Győri vasember

2 órája

Rokob József tizennyolc Ironmant teljesített idén

Sikeres évet zárt a győri ultratrianlonista. A GYAC sportolója, Rokob József idén három Ironman-versenyen indult, egy háromszoros, egy ötszörös és egy tízszeres viadalon, és mindegyiket megnyerte.

Szabó Gábor

Az év első felében hazai versenyeken készült Rokob József, aki Szegeden maratont futott, továbbá teljesítette a Pécs és Harkány közötti országúti futóversenyt. Emellett pedig a tollaslabdát is beiktatta az edzésprogramba.

Sikeres évet zárt a győri ultratrianlonista, Rokob József. Idén három Ironman-versenyen indult a GYAC sportolója, egy háromszoros, egy ötszörös és egy tízszeres viadalon, és mindegyik megnyerte.
Rokob József úszásban, kerékpározásban és futásban is stabilan teljesít.

Adódik a kérdés, hogy az ultratriatlon és a tollaslabda miként fér össze egymással.

„Nagyon jó kiegészítő sportág, egyrészt megtöri a monotonitást, amit futásnál és úszásnál, de még a kerékpározásnál is előjön. Nagyon jó kardióedzés, a sebesség- és irányváltásban is rendkívül hasznos. Szóval élvezem, sokat tollaslabdázom, sokszor késő estig nyomom az egyetemi kiscsarnokban” – kezdte Rokob József, aki idén először a franciaországi Colmarban teljesített egy háromszoros Ironmant.

Egy ilyen verseny 3800 m úszásból, 180 km kerékpározásból és a klasszikus maratoni táv lefutásából áll, ami valamivel több mint 42 km. Ezt kell annyi napon át teljesíteni, ahányszoros a viadal.

„Colmarban azt mértem le, milyen állapotban vagyok. Persze örül az ember, ha nyer, de általában egy ilyen versenyen nem a helyezés a lényeg, hanem az, hogy becsülettel végigcsinálja. Franciaországban nagyon meleg volt, az eredményhirdetésre lett hűvösebb idő, amit én jobban szeretek” – folytatta a 46 éves sportoló, aki augusztus elején az észtországi Vinniben emelte a tétet, és öt napon át teljesítette a fenti távokat. Ott is első lett, majd jött az olaszországi tízszeres Ironman.

„A Garda-tó mellett Desenzano del Garda nevű település volt a verseny központja. A távok nehézségét az adta, hogy 1500 méter szintkülönbség volt a kerékpáros pályán, ezt kellett minden alkalommal tíz napon át pluszban legyűrni. Érdekesség, hogy pár kilométerre voltunk attól a helytől, ahol tizenegy éve a harmincszoros Ironmant teljesítettem, sőt, meg is nyertem. Most is első lettem a tízszeresen, de hangsúlyozom, ide sem a számszerű eredményért mentem” – folytatta Rokob József, aki azt is elmondta, ugyan kevesebb ideje van már edzeni, de mentálisan továbbra is nagyon erős.

Rokob József tudja, mi vár rá egy ilyen versenyen 

„Mikor a harmincszoros versenyt csináltam, akkor az első gyereket várta a feleségem. Most már három gyerkőc van, viszem a céget, így nyilván háttérbe szorultak a dolgok, a korábbiakhoz képest valamivel kevesebbet edzek, de heti hat-hét edzés átlagban így is összejön. Egy harmincszorost talán már be sem vállalnék, hiszen az közel negyven nap távollétet jelent a családomtól. Erre már nem nagyon van lehetőség. Bevallom, olyan, hogy holtpont, nálam nincs. Fejben kell erre felkészülni, és én ezt általában meg is teszem. Nem igazán hat meg a negyedik napon, hogy még hat ilyen táv vár rám. Tudom, mit vállalok, amikor benevezek egy versenyre” – fogalmazott a sportoló, aki nagy népszerűségnek örvend a versenytársai között.

„Ezt nem a hírnévért és a pénzért csináljuk, hiszen mi fizetjük a nevezési díjat, az utazást, a szállást. Viszont egymás között elismerjük azokat, akik ezt a sportágat űzik. Azért ez nem a fiatalok sportja, a tízszeresen ketten voltak nálam fiatalabbak a mezőnyben. Viszont a többiektől komoly dicséreteket kaptam, legendának is becéznek, illetve volt, aki elmondta, én vagyok neki a példaképe. Ezek természetesen nagyon jólesnek” – mesélte Rokob József, aki egyébként több órát vert a másodikra a tíz nap alatt.

„Nagyjából minden nap hasonló idő alatt teljesítem a távot, legfeljebb húsz-harminc perc különbségek vannak. Erősségem a futás, sok minden azon múlik, mert talán az a legnehezebb és a legmonotonabb” – árulta el a titkát a vasember, akinek felkészülését a győri dr. Barthalos István segítette, míg a franciaországi versenyen Jagicza Kata, a másik két viadalon a váci Kolonics Tamás volt végig mellette.

Ami a jövőt illeti, arról még konkrétumok nincsenek, egy hónapon belül áll össze Rokob József 2025-ös versenyprogramja, de a tervei szerint egy tízszeres verseny mindenképpen tervben van. Eddig ebből hetet csinált már meg a pályafutása során.

 

Dr. Barthalos István is értékelte tanítványa eredményeit: „Az elmúlt szezon felkészülése nem volt zökkenőmentes, a család és a munka mellett harmadlagos lett az élsport ebben az évben Józsi számára, de a legjobb tudásunk szerint a fennmaradó időben mindent megtettünk azért, hogy a lehető legjobb formába kerüljön. Egy szezonban a tizennyolc Ironman teljesítése önmagáért beszél, és bízunk benne, hogy mielőbb a teljesített Ironmanek számában is Józsi lehet a világelső. Az biztos, készülünk a jövő évre, a versenyprogram a következő hetekben áll össze.”

Rokob József idei eredményei

  • Colmar: 3-szoros verseny, 1.
  • Vinni, 5-szörös verseny, 1.
  • Desenzano del Garda, 10-szeres verseny, 1.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában