3 kérdés 3 válasz

4 órája

Lyukkártyától a mesterséges intelligenciáig 50 év alatt -Digitális forradalom a könyvtárban

Idén 50 éves a Széchenyi István Egyetem Könyvtár és Levéltár, az évforduló kapcsán konferenciát rendeztek a szakmának.Az esemény kapcsán Tóth Csillával az egyetemi Könyvtár és Levéltár igazgatóját kérdeztük.

Dániel Viktória

Tóth Csilla, a Széchenyi István Egyetem Egyetemi Könyvtár és Levéltár igazgatója köszönti a konferencián megjelenteket.

Fotó: Adorjan Andras

Mi a jelentősége egy ilyen konferenciának?

Ritkaság számba megy a szakmában, hogy a könyvtárosok és a levéltárosok egy konferencián belül legyenek megszólítva. A délelőtt a digitalizáció és az ahhoz kapcsolósó technikák és irányelvek körül forog. Tehát hogy a gyűjteményekbe lévő könyvek és dokumentumok, ne csak fizikai formában legyenek kereshetőek és elérhetőek az érdeklődőknek. A délutáni rész pedig kicsit felöleli a most 50 éves könyvtárunk történetéit, hogy hogyan jutottunk el a lyukkártyától a mesterséges intelligenciát is használó rendszerekig.

Tóth Csilla, a Széchenyi István Egyetem Egyetemi Könyvtár és Levéltár igazgatója köszönti a konferencián megjelenteket
Tóth Csilla, a Széchenyi István Egyetem Egyetemi Könyvtár és Levéltár igazgatója köszönti a konferencián megjelenteket.
Fotó: Adorjan Andras

Egy könyvtárnak mennyire kell lépést tartani a digitális trendekkel?

A negyedik ipari forradalom, a könyvtárakat is ugyanúgy elérte mint bármely más szakmát. A digitális kölcsönzési és hosszabbítási lehetőség, a Smart könyvtár funkciók ma már ezek ugyanolyan fontosak, mint a hagyományos könyvtári szolgáltatások. A kollégáimmal mi is folyamatosan azért dolgozunk, hogy ezeket integráljuk a hétköznapokba és folyamatosan lépés tartsunk a fejlődéssel.

Egy digitalizálódó világban, mennyire járnak még könyvtárba az emberek?

Rengeteg diák érkezik hozzánk. Most szeptember és november vége között szinte minden szinten folyamatosan tele vannak az asztalok és a tanuló boxok. A tanulási lehetőségek mellett sokan igénylik a szakdoga para és a infoshare szolgáltatásainkat is, amik során segítünk a hallgatóknak a szakirodalom gyűjtésben és az adatbázisok használatában. Az egyetem kutatóit pedig támogatjuk a publikációk útvesztőjében való eligazodásban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában