Erdők hete

1 órája

Nagy a baj! Pusztulnak a kőrisek

"Fedezd fel az erdőt az erdészekkel!" a jelmondata a héten rendezett Erdők Hetének, amely összefoglalja az 1997 óta rendszeresen megszervezett eseménysorozat fő célját. A kiemelt hét Magyarország területének egyötödét borító erdőállomány páratlan gazdagságát, szeretné megismertetni mindenkivel. A 28. erdők hete megnyitóját a 25. születésnapját ünneplő Ravazdi Erdészeti Erdei Iskolában tartották, ahol köszöntőt mondott Orbán Tibor, a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója is.

Barki Andrea

Forrás: Shutterstock

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. kezeli a vármegye erdeinek mintegy háromnegyedét, mintegy 34,5 ezer hektárt keletről egészen Jánossomorja, Kapuvár vonaláig. Az eseményen arról kérdeztük a vezérigazgatót, milyen állapotban vannak vármegyénk erdei. 

Orbán Tibor, a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója. 
Fotó: Csapó Balázs

– Az idén és az előző évben nagyon sok kár érte erdeinket. Egyszer említeném a most levonult Duna és mellékfolyói árhullámát, de az idén ennek ellenkezője, az aszály is sújtotta erdeinket. A frissen telepített erdőket sajnos az aszály meg tudja tizedelni. Nagy probléma, hogy a kőriseink, ami az egyik elegy fafajunk, sajnos pusztulásnak indultak. Kutatjuk annak lehetőségét, hogyan tudjuk megvédeni a kőrist az utódainknak, de sajnos még nem találtuk meg a módját. Egyelőre a beteg egyedeket eltávolítjuk az erdeinkből – válaszolta Orbán Tibor röviden, aki arra a kérdésre, mennyire vigyáznak az emberek az erdőre, így válaszolt:

Bízom benne, hogy vigyáznak rá, hiszen azt tanultuk, hogy az utódainkra hagyjuk ezt a szép kincsünket. Abban az esetben, ha nem élünk vissza azzal a hatalommal, ami a kezünkben van, akkor utódaink is élni tudnak vele és egy gyönyörű erdőt örökölhetnek. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a sokat emlegetett általános felmelegedés egyik ellenszere az erdő, tehát nekünk azért kell tennünk, hogy egészséges állapotban és növekvő mennyiségben tartsuk fenn az erdőket 

– szögezte le a vezérigazgató. 

Appal segítik az illegális szemétlerakók felszámolását

Azt is megtudtuk, hogy az erdőgazdaság évente 15-30 millió forintot költ arra, hogy az erdeiben elhelyezett hulladékokat elszállítsa. Létrehoztak egy hulladék bejelentő oldalt, a HulladékRadart, ami egy a mobiltelefonokra vagy tabletekre letölthető alkalmazás. Használatával egyszerűen bejelenthetők a környezetet elcsúfító, szennyező, illegálisan elhelyezett hulladéklerakatok. A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) által üzemeltetett rendszer alkalmas arra, hogy fotókkal és egyéb, a hulladék fajtájára és mennyiségére, valamint megközelíthetőségére vonatkozó információk megadásával a területileg illetékes hatóság tudomást szerezzen az illegális hulladéklerakásokról, ezáltal intézkedni tudjon annak felszámolásáról a környezet megtisztítása érdekében. A környezetvédelmi hatóság megkeresi az adott helyrajzi szám tulajdonosát vagy kezelőjét és felszólítja a hulladék eltávolítására. Sajnos az állami erdőkben nagyon sokan hagytak az elmúlt évtizedekben olyan szemetet, ami nagyon hosszú lebomlási idejű, ezért még a mai napig is feladatot ad az elszállításuk.

Orbán Tibor, a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója a "Miért szeretjük az erdei iskolát? című alkotó pályázat eredményhirdetésén díjazta a legjobb alkotókat Ravazdon.
Fotó: Csapó Balázs

 Vajon milyen szerepe lehet a ravazdihoz hasonló erdei iskoláknak az erdei kultúra nevelésében?

– Annak idején elődeim nagyon helyesen kitalálták, hogy az erre leginkább fogékony ifjúsági korosztályt lehet a zöld gondolkodásra nevelni. Azt gondolom, ennek vannak eredményei. Az elmúlt 25 évben nagyon sok diák, pedagógus megfordult a ravazdi erdei iskolában. Az a tapasztalatom, hogy aki egyszer idejött kisiskolás korában, az általában néhány éven belül visszatér, és már nem csak ő maga tudja, hogyan kell viselkedni a természetben, de a családjára is hatással lesz – válaszolta Orbán Tibor vezérigazgató.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában