Gönyűi bojler volt a hibás

3 órája

Hogy lehet ? - Jelzett az érzékelő, mégsem lehetett szén-monoxidot mérni

Kedd hajnalban Gönyűn, a Petőfi Sándor utcában, egy családi házban jelzett a szén-monoxid-érzékelő.

Kisalföld.hu

Fotó: Shutterstock

A győri hivatásos tűzoltók rekonstruálták a helyszínt, azonban ekkor már sem ők, sem a gázszolgáltató szakembere nem tudott szén-monoxid koncentrációt kimutatni a lakásban. Az ingatlan fürdőszobájában egy gázbojler volt, amely elhasználta a helyiség levegőjét, ezért jelezhetett az érzékelő. 

A szénvegyületek tökéletlen égésekor szén-monoxid keletkezik, amely egy színtelen, szagtalan, íztelen, nagyon mérgező gáz.

A nyílt égésterű fűtőberendezések a szoba levegőjét használják a tüzelőanyag elégetéséhez, ezért kiemelten fontos, hogy a helyiségek levegő-utánpótlását folyamatosan biztosítsuk, tehát nem elegendő az időközönkénti szellőztetés, az új, jól szigetelő nyílászárókba résszellőzőt kell szereltetni! 

Ilyen típusú készülékek használata mellett ajánlott egy szén-monoxid érzékelő beszerzése, amely időben figyelmeztet a veszélyre és ezzel megelőzhetőek a tragédiák. 

Az érzékelőt abba a helyiségbe helyezzük el a lakásban, ahol a működő fűtőberendezés található, illetve olyan terekbe, amelyeket gyakran használnak (konyha, nappali, hálószoba). A tüzelő-berendezéstől, vízmelegítőtől 1-3 méterre, egyéb helyiségben abba a magasságba, ahol levegőt veszünk, például a lakószobákban fejmagasságba, hálószobában az ágy magasságába. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában