Információ

2 órája

Az online tér veszélyeiről tartottak előadást a Nyugdíjas Egyetemen Mosonmagyaróváron - fotók

Az adat, információ érték – hívta fel az online tér veszélyeiről tartott előadás keretében Pápai Gyula rendőr őrnagy, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság munkatársa a Nyugdíjas Egyetem hallgatósága figyelmét.

Mészely Réka

Fotó: Kerekes István

A Nyugdíjas Egyetem második előadása előtt a prof. dr. Kon­tschán Jenő rovarinváziókról tartott előadásához kapcsolódó online játék nyerteseit sorsolták ki, a hagyományokhoz híven. Az októberi előadó Pápai Gyula, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság munkatársa az online tér veszélyeire hívta fel a jelenlevők figyelmét. A rendőr őrnagy bűnmegelőző munkája keretében egyébként az óvodásoktól a szépkorúakig igyekszik megosztani az éppen aktuális témákat, melyek közül korunk legégetőbbje éppen az online térbe áttevődő csalások széles köre. 

– A covid óta egyre inkább áttevődik a csalások tere az online világba, ahol már az idősebb korosztály is megjelenik, akik sokkal empatikusabbak, így könnyen potenciális céltáblává válnak – emelte ki Pápai Gyula, felhívva a figyelmet arra, hogy az adat és az információ is fontos érték. 

Javasolta, ne higgyünk el mindent, amit az interneten látunk, hallunk, olvasunk, minél kevesebb információt adjunk meg magunkról, családunkról. Csak a legszükségesebb adatokat adjuk meg az interneten. Figyeljünk arra, hogy milyen adatokat töltünk le a világhálóról. Kiemelte: "Ami az internetre felkerül, az ott is marad!"

Az online csalások rendkívül széles spektrumát is részletesen ecsetelte a szakember, számos példával alátámasztva, hogy mihez vezet az emberi hiszékenység, naivitás. A hamis webáruházak, online ajánlatok mellett kitért a bankok nevében elkövetett csalásokra, az ál befektetési lehetőségekre, hamis sms- és emailüzenetekre, az online piactereken ránk váró veszélyekre, a vagyont ígérő és társkereső oldalakon történő csalásokra is. 

– Ne legyenek kuncsaftjaink, bízom benne, soha nem találkozom Önökkel, mint sértettekkel – zárta előadását a rendőr őrnagy. 

Az előadáshoz kapcsolódó online játék két hétig lesz elérhető a város honlapján és a Nyugdíjas Egyetem, Mosonmagyaróvár Facebook-oldalán. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában