Álláspont

2 órája

Nehéz műfaj - Kollégánk véleménye a győri közgyűlésben kialakult patthelyzetről

"A demokrácia nehéz műfaj, ám a szépségét pontosan ez adja."

Szeghalmi Balázs

Dr, Dézsi Csaba András és Pintér Bence kézfogása az új ciklus alakuló győri közgyűlésén. Fotó: Molcsányi Máté

A demokrácia a legrosszabb kormányzási forma – nem számítva az összes többit, amellyel az emberiség időről időre megpróbálkozott – szól Nagy-Britannia legendás miniszterelnökének, Winston Churchillnek a közismert mondása. Churchill a demokrácia valaha élt egyik legjelesebb stratégája és túlélője volt. Azt ne feledjük, hogy gyakorlatilag kétszer kormányozta gazdasági csődbe a szigetországot, igaz, ezek a bukások eltörpülnek élete fő műve, a nácik ellen vívott kérlelhetetlen küzdelme és a második világháború megnyerése mellett.

Azt június 9-e óta tudjuk, hogy az önkormányzati választások eredményei több településen olyan helyzetet teremtettek, amire az elmúlt 20 évben elvétve akadt példa hazánkban. Győrben ellenzéki polgármester vezetheti a várost úgy, hogy a kormánypárti képviselők masszív, kétharmadosnál is jelentősebb többségben kaptak bizalmat a választóktól.

Ahhoz, hogy megértsük a kialakult helyzetet, a ’90-es évek elejére kell utaznunk, a 34 évvel ezelőtti helyi önkormányzati törvény elfogadásáig, amely min­den túlzás nélkül a rendszerváltás fontos vívmánya volt. Ez a törvény váltotta le a tanácsrendszert. A helyi kiskirályok (értsd tanácselnökök) kora azzal zárult, hogy a településvezetők ezután nem dönthettek minden kérdésben kényük-kedvük szerint. Ha tet­­szett, ha nem, ki kellett vívniuk a választott képviselők szimpátiáját, akiknek a szavazata minden egyes napirendi pontban ugyanannyit ér a közgyűléseken, képviselő-testületi üléseken, mint a polgármestereké. Az, hogy egy-egy polgármester kisebbségben vezeti a települését, nem a három és fél évtizede kialakult szokásjog hibája. Épp ellenkezőleg, baj akkor lenne, ha a polgármesterek voksa tízszeres szorzót érne a képviselőkhöz képest bármilyen témában.

Ettől persze még Churchillnek igaza van: a demokrácia nehéz műfaj, ám a szépségét pontosan ez adja. Győrben és Mosonmagyaróváron itt a nagy alkalom, hogy mind a polgármesterek, mind a képviselők egyről a kettőre lépjenek e téren.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában