Petőfi és a hősök előtt tiszteleg

2023.09.18. 12:42

Új útra indult Sopronból a béke nagykövete

Zelei József 20 éve biciklizik a békéért, ezen idő alatt közel 125 országban járt és megközelítőleg 90 ezer kilométert teljesített. Túráival mindig a békét hirdeti, valamint a hősök emlékét ápolja.

Varga Henrietta

Fotó: Máthé Daniella

Kerékpáros béketúra keretein belül koszorúzta meg a soproni Deák téren álló Békefát hétfőn reggel Zelei József Magyarország kerékpáros béke nagykövete és Farkas Ciprián Sopron polgármestere. Zelei József idén Petőfi Sándor emlékére kerékpározik, Sopronból indulva a költő életének állomásait járja végig, valamint a szabadságharc hőseiről is megemlékezik. 

A békefát 2018-ban az összetartozás és a háborúellenes kerékpártúra alkalmából ültették. Minden megyeszékhelyen áll egy ilyen Békefa, Sopron az egyedüli olyan város, amely nem mint megyeszékhely rendelkezik ezzel.

A  soproni Deák téren álló Békefát hétfőn reggel koszorúzta meg Zelei József Magyarország kerékpáros béke nagykövete és Farkas Ciprián Sopron polgármestere. 
Fotó: Máthé Daniella

 

- Hivatalosan holnap kezdődik meg a Petőfi emlékév alkalmából szervezett túra, amely a tavaly megkezdettnek a folytatása - mondta Zelei József. Tavaly Petőfi születésétől, az ismertté válásáig tekertem végig azokat a helyszíneket, ahol ebben az időszakban megfordult. Ebben az éveben pedig az ismertebb oldalát járjuk be Petőfi életútjának - tette hozzá. Budapestről indulok a Parlament elől, ahol ünnepélyes keretek között lesz az indulás, majd Eger, Miskolc, Sárospatak, Nyíregyháza, Debrecen érintésével lépek át Romániába. Ott Nagykárolyba megyek - ami híres hely volt Szendrey Júlia és Petőfi életében - majd Szatmárnémeti, Koltó, Kolozsvár, illetve Marosvásárhely következik, onnan pedig Segesvár. Mivel ebben az évben van a forradalom és szabadságharc 175. évfordulója, ahol lehetséges megemlékezünk a szabadságharc hőseiről is. Ez azt jelenti,  hogy utunkból nem hagyjuk ki Magyarországra jövet Aradot sem, ahol meglátogatjuk és tisztelgünk az aradi vértanúk emléke előtt, illetve megtekintjük és megkoszorúzzuk a világosi fegyverletétel helyét - zárta a beszélgetést.

Farkas Ciprián polgármester lapunknak elmondta, hogy a béke fontos értéke életünknek. Hozzátette, ha nem lesz béke, mi sem tudunk előre lépni, ezért is fontos, hogy a szomszédunkban véget érjen a háború.

A koszorúzást követően a kerékpáron elhelyezték azt a szalagot, amely a túra nevét hirdeti és amely az út végéig fent is marad.  
Fotó: Máthé Daniella

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában