Kilenc hónap statisztikája

2 órája

Lakástüzek – Mintegy kétszáz riasztás, 23 sérült, és egy halálos áldozat Győr-Moson-Sopronban

Az év első kilenc hónapjában 191 lakástűzhöz vonultak a tűzoltók vármegyénkben, az esetek során mintegy 2200 négyzetméternyi épített terület semmisült meg. A tűzesetek során 23-an megsérültek, az év eddigi szakaszában egy ember vesztette életét. Lakástüzek Győr-Moson-Sopronban – mutatjuk a szomorú statisztikai adatokat.

Ollári Gergely

Győr-Moson-Sopronban az év első három negyedévében 191 lakóépületben keletkezett tűz, ami 12-vel kevesebb, mint a tavalyi év hasonló időszakában. A lakástüzek oltása 152 órát vett igénybe a lánglovagoknak, 482 tűzoltójárművet riasztottak ezekhez esethez. 

Lakástüzek – szomorú statisztikai adatok. Ahogy arról korábban lapunkban is beszámoltunk, szeptember 18-án halálos áldozattal járó lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat Gönyűre. A balesetben egy idős hölgy hunyt el.
Lakástüzek – Szomorú statisztikai adatok. Ahogy arról korábban lapunkban is beszámoltunk, szeptember 18-án halálos áldozattal járó lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat Gönyűre. A balesetben egy idős hölgy hunyt el. 
Fotó: Kisalföld-archív/Nagy Gábor

A leghosszabb beavatkozás közel tizenkét órán át tartott, augusztus 15-én Mosonmagyaróváron egy 80 négyzetméteres faszerkezetű lakóépület és egy 120 négyzetéteres fa melléképület égett teljes terjedelmében. Az épületben szerencsére senki nem tartózkodott. A legnagyobb alapterületű tűz pedig Sopronhorpácson történt június 8-án, ahol egy két szintes, százhatvan négyzetméteres családi ház tetőszerkezetét érte villámcsapás, majd ennek következtében kigyulladt a tetőszerkezet, átizzott, és teljesen megsemmisült. Az idei év első kilenc hónapos statisztikájából az is kiderült: az oltást három esetben az épületen lévő napelemek, négy helyszínen pedig az épületben lévő gázpalackok nehezítették. 

Lakástüzek – Tizenkét esetben indult tűzvizsgálat

A 191 tűzzel érintett otthon közül egyikben sem volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában jeleznek, amikor még van lehetőség a lángokat eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni. A tűzesetek során 23 ember sérült meg, 7-tel kevesebben, mint 2023 első három negyedévében. 

– A leggyakrabban elektromos hiba (52), nyílt láng (37), a fűtési rendszer hibája (23), vagy sütés-főzés (28) miatt csaptak fel a lángok. Szándékos gyújtogatás miatt nyolc ingatlanban keletkezett tűz az év első kilenc hónapjában. A tüzek pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében tizenkét esetben indult tűzvizsgálat –mondta el a Kisalföldnek Dr. Németh Ramóna tűzoltó főhadnagy, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Lakástüzek Győr-Moson-Sopronban – mutatjuk a szomorú statisztikai adatokat.
Lakástüzek Győr-Moson-Sopronban – mutatjuk a szomorú statisztikai adatokat.

Ahogy arról lapunkban is beszámoltunk, szeptember 18-án halálos áldozattal járó lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat Gönyűre. Ott egy 120 négyzetméteres ház gyulladt ki, a balesetben egy idős hölgy hunyt el. A Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint 2022-ben négy, míg tavaly két halálos áldozata volt lakástüzeknek. A sérültek száma 2023-ban 35, míg tavaly 34 volt. 

– A legtöbb lakástüzet elektronikai hiba okozza. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a régi, alumíniumvezetékeket nem ilyen mennyiségű fogyasztóra tervezték. Régen kevesebb elektronikai eszközt használtunk, a konnektor is kevesebb volt a lakásokban. A probléma kiküszöbölésére hosszabbítót használnak napjainkban az emberek, amelyre ha túl sok fogyasztót kapcsolunk, könnyen túlmelegedhet és tüzet okozhat. Nyílt láng használata során mindig ügyeljünk arra, hogy a környezetében ne legyenek éghető anyagok. A gyertyák alá tűzálló edényt rakjunk, és a függönytől, terítőktől is érdemes messzebb elhelyezni a gyertyákat. Ha kandallónk van, az ajtó elé a padlóra helyezzünk szikrafogó tálcát – részletezte a szóvivő

  • Elektronikai hiba, nyílt láng 
  • Biztosítsunk elegendő helyet a tűzoltójárműveknek 
  • Szándékos gyújtogatás miatt nyolc ingatlanban keletkezett tűz

Hozzátette: a tűzoltóknak a legnehezebb feladatot a lakástüzeknél az utómunkálatok jelentik, hiszen a lakások, házak minden részén meg kell győződniük arról, hogy már nincsenek izzó, felhevült részek, amelyek visszagyulladhatnak. 

–Sokszor az egész tetőszerkezetet meg kell bontani és visszahűteni, a tűzzel érintett helyiségekből ki kell hordani a megégett tárgyakat, bútorokat. Sajnos fel kell hívunk a lakosság figyelmét arra, hogy ha már megtörtént a baj, akkor ne kíváncsiskodjanak, biztosítsanak elegendő helyet a tűzoltójárműveknek a helyszínen, és ne tartsák fel őket 

–részletezte a szóvivő.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában