Támogatott tehetségek

2023.07.13. 19:00

262 jelentkezőből 18 pályaművet jelöltek a kismartoni Esterházy Magyarország Alapítvány díjára

Nyolcadszorra hirdették meg az Esterházy művészeti díjat, a pályázatra idén 262 művész jelentkezett festészettel és ahhoz kapcsolódó térinstallációs munkákkal. Az Esterházy Art Award független szakmai zsűrije 18 pályaművet jelölt a díjra, ezek jutottak tovább a második fordulóba.

Bódvai Ildikó

A felvétel a 2021-es kiállításon készült a Ludwig Múzeumban.

Fotó: Esterházy Magyarország Alapítvány

A 2009-ben alapított Esterházy Art Award célja a fiatal, tehetséges magyar művészek felkarolása és a nemzetközi bemutatkozásuk támogatása. Az egyenként 5000 euróval jutalmazott díjat két- évente, minimum két, maximum három 45 év alatti magyar festőművésznek ítéli oda a független, nemzetközi szakmai zsűri. 

Idén nyolcadszor osztják ki a díjat, a művészek június 4-ig online pályázhattak festészettel és festészettel határos technikákkal, valamint ezekkel a technikákkal operáló térinstallációkkal az Esterhazy Now internetes oldalon. A beküldött pályázatokból a szakmai zsűri – dr. Fabényi Julia, Ulrike Groos, Barbara Horvath, dr. Ottrubay István, Rieder Gábor, Szegedy-Maszák Zsuzsanna és Vitus Weh – döntése alapján 18 pályázó jutott tovább a második fordulóba és lett a díj jelöltje. A zsűri által beválasztott pályaművekből december 15-től nyílik kiállítás a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban. 

A díjra jelölt művészek: Bede Kincső, Bernáth Dániel, Birkás Mona, Ember Sára, Gallov Péter, Horváth Gideon, Király Gábor, Kis Róka Csaba, Kristóf Gábor, Lőrincz Áron, Mendreczky Karina és Kortmann-Járay Katalin, Oláh Norbert, Pap Gábor, Pintér Gábor, Süveges Rita, Tollas Erik, Trapp Dominika, Vékony Dorottya. Arról, hogy idén kik kapják meg a díjat, december elején születik döntés, az eredményt december 14-én hirdetik ki. 
 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában