Előre kell jegyet váltani

2024.09.14. 15:54

Hétfőtől a győri vonalon is kalauz nélkül közlekednek egyes vonatok

A MÁV-Start szeptember 16-tól a Budapest és Esztergom közötti vonalon, valamint a Budapest–Győr vonalon is bevezeti a kalauz nélküli közlekedést egyes járatokon.

Kisalföld.hu

Forrás: mavcsoport.hu

A vasúttársaság közleménye szerint a két vonal is része annak a kötelező jegyelővételi zónának, amelyen belül a vonatokon szeptember elejétől már csak érvényes menetjeggyel, bérlettel vagy egyéb utazásra jogosító okmánnyal szabad felszállni, ezek hiányában pedig csak jelentősen magasabb pótdíjjal lehet menetjegyet vásárolni. Szúrópróbaszerű ellenőrzésekre továbbra is számítani kell a kalauz nélkül közlekedő járatokon is - tették hozzá.

A vasúttársaság felhívta a figyelmet, csak olyan viszonylatokon és járatokon vezetik be az új rendszert, ahol minden feltétel adott ehhez.

A folyamat része, hogy "szeptember 16-tól az esztergomi vonal S72-es és Z72-es járatainak nagy része, valamint a győri fővonalon a reggeli csúcsidőszakban Bicske és Budapest–Kelenföld között közlekedő G10-es, néhány éjszakai S10-es, valamint a hétvégente közlekedő egyes Rába InterRégió vonatokon sem lesz állandó jegyvizsgáló. Szeptember végén a székesfehérvári és a pusztaszabolcsi, október közepén a ceglédi, szolnoki, újszászi és gödöllői vonalra is kiterjesztik az új rendszert

 - írták.

Magasabb a pótdíj

A közlemény szerint "a kiindulási, illetve minden nagyobb forgalmú állomásról történő indulást követően a fedélzeti hangosbemondón keresztül felhívják az utasok figyelmét arra, hogy az adott vonat kalauz nélkül közlekedik". Érvényes jegy, vagy bérlet hiányában a pótdíj összege egységesen 25 ezer forint.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy vészhelyzet esetén az ajtók mellett elhelyezett vészhívót használhatják az utasok. Ugyanis, ha a fedélzeten rendkívüli helyzet - pl. egy utas rosszulléte vagy egyéb módon nem észlelhető műszaki rendellenesség -, történik, a vészhívó segítségével vehetik fel a kapcsolatot a mozdonyvezetővel, aki azonnal intézkedik. Fontos, hogy a mozdonyvezetőt a vészhívón csak tényleges vészhelyzet esetén hívják!

November 2-ig azok az utasok, akik a zónában érvényes menetjegy nélkül szállnak fel, csak figyelmeztetésben és a korábbi, mérsékelt összegű pótdíjban részesülnek

 - írták.

Az utazás során felvetődő utazási kérdéseket a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálatán vagy a MÁV-Volán-csoport új utazástervezőjén az EMMA-n és a MÁV appon keresztül lehet tisztázni - közölték.

"Az online jegyváltás mellett Budapest valamennyi állomásán és megállóhelyén, illetve az elővárosi vonalak jelentős részén már a nap 24 órájában biztosított a menetjegy-vásárlás pénztárból vagy automatából. A sorban állás elkerülése érdekében a vasúttársaság azt javasolja az utasoknak, hogy menetjegyeiket, bérleteiket elővételben online, a MÁV applikációban vagy a jegy.mav.hu weboldalon váltsák meg, a rendszeresen utazók számára pedig az ország- és vármegyebérletek online megvásárlását ajánlják" - áll a közleményben.

Kalauz nélküli közlekedés esetén, ha az utasnak igazolásra van szüksége, akkor azt az ügyfélszolgálattól igényelheti. 

Ezek közé tartozik a forgalmi akadállyal kapcsolatos késés tényéről, idejéről, csatlakozás elmulasztásáról, járatkimaradásról, útmegszakításról, utazásról való lemondásról, illetve a menetjegy fel nem használásáról szóló igazolás - írták.

Szeptember 30-tól a Budapest és Székesfehérvár közötti vonalon közlekedő S36 és G43-as járatokat, valamint a Déli pályaudvarról Százhalombattára és Pusztaszabolcsra induló S40-es vonatok egy részét is bevonják az új rendszerbe.

Október 14-től az előváros keleti részét is eléri a változás, hiszen akkortól a Nyugati pályaudvar és Monor között közlekedő S50-esek, hétköznap egyes ceglédi, illetve hétvégente egyes szolnoki vonatok, a Keleti pályaudvar és Sülysáp, illetve éjszaka Nagykátára közlekedő S60-osok és a Keleti és Gödöllő közötti S80-as személyvonatok fognak jegyvizsgáló személyzet nélkül közlekedni - írta közleményében a MÁV Zrt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában