Labdarúgás

1 órája

ETO-stadion - Fél ház, telt ház – Kollégánk véleménye a győri stadionról

Az ország legszebb stadionja – legalább két időszakban illette ez a megállapítás az ETO otthonát. Először az 1977-ben avatott létesítménynek szólt. A jelenlegi ETO-stadion nézőterének a felét lehet használni.

Papp Győző

Az urbánus legenda szerint Horváth Ede, a Rába-gyár akkori vezérigazgatója a hatvanas években egyik külföldi útjáról hozta az ETO-stadion ötletét, amelyet a tervezők öntöttek formába. Az idők folyamán nyilván ráfért (volna) a korszerűsítés, a felújítás – például nem volt fedett a nézőtér, feleslegessé vált a futópálya –, ám kisebb ráfordításoktól eltekintve kevés érdemi változás történt és egyre rosszabb állapotba került. 

ETO-stadion
Büszkék lehettek Győrben a régi ETO-stadionra.

ETO-stadion - zárva a Keleti lelátó

A quaestoros tulajdonosváltást követően nem sokkal ezért a stadion lebontása mellett döntöttek. Épült egy új, ami azonban teljes egészében soha nem készült el. A 2000-es évek legelején még nem indult be az állami stadionprogram, így rengeteg hibájával együtt is az ETO pályája számított a legmodernebb hazai létesítménynek. Többször játszott itt a magyar labdarúgó-válogatott, a Bayern München 2013-as vendégszereplése pedig napjainkban a nézőcsúcsot jelenti a 16 ezer látogatóval. 

Ha az emlékezetünk nem csal, akkor 2014–2015 környékén erre a létesítményre is jutott volna felújítás címén néhány százmillió forintos állami támogatás, ám a tulajdonosi csőd miatt ezt lehúzták a listáról. Utána az évek alatt a stadionnak nem akadt igazán gondos gazdája, felerősödtek a hibái és újak is társultak hozzá. 

Olyannyira, hogy a Keleti lelátó évek óta zárva van, használatbavételi engedély régóta nincs rá. A centerpályán állítólag még soha nem volt gyepcsere. 

A 2010-es kormányváltás óta az országban sok helyen épültek „csilli-villi” stadionok, az egykoron országosan első győri aréna pedig lassan sereghajtóvá vált közöttük.

Így lehet a vasárnapi ETO–Fradi mérkőzésen a fél ház telt ház.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában