Élmények és tudás

1 órája

Palacsintasütő robot, tudományos kísérletek és idegőrlő játékok a műszaki pályaválasztó fesztiválon – Sok-sok fotó

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület szerdán 9. alkalommal rendezte meg a Mi a pálya? - műszaki pályaválasztó fesztivált a győri Olimpiai Sportpark Multicsarnokában. A műszaki életpálya modell iránt érdeklődők izgalmas feladatokkal, látványos standokkal találkozhattak az eseményen, kipróbálhattak többek között a palacsintasütő robotot, megismerkedhettek a virtuális valóság szemüvegek működésével, mellette tudományos kísérletekben, játékokban próbálhatták ki magukat.

Ollári Gergely

Az ország hét városát érintő rendezvénysorozat második állomása volt a győri Olimpiai Sportpark, ahová több száz diák látogatott el szerdán. Az esemény célja műszaki életpálya modell megismertetése volt a 13-14 éves fiatalokkal. A kiállítók között voltak a különböző szakképzési centrumok, felsőoktatási intézmények, és a régióban tevékenykedő műszaki szakembereket foglalkoztató cégek is. Hogy is működik egy palacsintasütő robot, sokan választják-e a műszaki pályát napjainkban? Ezekre a kérdésekre is kerestük választ ottjártunkkor. 

Palacsintasütő robot, tudományos kísérletek és idegőrlő játékok várták a gyermekeket a győri a Mi a pálya? - műszaki pályaválasztó fesztiválon.
Palacsintasütő robot, tudományos kísérletek és idegőrlő játékok várták a gyermekeket a győri a Mi a pálya? - műszaki pályaválasztó fesztiválon. 
Fotó: Csapó Balázs

Céltudatos fiatalok

Az esemény megnyitóján Danyi Vilmos a Mi a pálya? műszaki pályaválasztó rendezvénysorozat ötletgazdája köszöntötte a fiatalokat. Számos tanácsot adott nekik a pályaválasztással kapcsolatban, és felhívta a figyelmet a mesterséges intelligencia térhódítása is. Az esemény kezdetén a győri Széchenyi István Egyetem és a Mobilis közös standjánál álltunk meg egy pillanatra. 

– Azt gondolná az ember, hogy az általános iskolások, akik erre a rendezvényre ellátogattak nem is a célközönségünk. Pedig azok, sokszor meglepődünk rajta mi is, hogy a gyermekek már ilyen fiatalon, konkrét elképzeléssel tervezik a jövőjüket, és tudják hol akarnak továbbtanulni, milyen pályát akarnak választani maguknak. Játékokat hoztunk a fiataloknak, de mellette népszerűsítjük intézményünket, és az egyetem műszaki szakjait is –fogalmazott Őri Viktória a Széchenyi István Egyetem pályaorientációs szakreferense. 

Hozzátette: sokan választják főtantárgyként napjainkban a matematikát, a fizikát, kémiát, informatikát, és a műszaki képzések is felfutó ágban vannak, és nagyon népszerűek. 

Palacsintasütő robot, tudományos kísérletek

A tatabányai Edutus Egyetem Robotikaszakköre is izgalmas feladatokkal, bemutatókkal települt ki az eseményre. Különleges palacsintasütő robotot is bemutattak a gyermekeknek, amellyel a sütés mozdulatait automatizálták. A három munkahengerrel működő robot belemártja a forró sütőlapot a tésztába, majd késleltetéssel folyamatosan dolgozik, és készíti el a palacsintákat, és egy tányérra fordítja. 

Varga István villamosmérnök, az Edutus Egyetem mesteroktatója szerint nagyon vonzó a robotika a fiatalok körében, a legó és robot szakköröket is sokan választják. A műszaki pálya véleménye szerint népszerűsítésre szorul, fel kell hívni a gyermekek figyelmét a műszaki életpálya szépségeire, kihívásaira.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában