Pénteken nyit ki utoljára

2022.12.20. 15:09

Bezár a legendás Vidra csárda - A halárak, a bérek és a rezsi növekedése egyaránt szorított

Halászlé szigetközi módra átpasszírozva, békacomb fűszermorzsában, patkányosi világítótorony: csak három étel az étlapról. A népszerű vámosszabadi-patkányospusztai Vidra Csárda december 23-án bezárja kapuit 26 év után.

Gyurina Zsolt

Fotó: Rákóczy Ádám

Túlélték a nagy árvíz, a Covid okozta bezárást, veszteséget és munkaerőhiányt is, de most a megemelkedett energia- és nyersanyag árakkal már nem tudják felvenni a harcot, adták hírül a Vámosszabadi közelében fekvő híres Vidra csárda tulajdonosai. December 23-án nyitnak ki utoljára, 26 éve várták a finom halételek szerelmeseit a Szigetköz szélén.

- Éves szerződésünk van az áramcéggel, most kaptam meg a 2023-as szerződést: körülbelül a nyolc és félszeresére ment fel, több mint három és félmillió forint lenne. A vezetők mondták, hogy akkor sajnos muszáj lesz eladni a helyet. Nehéz volt fenntartani: a halárak, a bérek és a rezsi növekedése egyaránt szorított - osztotta meg velünk Hernitz Tibor ügyvezető.

Szép nagy adagok

A Szigetköz  gyönyörű táján, horgásztavak ölelésében fekszik az étterem. Tavasszal, ősszel a legszebb a hely. Először arra gondoltunk, hogy ki fog ide kijönni, a világ végére? És mégis nagyon közkedvelt lett, mindig tele volt az étterem - mesélte Hernitz Tibor. Aztán felkapták a helyet: az első vendégek egyike Papp László, a bokszoló és Schuster Lóránt, az énekes volt. Mindig szorítottak helyet a betérőknek, legfeljebb kicsit várni kellett. A vendégek 70-80 százaléka a felvidékről érkezett, jórészük magyar, de jelentős számban szlovákok, sőt csehek is felkeresték a helyet. A forgalom egy részét azok tették ki, akik a határon túlról Győrben, Az Árkádban vásároltak be, majd hazafelé megálltak egy jó halvacsorára. Ráadásul szép nagy adagokat adtak, ezt imádták a vendégek. Most sokan érdeklődnek náluk, nosztalgiáznak. Éppen egy olyan családnak szorítanak asztalt, ahol a nagyszülők évtizedeken át hozzájuk jártak a gyerekekkel, majd most már az unokák hívták meg őket.

Hernitz Tibor egy hatkilós busával. Fotó: Rákóczy Ádám

A hal ára az egekben

Az ügyvezető hozzátette: a cég két részből áll, a csárdából és a halfeldolgozóból. Kevés a hal, az árak az egekbe lőttek ki. Azt gondolta, hogy ha 4100 forint egy kiló pontyszelet, akkor nem lesz rá kereslet, de veszik az emberek, most megrohamozták őket. Ünnepeket előtt járják a megyét, a megszokott helyeken árulnak, 57 településre szállnak ki élő, pucolt, szeletelt hallal. 

Jó lenne, ha mégis folytatódna

- Most, hogy elterjedt a híre annak, hogy bezárunk, sorra jönnek a törzsvendégek, ölelgetnek, bizony elérzékenyülünk. Borzasztó érzés búcsúzni. Most nehéz szívvel keresek új tulajdonost. Hatvan éves vagyok, 31 éve kerültem ide - emlékezett vissza Hernitz Tibor. - Akkor még itt nem volt semmi, sem csárda, sem halfeldolgozó, ültem egy ládán a tó szélén, én voltam a halőr. Ami itt kinőtt a földből azóta, abban az én szívem, az életem is bennem van. Jó lenne, ha ez az egész megmaradna, valamilyen formában folytatódna és nem buldózerek tarolnák le az épületeket

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában