Vigyázzunk!

2 órája

Így előzzük meg a Halottak napi tüzeket

Az elkövetkező napokban többen kilátogatnak a temetőbe, hogy megemlékezzenek elhunyt szeretteikről. Sokan otthon is mécseseket, gyertyákat gyújtanak. Ahhoz, hogy méltó módon emlékezhessünk meg, előzzük meg a tüzeket a temetőben és otthon is.

Kisalföld.hu

Fotó: Shutterstock

Idén eddig 54 alkalommal keletkezett tűz temetőkben vagy azok környékén. A legtöbbször temetői szemetesek, sírhelyen eldőlt gyertyák és koszorúk égtek. A legtöbb esetben csak néhány négyzetméteren pusztítottak a lángok, de volt, ahol negyven-ötven négyzetméteren égett a temetői hulladék. Előfordult, hogy a temető melletti területre is átterjedtek a lángok, és nagy kiterjedésű szabadtéri tüzeket okoztak – derült ki az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményéből.

Tavaly október vége és november eleje tájékán csapadékos volt az időjárás, ezért ebben az időszakban csupán hét temetőben keletkezett tűz. Csapadékmentes időjárás esetén viszont fokozott a temetői tüzek veszélye.

Ezek megelőzése érdekében tisztítsuk meg a sírhely környezetét a száraz falevelektől, elszáradt koszorúktól és virágoktól. 

Csak hőálló mécsestartóban lévő mécsest gyújtsunk meg.

 A mécsest úgy helyezzük el, hogy a közelében ne legyen semmilyen éghető anyag, és ne tudjon felborulni. Az égő mécsest a sírtól való távozás előtt oltsuk el. A temetőben kihelyezett hulladékgyűjtőbe ne dobjunk izzó, forró tárgyakat. Aki a temetőben tüzet észlel, hívja a 112-es segélyhívószámot és értesítse a temető biztonsági személyzetét.

Sokan otthon is gyertyát, mécsest gyújtanak elhunyt szeretteik emlékére. Az ezzel összefüggő lakástüzek leggyakoribb oka, hogy az égő mécsest, gyertyát túl közel teszik valamilyen éghető anyaghoz, vagy felügyelet nélkül hagyják. Ha a gyertyát vagy mécsest egy tűzálló tálra, a gyúlékony tárgyaktól távolabb helyezzük, akkor nem vezet lakástűzhöz a megemlékezés.

Akik Halloweent ünnepelnek és töklámpást készítenek, ügyeljenek arra, hogy a lámpás ne tudjon felborulni, és ne legyen a közelében semmi, ami meg tud gyulladni. Akik kültéren helyeznek el töklámpást, abba gyertya és mécses helyett elemes LED izzót tegyenek! Ez akkor sem okoz tüzet, ha a szél száraz faleveleket fúj oda, vagy felborítja a töklámpást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában