Elkezdődött a fűtésszezon

3 órája

Győrben huszonhétezer háztartást érint a távfűtés – Melegek már a radiátorok a megyeszékhelyen

A hűvös időjárásra, és a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzésére tekintettel a Győr-Szol Zrt. Távhőszolgáltatási Igazgatósága hétfőn a reggeli óráktól több mint huszonhétezer háztartásban megkezdte a távfűtést.

Kisalföld.hu

A Kisalföld megkeresésére a Győr-Szol Zrt. PR és Kommunikációs Csoportja közölte: a nyári hónapokat kihasználva a szolgáltató a betervezett karbantartási, felújítási munkákat a fűtőerőműben, a távhőhálózaton, és a hőközpontokban elvégezte. A nyári nagy leállás, ami az egész rendszeren használati melegvíz-szünettel járt, július 31-én zökkenőmentesen lezajlott. 

Győrben több, mint 27.000 háztartást érint a távfűtés elindítása.

Győrben huszonhétezer háztartást érint a távfűtés.a Győr-Szol Zrt. Távhőszolgáltatási Igazgatósága hétfőn a reggeli óráktól több mint huszonhétezer háztartásban megkezdte a távfűtést.
Győrben huszonhétezer háztartást érint a távfűtés. A Győr-Szol Zrt. Távhőszolgáltatási Igazgatósága hétfőn a reggeli óráktól több mint huszonhétezer háztartásban megkezdte a távfűtést. 
Fotó: Mediaworks/Archívum/ Bach Máté

A távhőellátásra vonatkozó jogszabályok és közszolgáltatási szerződések szerint a szolgáltató szeptember 15-e és a következő év május 15-e között áll a felhasználók rendelkezésére. 

Győrben is figyelik a hőmérsékletet

A fűtést ebben a periódusban akkor indítja el a szolgáltató, ha a külső hőmérséklet napi középértéke – a HungaroMet Zrt. (korábban: Országos Meteorológiai Szolgálat) előrejelzése szerint – előreláthatólag nem haladja meg a +10 fokot, illetőleg három egymást követő napon a +12 fokot. Ha egy hőközpontról egy épület kap ellátást, akkor a távfűtést a közös képviselő kérésére a szolgáltató 24 órán belül elindítja. Az ettől eltérő fűtést (indítást, leállítást) a lakóközösség közös képviselője írásban kezdeményezheti. 

b10i6537
A szolgáltatók szeptember 15. és a következő év május 15. között állnak a felhasználók rendelkezésére.
Fotó: Penovác Károly / Forrás: MW archív

70 százalékos egyetértés szükséges

Hozzátették: ha egy hőközpontról vagy a hőközponton belül külön fűtési blokkról több épület kap ellátást, akkor az épületek tulajdonosi közösségei (társasház, lakásszövetkezet) legalább hetven százalékának egyetértése szükséges a távfűtés indításához. Azok a lakóközösségek, akik nem igénylik a fűtést, a közös képviselőjük útján írásban, a [email protected] címre küldött e-mailben kezdeményezhetik a fűtés leállítását. 

Szeptember 15-ig a fogyasztóknak is be kellett fejezniük a tulajdonukban levő, távhőrendszerről kiszolgált fűtő és melegvíz berendezések felújítási munkáit. Ezt követően a szolgáltató csak rendkívüli esetben, a társasház közös képviselőjének hozzájárulásával engedélyez átalakítási munkát, és üríti le ehhez a fűtési rendszert. 

A fűtés elindításkor a legtöbb problémát a belevegősödött felhasználói rendszerek jelentik. Ebben az időszakban a fogyasztói hibabejelentések többsége az, hogy egy-egy helyiségben nem melegednek fel a radiátorok, vagy a levegősödés miatt zaj tapasztalható. A hibák nagy része a nyári időszakban az épületek fűtési rendszeréhez kapcsolódó felújításokhoz, átalakításokhoz, radiátorcserékhez köthető, ugyanis ezekhez a munkákhoz a hálózatot le kellett üríteni. A korszerűsített fűtéssel rendelkező épületekben a légtelenítési munkák az átlagosnál is nagyobb problémát jelentenek. 

A Győr-Szol Zrt. Távhőszolgáltatási Igazgatósága a továbbiakban a szokásos gyakorlatnak megfelelően az időjárás függvényében folytatja vagy állítja le a fűtést, illetve amennyiben az indokolt, szakaszosan (reggel és este) fűt.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában