A támadás nem esti mese

2 órája

Veszélyes lehet a szomszédban kóborló medve? Szakembert kérdeztünk

Három, egymástól független észlelés is történt hétfőn Bajót közelében, úgy vélik többen, hogy medve bóklászhat a település környékén. Megkerestük a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Vadászkamarát, hogy kell e tartanunk esetlegesen attól, hogy a medve térségünkben is megjelenik.

Kisalföld.hu

Forrás: Shutterstock

Fotó: artfotoxyz

Többen is medvét láthattak a Komárom-Esztergom vármegyei Bajót közelében hétfőn. A hatóságok azonnal megkezdték az intézkedést a vadállat lehetséges felbukkanásának ügyében - írja a kemma.hu.

Mivel szomszédos vármegyei területen látták a vadállatot, megkerestük az OMVK Győr-Moson-Sopron vármegyei Területi Szervezetének titkárát, Orbán Henriket, aki válaszolt kérdéseinkre az ügyben.

- A barna medve, farkas, fokozottan védett faj, mindkettő állománya stabil, illetve növekvő (szaporodnak). Az állományok természetszerűen új területeket foglalnak el, bevándorolnak, először kóborló, majd szaporodó képes állományok alakulnak ki - jegyezte meg a szakember.

Orbán Henrik, kiemelte, hogy a környező országokban is jelen vannak, van ahol az állományok növekedését szabályozzák viszont van ahol nem.

Magyarországon nincs állományszabályozási terv, nem ismert mely területrészen, mennyi egyed az, ami eltartható az állatok, vagy az emberek jelentős veszélyeztetése nélkül. Ennek eldöntése a szakhatóságok feladata. A vadászoknak ebben gyakorlati szerepe nincs.

- emelte ki a Vadászkamara titkára.

Azt is elmondta, hogy ezeknek az állatoknak táplálékra van szüksége, a farkas nagyobb testű emlős állatokat, jellemzően, kérődzőket támad meg. 

A medve részben növényi táplálékkal is beéri, de természetéből adódóan bármikor támadhat, így fokozottan érdemes elkerülni azokat a helyeket, ahol előfordul.

Egy valós támadás, az nem "esti mese",  a hírekből már tudjuk, mivel járhat.

A hatóságokhoz kell fordulni, ők a szükséges intézkedéseket meg fogják tenni.

- fűzte hozzá Orbán Henrik.

Magyarország túlságosan sűrűn lakott, a találkozásokat nem lehet elkerülni, így nem alkalmas szaporodóképes medve állomány fenntartására - vagy akkor az embereket kell eltávolítani az erdőkből - fogalmazta meg magánvéleményét válaszában a szakember.

Idén április közepén farkast láttak Győr-Moson-Sopron határában, Ács közelében, a váratlan látogatásról szóló írásunkat ide kattintva olvashatják el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában