Hirdetés

2 órája

Gazdagítanak a nemzetközi kapcsolatok

Már az általános iskolától élvezhetik az Audi Hungaria Iskolaközpont kiterjedt nemzetközi kapcsolatainak előnyeit az intézmény diákjai, sőt, az érettségi után sem engedik el a kezüket.

PR cikk

Az Audi Hungaria Iskolaközpont sokszínű cserediák programokkal és nemzetközi rendezvényekkel gazdagítja a diákok életét és lehetőségeit.

Forrás: Audi Hungária Iskolaközpont

Nemcsak a nyelvtanulásra, hanem a nemzetközi kapcsolatokra is nagy súlyt fektet a győri Audi Hungaria Iskolaközpont, amely sokszínű cserediák programokkal és nemzetközi rendezvényekkel gazdagítja a diákok életét, szélesítve a lehetőségeiket is.

Gazdagodnak és fejlődnek a diákok

A gyerekek kitekintése a nemzetközi kapcsolatok felé már az általános iskolában elkezdődik az Audi iskolában, majd, ahogy a németnyelv-tudásuk és ők maguk fejlődnek, úgy nyílik meg előttük egyre több lehetőség a kapcsolatépítésre és tapasztalatszerzésre. A kisiskolások a német nyelvű programokon, amelyekben gyakran külföldi társiskolák is részt vesznek, ismerkedhetnek egymással, később ezt követik a különböző nemzetközi projektek, versenyek és rendezvények. A középiskolások pedig, akik már magabiztosan használják a nyelvet, már a továbbtanulásra gondolva építgethetik a külföldi kapcsolataikat, hiszen nyitva áll előttük számos külföldi intézmény kapuja. Ebben nagy segítséget kapnak a tanáraiktól, akik a folyamatos szakmai és nyelvi képzések közben hasznos külföldi kapcsolatrendszerre tesznek szert. Ezek az ismeretségek újabb és újabb lehetőségekkel színesítik és teszik gazdagabbá a győri diákok életét.

Népszerűek a nemzetközi cserediák programok is, amelyek előnyeiből az iskola közösségének minden tagja profitál. Erősítik például mindazokat a készségeket, amelyre a mai globalizált világban szükség van. A külföldi kapcsolatok révén az iskola diákjai megismerkedhetnek más kultúrákkal, szokásokkal és nézőpontokkal, ami segít bővíteni a világképüket. A kommunikáció a külföldi diákokkal ösztönzi őket az idegennyelv-tudásuk gyakorlására, ami nem csupán tudást, hanem önbizalmat is ad.  És akkor meg nem beszéltünk a közösségépítésről, hiszen a cserediákok befogadása erősíti az iskolai közösség összetartását.

A tapasztalatok szerint a nemzetközi cserediák kapcsolatok a diákok személyiségfejlődésére is jó hatással vannak: önállóbbak és felelősségteljesebbek lesznek, az új környezetben való eligazodás és a kapcsolatépítés révén pedig fejlődnek a kommunikációs és együttműködési készségeik. Sőt, a programok során akár élethosszig tartó barátságok is kialakulhatnak. Bővülnek a diákok karrierlehetőségei is, hiszen a nemzetközi tapasztalat előnyt jelenthet a felsőoktatási felvételinél és a későbbi pályájuk során is.

Az iskolai kapcsolatokon keresztül fejlődik a diákok személyisége, kompetenciái, és barátságok is születnek.  
Forrás: Audi Hungária Iskolaközpont

Várja őket a nagyvilág

A győri Audi iskola életének egyik legnagyobb eseménye a Bildungsmesse, azaz a Pályaorientációs vásár, amelyet idén ötödik alkalommal rendeznek meg. A népszerű programon közel 30 kiállító, külföldi és belföldi intézmények, vállalatok, cégek vesznek részt, köztük a továbbtanulók gyakori célpontjainak számító osztrák és német egyetemek és Fachhochschule-k, azaz szakirányú felsőoktatási intézmények. A nagy érdeklődés érthető, hiszen az Audi Hungaria Iskolaközpont nemcsak olyan tudást és nyelvtudást ad, amelynek köszönhetően tárt karokkal várják őket a külföldi egyetemek, főiskolák is, de számos végzőse német érettségivel a kezében lép ki az intézményből, azaz ugyanolyan feltételekkel nyerhetnek felvételt a német intézményekbe, mint ha kint végeztek volna. 

Évről évre egyre több külföldi kiállító csatlakozik a vásárhoz, a 10-12.évfolyamok számára pedig az iskola létrehozott egy közös fórumot is, melyen a magyarországi és külföldi egyetemektől érkező ajánlatokról és külföldi ösztöndíjprogramokról kapnak tájékoztatást. Az Audi iskola régi diákjai az Alumni Netzwerk tagjai lesznek – a rendszernek már több mint 190 tagja van -, őket gyakran visszahívják az iskolába előadónak, hogy segítsenek a továbbtanulás előtt állóknak.

A Duna összeköt

A nemzetközi kapcsolatokba az iskola diákönkormányzatán keresztül is belekóstolhatnak a diákok. Többek között a régió német iskoláinak éves találkozóján, amelynek célja az intézmények diákönkormányzatai közti együttműködés elmélyítése, közös programok szervezése, a tudás- és tapasztalatcsere. A találkozón készítik elő minden évben a Regio Connect elnevezésű diákcsere-programot is, ennek keretében a résztvevők egy hétig betekintést nyerhetnek a régió más német iskoláinak munkájába, diákönkormányzataik működésébe. 

A külföldi német iskolákat összefogó ZfA kurzusain a győri Audi iskola diákönkormányzata tagjai számára is lehetőség nyílik az önfejlesztésre különböző területeken. Ilyen a közösségépítés, a konfliktuskezelés, vagy a retorika és kommunikáció, ezen képzések tapasztalatait a diákok beépítik az iskolai diákönkormányzati munkába.

Nemzetközi program a nemzetközi Duna projekt is, melyben idén 11 dunai országból 27 iskolai osztály képviselteti magát, összehozva a Duna menti országok diákjait és tanárait.  Idén már nyolcadik alkalommal találkoznak a dunai országok fiataljai a Nemzetközi Duna Fesztiválon, és közösen szervezik meg a Nemzetközi Duna Ifjúsági Tábort. Itt a diákoknak lehetősége van más kultúrák megismerésére és közös gondolkodásra a csoportos kreatív projektekben, többek között bajor, cseh, bolgár, horvát és szerb fiatalokkal. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában