Árvízkizárás

7 órája

Árvíz 2024 - Kedvező a torkolati mű hatása, nem folyik vissza a víz a Mosoni-Dunába

A Mosoni-Duna torkolati műtárgy szeptember 14. óta zárva van, árvízkizárásos üzemmódban működik, ezáltal a Duna felől érkező vízmennyiség nem tud visszafolyni a Mosoni-Duna irányába - írta közösségi oldalán az ÉDUVIZIG.

Forrás: ÉDUVIZIG

Ezért a Győr térségi vízszinteket a Duna nem, csak a Mosoni-Duna - Lajta és a Rába - Marcal felől érkező vízhozamok alakítják - írták.

A Rába vízgyűjtőjén a meteorológiai előrejelzésekhez képest jóval kevesebb csapadék hullott, ennek köszönhetően a Rábán nem alakult ki árhullám. A Mosoni-Duna rajkai betáplálását az árhullám érkezésével egyidejűleg lecsökkentettük, ez által helyet biztosítva a Mosonmagyaróvárnál betorkolló Lajta vízmennyiségének.

A fentiek következtében Győr térségében sokkal lassabb lett az áradás mértéke, és a tetőző vízszintek a múlt heti előrejelzéseinkhez képest – amikor még bizonytalan volt a Rába áradása -, alacsonyabban alakulnak. A torkolati műtárgy kedvező hatása miatt Győrnél 680 – 700 cm, Mecsérnél 360- 380 cm körüli, Gyirmóti szivattyútelepnél 500-520 cm körüli tetőző vízszinteket várunk.

A jelenlegi árhullám szinte azonos lenne a 2002. augusztusi árvíz győri levonulási szintjeivel, viszont a műtárgy üzembe helyezésével egy méterrel alacsonyabb vízszint várható Győr térségében, amit a képen is jelöltünk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában