Döntések

2 órája

Alpolgármestert választanak Győrben – Cikkünk frissül – Kövesse élő képpel

Másodszorra fut neki a győri közgyűlés a tisztségviselők megválasztásának.

Kisalföld.hu

Az új, 2024-2029-es ciklusban másodszor ülésezik a győri közgyűlés. Fotó: Kisalföld-archívum

 Kövesse élő képpel a győri közgyűlést!

12:10 – Vita és új ügyvezető

Kósa Roland a Győri Térségfejlesztési és Projektmenedzsment Kft. (GyTP) pénzügyi stabilitását firtatta, majd arról bontakozott ki vita, hogy luxusautónak számítanak-e a cég által lízingelt Volkswagenek és kell-e bált szerveznie a cégnek. Az új ügyvezető Csörgits Lajos lett.

11:30 – Szavaztak a tagokról

Szavaztak a közigazgatási és pénzügyi bizottság elnökéről, aki Antal Imre lett. Alelnöke Nagy Richárd László és Balog-Farkas Renáta. A városstratégiai bizottság elnöke Fekete Dávid lett, alelnöke Szabó Jenő, Balog-Farkas Renáta. A humánszolgáltatás bizottság elnöke Laczkovits-Takács Tímea, alelnöke Rosinger Tímea, Prédl Németh Margit lett. Ezt követően tanácstagokat választottak.

11:10 – Megvan az új alpolgármester

Az új alpolgármester Kósa Roland, 19 jelenlévő képviselőből 19 szavazott rá a titkos szavazáson. Letette esküjét. Tiszteletdíja havonta bruttó egymillió 170 ezer forint, a polgármesterének 90 százaléka. Ehhez kap még 77 ezer forintot, mert beszél egy idegen nyelvet. Költségtérítése 175 ezer forint bruttóban, szintén havonta.

11:00 – Egyhangú döntés

Egyhangúlag megszavazták a képviselők tiszteletdíjának emelését 2025. január elsejétől, majd alpolgármestert választanak: egy jelölt van, Kósa Roland személyében, ő a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület frakcióvezetője.

10:35 – Első pont

Első napirendi pontként a közgyűlés 18 igen, egy tartózkodás mellett fogadta az új szervezeti és működési szabályzatot.

10:27 – Kompromisszumok

Pintér Bence válaszában elmondta, örül, hogy a város végre elkezdhet működni az új SZMSZ-nek köszönhetően. Nem ért minden részletével egyet, és fél év múlva érdemes lenne felülvizsgálni, de most ez a legjobb. Köszöni a kompromisszumkészséget.

10:20 – Napirendi pontok ismertetése

Fekete Dávid, a Fidesz-KDNP győri frakcióvezetője emelkedik szólásra, aki elmondja, hogy a képviselőtestületben kétharmados többségben lévő frakció célja a város fejlődése és működőképessége. Ezért támogatni fogják az SZMSZ (működési szabályzat) elfogadását, illetve a mai napon egy alpolgármester megválasztását, még akkor is, ha nem biztos, hogy annak személyében teljes az egyetértés. A későbbiekben még egy alpolgármester megválasztása is szóba kerülhet. Kósa Roland (Tíszta Szívvel a Városért) ugyancsak arra kéri a jelenlévőket, hogy támogassák a működési szabályzat megszavazását. Borsi Róbert (Fidesz-KDNP) emelkedik szólásra, és kompromisszumkészségüket bizonyítandó, hosszan sorolja, hogy mi minden szerepel a mai napirendi pontok között azok közül, amit a polgármester javasolt.

10:12 – Csere történt

Jenei Ferenc lemondott képviselői mandátumáról, mert feladata lesz a polgármester kabinetjében.Helyére Rosinger Tímea került, aki elmondta esküjét is, így már nem szerepel a hiányzók listáján. Közben Dézsi Csaba András is megérkezett.

10:08 – Határozatképes a közgyűlés

Tíz órakor kezdetét vette a közgyűlés a Városházán. Először Pintér Bence polgármester köszöntötte a jelenlévőket. 17 képviselő van jelen, öten hiányoznak:  Dézsi Csaba András, Borkai Zsolt, Boncsarovszky Péter, Szeles Szabolcs, Rosinger Tímea. A 17 képviselő azt jelenti,hogy a közgyűlés határozatképes.

Összeült a győri közgyűlés

Az alakuló ülés napirendjéről levették az alpolgármester választást, csak Pintér Bence polgármester és képviselők tettek esküt. A kiküldött meghívó szerint  a pénteki testületi ülésen a Szervezeti és Működési Szabályzat felülvizsgálata az első napirendi pont, majd javaslatot tesznek a képviselők és a nem képviselő bizottsági tagok tiszteletdíjának módosítására.

Ezt követi az alpolgármester választás és eskütétel, illetve az illetményének megállapítása. A polgármester javaslatot tesz a bizottsági elnökök, tagok és tanácsnokok személyére. Az ülésen összesen 13 napirendi pont megtárgyalását tervezik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában