Fejlesztések

2 órája

Óvártej a fenntarthatóságért: új csarnokkal, szennyvíztisztító teleppel és biogáz üzemmel bővült a mosonmagyaróvári cég 5,6 milliárd forintból – fotók, videó

Célunk a fenntartható fejlődés, nagy, ambiciózus terveink vannak a további fejlesztésekre Mosonmagyaróváron – emelte ki Panizzi Enzo, a Valcolatte cégcsoport tulajdonosa – melynek a része az Óvártej Zrt. – a mosonmagyaróvári sajtüzem új csarnoka, szennyvíztisztító telepe és biogáz üzeme átadóján pénteken. Az olasz cégcsoport tíz év alatt 16 milliárd forintot ruházott be a Lajta-parti városban.

Mészely Réka

A folyamatos fejlődés jellemzi az olasz tulajdonban lévő, évszázados múltra visszatekintő Óvártej Zrt.-t. A sajtüzem most új csarnokkal, szennyvíztisztító teleppel és biogáz üzemmel gazdagodott 5,6 milliárd forint értékben – a beruházást ünnepélyesen pénteken adták át.

biogáz
Pénteken adták át az Óvártej fejlesztéseit - csarnokkal, szennyvíztisztító teleppel és biogáz üzemmel bővült.
Fotó: Kerekes István

Biogáz, csarnok, szennyvíztisztítás

Panizzi Enzo, a Valcolatte cégcsoport tulajdonosa kiemelte: tizenegy évvel ezelőtt fogtak új vállalkozásba, azzal hogy a gyártást Magyarországra hozták. A mosonmagyaróvári Óvártej Zrt. fontos a cégcsoporton belül, ambiciózus terveket dédelgetnek az itteni fejlesztések kapcsán. Ahogy a tulajdonos fogalmazott, céljuk a fenntartható fejlődés. Panizzi Enzo arról is beszélt, hogy a profitot mindvégig visszaforgatták a vállalkozás fejlesztésébe.

– Hiszünk minden egyes munkatársban, hálás köszönet a tenyésztőknek, akik bizalmat szavaztak nekünk és sarokkövei a mi cégünknek – emelte ki még az olasz tulajdonos, reményeit fejezve ki, hogy az új városvezetéssel is prosperálóan tudnak majd együttműködni.

Carlo Volpe, az Óvártej Zrt. cégvezetője részletezte az elmúlt két és fél év, 5,6 milliárd forintból megvalósuló fejlesztéseit. Létrejött egy ezer négyzetméteres új csarnok, amely hamarosan a tejüzem szívévé válik. Itt kapnak helyet a tej, a tejszín és a savó átvételére és feldolgozására szolgáló új berendezések. A sajtüzem további 2800 négyzetméterrel bővül, elkészült egy szennyvíztisztító telep és hozzá tartozó biogáz üzem, amivel 15 százalékos földgáz megtakarítást érhetnek el. Az új, nyolc tonnás kazán a hálózatból érkező földgázt és a termelési létesítményekből származó víztisztító iszapból előállított biogázt egyaránt képes elégetni.

– Az Óvártej egy erős csoport, a Valcolatte csoport része, amely évek óta növekszik, innovatív és megfelel a nemzetközi piacok kihívásainak, amelyet egy olyan család vezet, akinek világos vállalkozói víziója és erős értékei vannak, és több mint száz éve generációról generációra öröklődnek – hangsúlyozta a cégvezető.

Míg egy évtizede 30 millió liter tejet dolgoztak fel a mosonmagyaróvári üzemben, mára több mint 120 millió litert. A termelés növelése és a további beruházások folytatása azt is jelenti, hogy perspektívát adnak a velük együttműködő gazdáknak. A cég termékei a legjobb pizzériákba jutnak el Oslótól Szófiáig.

Carlo Volpe még kiemelte: a fenntarthatóság is fontos szempontot jelent, ahogy a körforgásos gazdaság és a hulladék újrahasznosítása is. A beruházásokkal nő a vállalkozás termelési hatékonysága, azaz több sajtot tudnak előállítani rövidebb idő alatt, így gyakorlatilag megszűnt az éjszakai műszak.

Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője videóüzenetben méltatta az Óvártejt, az új beruházásokat, további sikereket kívánva. Mint elmondta, az 5,6 milliárd forintos fejlesztéshez a kormány 1,4 milliárd forinttal járult hozzá. Az új létesítményeket Kapui Jenő esperes áldotta meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában