Győr ikonikus üzemébe látogattunk – Lessen be a telephely kulisszái mögé – videó, fotók

Ötvenöt éves a Győri Távhőszolgáltató. A jeles ünnep, alkalmából születésnapi bejárást tartottak pénteken a Győr-Szol Zrt. Távhőszolgáltatási Igazgatóságának Rozgonyi utcai telephelyén.

Ollári Gergely

Az országos Távhőszolgáltatás Napján, és a születésnap, a jubileumi év alkalmából pénteken szakavatott kollégák mutatták be – a sajtó képviselőinek, a helyszínre látogatott diákcsoportoknak, és a lakosságnak – a főerőművet, akik közelről láthatták, hogy a szolgáltató hol termeli meg azt a hőt, ami a távhőhálózaton és a hőközpontokon keresztül jut el a megyeszékhely 28 ezer háztartásába. 

Születésnap a Győri Távhőszolgáltatónál – Laczus Péter távhőszolgáltatási igazgató vezette körbe a sajtó munkatársait, a telephelyre látogató diákokat, akik megismerkedhettek a geotermikus hő fogadására létesített állomással, a kazánokkal. Szemügyre vehették a hővezénylő központot, a gázmotoros erőművet, és sétálhattak a két 80 és 101 méteres kémények tövében.
Születésnap a Győri Távhőszolgáltatónál – Laczus Péter távhőszolgáltatási igazgató vezette körbe a sajtó munkatársait, a telephelyre látogató diákokat, akik megismerkedhettek a geotermikus hő fogadására létesített állomással, a kazánokkal is. Fotó: Molcsányi Máté

Az esemény kezdetén Prédl Antal vezérigazgató mondott beszédet, és hangsúlyozta: jelentős ünnepet tartunk, ötvenöt éve van jelen Győrben a hőszolgáltatás. 

– Joggal lehetünk büszkék, mert az elődök és a mostani munkatársak is mindent megtesznek annak érdekében, hogy a hőszolgáltatást teljesíteni tudják. A megyeszékhelyen közel 28 ezer lakás melegét biztosítjuk évről-évre. De sok minden történt az utóbbi években, például egy energiaválság. A cég azonban előre gondolkodott, korábban már bevezette már a geotermiát a gázfelhasználás mellett. Ennek arányát pedig tovább is tudtuk növelni –fogalmazott a vezérigazgató. 

  • 28 ezer háztartás melege 
  • Számos mérföldkő 
  • Gazdasági fellendülés hozott a városnak

Laczus Péter távhőszolgáltatási igazgató az eseményen elmondta: számos mérföldkő jellemezte a hőtermelési központ működését. Annak idején mozdonykazánokkal, szén tüzeléssel indult el a hőtermelés a telephelyen, amit aztán felváltott az olajtechnológia, és rengeteg vasúti kocsival érkezett Győrbe a tüzelőanyag, majd azzal indult meg a forró vizes hőtermelés a városban. 

Születésnapi bejárás – Less be a kulisszák mögé

– Később aztán bevezették a földgázt, az országos földgáz program keretében ide is elérkezett a gázellátás lehetősége, és technológia váltások sora jellemezte a rá következő éveket. Újabb forró víz kazánpark épült, gőzkazánok létesültek. Aztán 2002-ben erőművet tudtunk építeni, ami gazdasági fellendülést hozhatott a városnak, és a társaságnak. 2015-ben megnyílt a geotermikus hőhasznosítás, ami megújuló energiaforrás, és a mai klímavédelmi céloknak felel meg. Érdekesség, de most októberben 95 százalékban geotermikus hőt használtunk fel. Éves viszonylatban szeretnénk a hatvan százalékot tartani, a maradék negyven százalék pedig marad a földgáz alapú hőellátás – mondta el az igazgató, hangsúlyozva, hogy a fejlesztések, a gyártások, és az üzemeltetés is azzal a céllal vezérelt, hogy minél kevesebb káros anyag kibocsátás szabaduljon fel a munka során. 

Közel 28 ezer lakást fűtünk a megyeszékhelyen, biztosítjuk a mindennapi komfortot, négyszáz hőközpontot üzemeltetünk, és 225 kilométeres, forró vizes vezetéket használunk. Munkánk nagy része a tömegek részére láthatatlan, megítélésünk viszont abban mérhető, amikor hideg időjárásnál meleg lesz a radiátor, és folyik meleg víz a csapokból 

– tette hozzá az igazgató.

A telephelyre látogatók szemügyre vehették a hővezénylő központot, a gázmotoros erőművet, és sétálhattak a két 80 és 101 méteres kémények tövében.
A telephelyre látogatók szemügyre vehették a hővezénylő központot, a gázmotoros erőművet, és sétálhattak a két 80 és 101 méteres kémények tövében.
Fotó: Molcsányi Máté

– Ezt biztosítjuk, mellette folyamatosan fejlesztjük a rendszerünket, hogy a legkorszerűbb, és energiahatékonyabb módon tudjunk üzemelni – hangsúlyozta. 

Az esemény után több győri iskolából érkező diákcsoport és a lakosság is megtekinthette a telephelyet. 

A nyílt nap alkalmából a látogatók megismerkedhettek a geotermikus hő fogadására létesített állomással, a kazánokkal. Szemügyre vehették a hővezénylő központot, a gázmotoros erőművet, és sétálhattak a két 80 és 101 méteres kémények tövében. Megtudhatták azt is, hogy miért környezetbarát, biztonságos a távhőellátás, és hogy miért lehet fontos eszköz a megújuló energia hasznosításában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában