Fejlesztés

1 órája

Bölcsőde Bezenyén: újabb mérföldkő a településen

Aki bölcsődét épít, az bizony bízik a jövőben – emelte ki köszöntőjében Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője a bezenyei Mókuska Bölcsőde átadóján pénteken. A bölcsőde 14 kisgyermek befogadására alkalmas.

Mészely Réka

Nyikes Nataniel szüleivel együtt nézte meg leendő bölcsődéjét, a felvételen anyukájával, Nyikes Szabados Zsófi Ágnessel.

Fotó: Mészely Réka

Új intézménnyel gazdagodott Bezenye: egy tizennégy férőhelyes bölcsődét alakítottak ki a Belügyminisztérium 206 millió forintos támogatásával, amihez a település 10,3 millió forintot tett hozzá. A Mókuska Bölcsőde átadásán Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője is részt vett. 

Nagy István agrárminiszter, Márkus Erika polgármester, Ráczné Kurucz Szilvia bölcsőde igazgató és Pető Péter, a vármegyei közgyűlés alelnöke adta át az új bölcsődét
Nagy István agrárminiszter, Márkus Erika polgármester, Ráczné Kurucz Szilvia bölcsőde igazgató és Pető Péter, a vármegyei közgyűlés alelnöke adta át az új bölcsődét
Fotó: Mészely Réka

Bölcsőde a jövőért

– Ma egy olyan helyet avatunk, amely a jövőt szolgálja: egy új bölcsődét, amely a legkisebbeknek és családjaiknak nyújt majd biztonságot, törődést és szeretetteljes környezetet – hangsúlyozta Nagy István, aki szerint egy új bölcsőde megnyitása mindig nagy öröm, mert egyúttal a közösség gyarapodását, fejlődését és jövő iránti elkötelezettségét is jelenti. 

Ez az intézmény nem csupán falakból és berendezésekből áll, hanem abból a gondoskodásból és odafigyelésből, amelyet a gyermekek itt kapnak majd.

 – tette hozzá az agrárminiszter.

A térség országgyűlési képviselője annak fontosságára is kitért, hogy Bezenyén őrzik a horvát gyökereket, ápolják a nyelvet és a kultúrát. A magyar mellett horvát nevet is kapott bölcsőde, ez pedig újabb lehetőség a helyi identitás ápolására. 

– Az egy csoportszobás, 14 férőhelyes bölcsőde egy olyan ékszere lesz falunak, mely egységesen szimbolizálja a múlt, a jelen és a jövő kiteljesedését – fogalmazott Nagy István, aki köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik az épület létrejöttéhez hozzájárultak.

– Hiszem, hogy ez az intézmény hosszú éveken át fogja szolgálni közösségüket és biztosítja a gyerekek harmonikus fejlődését. A mai nap egy ünnep, egy új kezdet és bízom benne, hogy ez a bölcsőde egy meleg, barátságos otthona lesz minden kisgyermeknek, akik ide érkeznek – zárta gondolatait a tárcavezető.

Nagyléptékű fejlődés szimbóluma

– Az intézmény olyan ékszere lett falunknak, mely szimbolizálja azt a nagyléptékű fejlődést, melyet az elmúlt évek alatt elértünk. 

Az összefogás, a tenni akarás és sok-sok dolgos kéz munkálkodott azon, hogy a mai napon itt lehetünk a Mókuska bölcsőde átadó ünnepségén – kezdte beszédét Márkus Erika bezenyei polgármester

Mint elmondta, a bölcsőde nevének kiválasztásában a falu lakosságának a segítségét kérték. Ötleteltek anyukák, apukák, nagymamák, nagypapák, és kisgyermekek, melynek segítségével sikerült kiválasztani a legaranyosabb és legtalálóbb nevet: Mókuska. 

A faluvezető arról is beszámolt, hogy majd két évnyi megfeszített munka eredményeként a település egy új gyöngyszemmel, egy korszerű, minden szakmai igényt kielégítő bölcsődével bővült, mely nem csupán új munkahelyet, hanem egy újabb mérföldkövet is jelent mindannyiuk életében.

– Örömteli és egyben felelősségteljes számunkra az új kihívás. Igyekszünk jó gazdái lenni a Mókuska bölcsődének, valamint élményekben, tevékenységekben gazdag szakmai munkát biztosítani a legfiatalabb korosztály nevelése és gondozása során. A mi szerepünk abban áll, hogy ebben a modern, gyermekbarát környezetben biztosítsuk a szakmai hátteret a gyermekek képességeinek kibontakoztatásához, a családok támogatásához – fogalmazott a polgármester, aki külön szólt az intézmény dolgozóihoz – kívánva, hogy a választott hivatásukban sok örömük teljen, továbbá a kis bölcsisekhez is: „Legyen ez a bölcsi olyan oltalmazó, mint a kis mókuskának az odúja, ahol biztonságban és szeretetben érezhetitek magatokat!”

 

Átadták a Mókuska Bölcsődét Bezenyén
Átadták a Mókuska Bölcsődét Bezenyén
Fotó: Mészely Réka

Az álmok valóra válnak

Pető Péter, a vármegyei közgyűlés alelnöke hangsúlyozta: "Ez egy ünnep a település életében." Arról is beszélt, hogy az álmok elkezdenek valóra válni és a közösséget szolgálni.

– Bezenye őrzi horvát hagyományait, és ezt a következő generációknak is átadják – tette hozzá Pető Péter.

Kovács Krisztián tervező bemutatta az ingatlant: mint mondta, egy nyugati színvonalú, környezettudatos épületet álmodtak meg.

Az intézményt Butsy Lajos plébános áldotta meg. 

Nyugati színvonalú, környezettudatos  bölcsőde jött létre, a felvételen Ráczné Kurucz Szilvia bölcsőde igazgató.
Nyugati színvonalú, környezettudatos  bölcsőde jött létre, a felvételen Ráczné Kurucz Szilvia bölcsőde igazgató. 
Fotó: Mészely Réka

Ráczné Kurucz Szilvia bölcsődeigazgató érdeklődésünkre elmondta: 

  • várhatóan november 4-én nyithatja ki kapuit az intézmény
  • eddig hét kisgyerek jelentkezett
  • várják a helyi és környékbeli apróságokat is. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában