Hirdetés

2024.07.08. 12:30

Munkavédelmi kesztyű: Hogyan válasszuk ki a legjobbat?

A kezed a legfontosabb eszközöd a munkahelyen, ezért a munkahelyi sérülések megelőzése érdekében a munkavédelmi kesztyű viselése elengedhetetlen. Kiemelt fontosságú a termelékenység és a biztonságod megőrzése érdekében.

PR cikk

Forrás: munkavedelemplusz.hu

Számos veszély leselkedik a kezedre a munkahelyen: vegyi anyagok, szilánkok, vágások és karcolások. Szerencsére a kézsérülések megelőzhetők a megfelelő munkavédelmi kesztyű használatával. A helyes méretű és anyagú kesztyűk gyakorlatilag bármilyen veszélytől megvédhetik a kezedet.

Sok munkavállalónak azonban fogalma sincs róla, hogyan válasszon kesztyűt a munkahelyi veszélyek alapján. A kesztyűk széles választéka és az egyéni védőeszközökre vonatkozó összetett szabványok miatt a helyes döntés meghozatala kihívást jelenthet.

Munkavédelmi kesztyű típusai

Bőrkesztyű

A bőrkesztyűk széles körben elterjedtek a tartósságuk és a vágások, szúrások, valamint horzsolások elleni védelmük miatt, ezért gyakran használják hegesztésnél, kertészeti munkáknál és építkezéseken. Azonban nem mindig ideálisak vegyi anyagok vagy folyadékok kezelésére.

Előnyök:

  • Tartós és hosszú élettartamú, kiváló védelmet nyújt a kéznek.
  • Hatékonyan védi a kezet a vágások, szúrások és horzsolások ellen.
  • Jó fogást és kézügyességet biztosít a szerszámok és anyagok kezelésénél.

Ideális hegesztéshez, kertészeti munkákhoz, építőipari feladatokhoz és egyéb nagy igénybevételt jelentő munkákhoz.

Kevlar kesztyű

A Kevlar kiváló védelmet biztosít a vágások, szúrások és horzsolások ellen. Ez egy szintetikus anyag, amely erős szálakból készül. Ezért a Kevlar kesztyű ideális választás éles szerszámok és anyagok kezeléséhez.

Előnyök:

  • Rendkívül vágás- és szúrásálló, hatékonyan védi a kezet az éles tárgyaktól.
  • Könnyű és rugalmas, nagyobb kézügyességet biztosít, és csökkenti a kéz fáradását.
  • Alkalmas éles tárgyak, üveg, fém és egyéb vágási kockázatot jelentő anyagok kezelésére.

Széles körben használják az autóiparban, a gyártásban és más iparágakban.

Nitril bevonatú kesztyű

A nitril bevonatú kesztyűk szintetikus gumiból készülnek, amely nagyon ellenáll a vegyi anyagoknak, olajoknak és más durva anyagoknak. Ez teszi őket népszerűvé olyan iparágakban, mint az autóipar, az építőipar és az egészségügy.

Előnyök:

  • Kiváló tapadást biztosít nedves és olajos körülmények között, csökkentve a csúszás és leejtés kockázatát.
  • Védelmet nyújt a kopás és szúrás ellen, növelve a kéz biztonságát.
  • Ellenáll bizonyos vegyi anyagoknak, védelmet biztosítva különféle munkakörnyezetekben.

Alkalmas az autóiparban, építőiparban, gyártóiparban és más iparágakban.

Vegyszerálló kesztyű

Amennyiben veszélyes vegyi anyagokkal kell dolgozni, elengedhetetlen a vegyszerálló kesztyű viselése. Ezek a kesztyűk megakadályozzák, hogy a bőr közvetlenül érintkezzen a káros anyagokkal.

A vegyszerálló kesztyűk gyakran készülnek latexből, nitrilből, neoprénből vagy PVC-ből. Minden anyag különböző típusú vegyszerekkel szemben biztosít eltérő szintű védelmet.

Előnyök:

  • Védelmet nyújt a vegyszerek, savak és oldószerek széles spektrumával szemben, garantálva a kéz biztonságát.
  • Gyakran neoprénből, butilgumiból vagy PVC-ből készül, melyek kiváló vegyszerálló tulajdonságokkal rendelkeznek.

Alkalmas laboratóriumi munkákra, vegyi feldolgozásra, veszélyes anyagok kezelésére és más hasonló feladatokra.

Hőálló kesztyű

Bizonyos iparágakban, például hegesztésben, öntödei munkákban és üvegkezelésben gyakoriak a hő okozta sérülések. A hőálló kesztyűk úgy lettek kialakítva, hogy megvédjék a kezet a szélsőséges hőmérsékletektől és hőhatásoktól.

Előnyök:

  • Védelmet nyújt a kéz számára extrém hő ellen, megelőzve a hő okozta sérüléseket.
  • Gyakran neoprénből, alumínium szövetből vagy szigetelt anyagokból készül.

Ideális hegesztéshez, öntödei munkákhoz és más hőmérséklet-érzékeny feladatokhoz.

Tényezők, amelyeket figyelembe kell venni a munkavédelmi kesztyű kiválasztásakor

Szükséges védelmi szint

A munkakesztyű kiválasztásánál az elsődleges szempont az adott munka során szükséges védelmi szint meghatározása. Értékeld a potenciális veszélyeket, például vágások, szúrások, horzsolások, vegyi anyagok vagy szélsőséges hőmérsékletek, és válassz olyan kesztyűt, amely ezek ellen megfelelő védelmet biztosít.

Például, ha a munkavállalók éles tárgyakat kezelnek, vágásálló kesztyű szükséges, amely kevlárból vagy nagy teljesítményű polietilénből készült. Vegyi anyagokkal való munka esetén neoprénből, butilgumiból vagy Vitonból készült kesztyűt kell választani, a használt vegyszereknek megfelelően.

Forrás: munkavedelemplusz.hu

Kézügyesség és rugalmasság

A munkavégzéshez szükséges kézügyesség és rugalmasság szintje szintén kulcsfontosságú tényező.

Néhány feladat, mint például az apró alkatrészek kezelése vagy precíziós munkák, olyan kesztyűt igényel, amely lehetővé teszi a finom mozdulatokat és magas tapintási érzékenységet. Ilyen esetekben a vékonyabb, testhezállóbb kesztyűk, amelyek például nitrilből vagy poliuretánból készülnek, lehetnek a legmegfelelőbbek.

Viszont, ha a munka nehéz vagy durva anyagok kezelésével jár, vastagabb, nagyobb védelmet nyújtó kesztyűre lehet szükség, még akkor is, ha ez némileg csökkenti a kézügyességet.

Tapadás és fogás

A szerszámok és anyagok biztonságos megfogása elengedhetetlen a munkavédelem és a termelékenység szempontjából. A texturált tenyérrel vagy bevonattal ellátott munkakesztyűk fokozott tapadást biztosítanak, csökkentve a megcsúszás és leejtés kockázatát.

Például a nitril- vagy poliuretán bevonatú kesztyűk kiváló tapadást biztosítanak nedves vagy olajos környezetben, míg a pontozott vagy más mintás textúrájú kesztyűk javítják a tapadást száraz felületeken. A megfelelő tapadási tulajdonságokkal rendelkező kesztyű kiválasztásakor vedd figyelembe a kezelt anyagokat és a munkakörnyezetet.

Tartósság

A tartós és hosszú élettartamú munkavédelmi kesztyűkbe való befektetés csökkenti a költségeket és biztosítja az alkalmazottak folyamatos védelmét. Nézd meg a kesztyű anyagát és felépítését, valamint az esetleges megerősített részeket, például a tenyér, az ujjak vagy a varratok területén.

A kiváló minőségű bőrből, kevlárból vagy más strapabíró anyagból készült kesztyűk ellenállnak a gyakori használatnak és a kopásnak.

Kényelem

A kényelem és a megfelelő illeszkedés biztosítása alapvető fontosságú ahhoz, hogy a dolgozók folyamatosan viseljék kesztyűjüket, ezáltal fenntartsák a termelékenységet. A túl nagy vagy túl kicsi kesztyű kényelmetlenséget okozhat, és akadályozhatja a hatékony munkavégzést.

Olyan kesztyűt válassz, amely jól illeszkedik, de nem szorít, így lehetővé teszi a kéz természetes mozgását. Fontold meg légáteresztő anyagok, nedvességelvezető bélések vagy párnázott tenyérrész használatát, hogy hosszabb viselés során is kényelmes maradjon.

Iparági követelmények

Különböző iparágak speciális követelményeket vagy szabványokat támaszthatnak a munkakesztyűkkel szemben. Például az élelmiszer-feldolgozó iparban olyan kesztyűkre van szükség, amelyek megfelelnek az élelmiszerrel való érintkezésre vonatkozó előírásainak, míg az elektromos iparban szigetelt kesztyűkre van szükség az elektromos veszélyek elleni védelemhez.

Az egészségügyi dolgozóknak olyan kesztyűkre van szükségük, amelyek védelmet nyújtanak a biológiai veszélyekkel szemben, és megfelelnek az orvosi előírásoknak. A munkavédelmi kesztyű kiválasztásakor meg kell ismerni és be kell tartani az iparág-specifikus követelményeket vagy szabványokat, hogy biztosítsa a megfelelőséget és a dolgozók biztonságát.

Gyakran Ismételt Kérdések

Miért fontos a munkavédelmi kesztyű használata?

A munkavédelmi kesztyű használata kritikus a munkahelyi biztonság szempontjából, mivel védelmet nyújtanak a kéz sérülései ellen, például vágások, horzsolások, kémiai égések és mechanikai hatások ellen. Ezen kívül csökkentik a fertőzések és a szennyeződések kockázatát.

Milyen típusú munkavédelmi kesztyűk léteznek?

Számos típusú munkavédelmi kesztyű létezik, amelyek különböző védelmi szinteket biztosítanak:

  • Mechanikai védőkesztyűk (vágás, ütés, dörzsölés ellen)
  • Kémiai védőkesztyűk (vegyi anyagokkal szembeni védelem)
  • Hővédelmi kesztyűk (hő vagy lángok elleni védelem)
  • Elektromos védőkesztyűk (elektromos áram elleni védelem)
  • Steril és higiéniai kesztyűk (fertőzések és szennyeződések elleni védelem)

Hogyan válasszuk ki a megfelelő munkavédelmi kesztyűt?

A kiválasztása több tényezőtől függ: A munkakörnyezet veszélyei, kesztyű anyaga, mérete, illetve milyen előírásoknak kell megfelelnie.

Milyen szabványok vonatkoznak a munkavédelmi kesztyűkre?

Az Európai Unióban a munkavédelmi kesztyűknek meg kell felelniük az EN 420, EN 388, EN 374 és más vonatkozó szabványoknak. Ezek a szabványok különböző védelmi szinteket és tesztelési módszereket határoznak meg a különböző típusú veszélyek ellen.

Mikor kell lecserélni a munkavédelmi kesztyűket?

A munkavédelmi kesztyűket akkor kell lecserélni, ha: Láthatóan megsérültek vagy kopottak. Az anyaguk elveszítette védelmi képességét, és ha már nem biztosítják a szükséges kényelmet vagy illeszkedést.

Munkavédelmi kesztyűket, szakértő segítséggel pedig a Munkavédelem+ oldalán találsz.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában