Támogatói felajánlás

1 órája

Autizmus diagnosztikai eszközökkel gazdagodott a Soproni Gyógyközpont

Támogatói felajánlásból vásárolt autizmus diagnosztizálására alkalmas eszközöket a Soproni Erzsébet Kórházért Alapítvány a Soproni Gyógyközpont Ifjúságpszichiátriai részlegének. A speciális kellékek életkornak megfelelően segítik a diagnózisalkotás folyamatát.

Kisalföld.hu

Támogatói felajánlásból vásárolt autizmus diagnosztizálására alkalmas eszközöket a Soproni Erzsébet Kórházért Alapítvány a Soproni Gyógyközpont Ifjúságpszichiátriai részlegének. Fotó: Soproni Gyógyközpont

Az egészségügyi statisztikákban egyre emelkedik azoknak a száma, akik az autizmus spektrum zavar valamely szintjén élik az életüket. Napjainkban a gyermekek 3-4 százaléka érintett az idegrendszer fejlődési zavar valamely formájában.

- Az autizmus-diagnózis felállítása csapatmunkát (gyermekpszichiáter, pszichológus, gyógypedagógus együttműködését), komoly szakértelmet és speciális eszközöket igényel. A diagnózisalkotás folyamata is összetett. Szükséges a szülők részletes kikérdezése, a fejlődési előzmények felvétele és elemzése, a szokásos viselkedési mintázatok megbeszélése pedagógusokkal, a gyermek többszöri, irányított és szabadjáték helyzetben történő megfigyelése, valamint az ADOS (Autizmus Diagnosztikus Obszervációs Séma) vizsgálat együttes elvégzése. Ez utóbbit segítik az újonnan beszerzett eszközök, jelentőségét növeli, hogy ez a vizsgálati módszer egészségügyi intézményben csak nálunk vált elérhetővé a megyében – hangsúlyozta köszönetnyilvánításában dr. Bodnár Mária, a kórház Ifjúságpszichátriai részlegét vezető főorvos.

- Az adomány értéke meghaladta az egymillió forintot, melyet teljes egészében a Tercia étteremhálózat tulajdonosi köre bocsátott a Soproni Erzsébet Kórházért Alapítvány rendelkezésére. – mondta el dr. Losonczi Ferenc, a kórház civil szervezetének kuratóriumi elnöke, aki dr. Molnár Sándor PhD. főigazgató és az adományozókat képviselő Bécsi Attila cégtulajdonos jelenlétében adta át az ADOS diagnosztikai eszközöket.

Az újonnan beszerzett vizsgálati kellékeket dr. Bodnár Mária részlegvezető főorvos mutatta be, ismertetőjében elhangzott: a speciális, komplett eszközcsomag 4 modulja életkoronként más-más feladatsorokat, játékokat tartalmaz, melyek segítik az autizmus diagnózisának felállítását. Olyan vizsgálat elvégzését teszik lehetővé, amellyel autizmus gyanúja esetén a képzett szakemberek játékos-beszélgetős módon tudják felmérni, hogy bizonyos helyzetekben mennyire fedezhetők fel az autizmusra jellemző működésmódok.

Fotó: Soproni Gyógyközpont

Az eseményen jelen volt a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara képviseletében Horváth Vilmos elnök és Magas Ádám alelnök is, akik a kamara díszoklevelét adományozták mecénási tevékenysége elismeréséül a fennállásának 35. évfordulóját ünneplő Tercia Kereskedelmi és Vendéglátó Kft.-nek - számolt be az eseményről weboldalán az intézmény.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában