év után hagyta maga mögött szeretett munkáját.

– Mindig is óvodáskorú gyerekekkel szeretett volna foglalkozni?

– Középiskolás korom óta pedagóguspályára készültem, de inkább tanítóként vagy tanárként képzeltem el magam. Elsőéves gimnazista voltam, amikor az óvónőhiányra hivatkozva óvónőképzést indítottak a szakközépiskolákban. Ekkor döntöttem úgy, hogy megpróbálom, kipróbálom magam, milyen az óvodáskorúakkal foglalkozni, ami elsőre cseppet sem tűnt könnyűnek. Kihívásként éltem meg a 3–6 éves korosztály nevelését, gondozását. Viszont azt a célt tűztem ki magamnak, hogy a kicsik életét még szebbé tegyem, hiszen ebben az életkori szakaszban van szükségük a legtöbb segítségre.

– Nem erre a pályára készült, mégis közel ötven év után ment csak nyugdíjba. Mi motiválta?

– Úgy gondolom, hogy szorgalommal, szakmai elkötelezettséggel, alapos, innovatív és tudatos felkészüléssel kell lenni az óvodapedagógusi szakma előtt, és mindig erre biztatom a kollégáimat is. A pályám során mindig arra törekedtem, hogy a gyerekekkel szeretetteljes, kedves, elfogadó és megértő legyek. Igyekeztem a szülőkkel is közvetlen, bizalmas kapcsolatot kialakítani. 1975-ben kezdtem a pályafutásomat a gyömörei óvodában, majd gyermekeim megszületése után a Tárogató Óvoda Barack csoportjába kerültem óvodapedagógusként. Az évek alatt folyamatosan képeztem magam, örülök, hogy számos szakmai sikert tudhatok magam mögött, mégis a legbüszkébb a kollégáimra és a gyerekekre vagyok, akikkel az elmúlt közel öt évtizedben együtt dolgozhattam.

– Mi a pedagógiai hitvallása, amit kollégáira, utódjára hagyna?

– Több évtizedes óvodapedagógusi munkám során mindig nyitott voltam az újszerű kezdeményezésekre, kihívásokra. A vezetői munkám során fontosnak tartottam az élethosszig tartó tanulást, mert hiszem azt, hogy a tudás a jelenkor egyik mozgatórugója, kollégáimat is a megújulásra ösztönöztem. Példamutatás, összefogás, csapatban való gondolkodás, valamint hogy a közösségi és egyéni sikerek is megvalósuljanak. Azt vallom, ahogy az óvodapedagógus minta a csoportja élén, ugyanúgy minta az óvodavezető az intézmény élén. Egy vezető hiteles viselkedéssel, kommunikációval, konfliktuskezeléssel, önmaga erősségeinek és fejlesztendő területeinek elismerésével kiemelkedő szerepet tölt be az óvoda élén.

Ugyanakkor elengedhetetlen a gyermekek felé a szeretet, a szabadság, a kreativitás, az elfogadás az odafordulás, igényeik kielégítése. Mindig is a gyermekközpontúságot tartottuk szem előtt, hogy megmaradjon a kicsik személyisége és az életkori sajátosságaiknak megfelelő legyen a fejlődésük. Mert az óvoda nem egy kisiskola és a családokkal együtt vállaljuk a gyermekek nevelését.

DSC_9242
Fotó: Csapó Balázs

– Milyen érzésekkel nyugtázta, hogy egy korszak véget ér az életében a nyugdíjba vonulásával?

– Csaknem 50 év szakmai munka van a hátam mögött, de az élet nem áll meg, csak egy szakasza. Elérkeztem egy új korszak küszöbéhez, de a nyugdíjba vonulás nem visszavonulás valamitől, hanem visszavonulás valamihez. Most éreztem meg igazán, hogy elfáradtam, már pihenésre van szükségem. A Barack csoportban 33 évet dolgoztam, és be kell valljam, megijedtem, mi lesz velem ezután. De meg kellett találni, milyen utak várnak rám a nyugdíjasévek alatt, most végre lesz idő otthon is a kertgondozásra.

– Több generációt nevelt ki a szárnyai alatt. Akkor is nehéz volt a búcsú?

– Mindig fájdalmas elengedni őket, hiszen az évek alatt nagyon a szívünkhöz nőnek. Mégis büszkeséggel tölt el, amikor látjuk, hogy felkészültek és izgatottan vágnak neki egy új életnek – a felnőtté válás első lépcsőfoka felé –, az iskolának. Látjuk, mennyit fejlődtek, okosodtak, ügyesedtek, változtak. Sírós babákból a végére talpraesett fiatalok lettek. És ez a visszajelzések szerint is így van: az iskolákból és a szülőktől is azt kaptuk eddig, hogy megfelelő felkészítést kapnak, mire a padba kerülnek.

– Mikre a legbüszkébb?

– Az óvodára, mert jó hírű és elismert évtizedek óta, nemcsak szűk környezetünkben, hanem az egész városban. Amire talán mégis a legbüszkébb vagyok, hogy a hatásomra elindult a másik kettő mellett még egy tehetségcsoport, valamint hogy a kolléganők mindig mellettem álltak, szerettünk együtt dolgozni. Sok erőt adott vezetőként is a támogatásuk, szeretetük.

Névjegy

Marcali Hilda 1956. szeptember 13-án született, 14 éven át volt óvodapedagógus, majd 14 évig munkaközösség-vezető, 9 évig tehetségfejlesztő szakértő, 16 éven keresztül óvodavezető-helyettes, majd 2019-től óvodavezetője a győri Tárogató Óvodának és tagóvodáinak. Szakmai végzettségét a soproni óvónőképző intézetben szerezte, majd a Budapesti Tanítóképző Főiskolán és a Nyugat-Magyarországi Egyetemen is képezte magát.

1993-tól a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület tagja. 2005-ben kapott főtanácsosi címet, 2009-ben Dr. Kovács Pál ezüst emlékérmet, majd 2018-ban Győr Oktatásáért kitüntető címet vehetett át a győri önkormányzattól. Munkatársai elismeréseként háromszor ítélték oda neki a Tárogató-díjat. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában