Védekezés a Mosoni-Dunán

Tegnap, 10:23

Árvíz 2024 – Van, ahol lassul az áradás, segített a szükségtározó megnyitása Mosonmagyaróváron – Cikkünk frissül

Szerdán is folytatják az árvíz elleni védekezést Győr-Moson-Sopronban.

Kisalföld.hu

Fotó: Csapó Balázs

17:40 - Tájékoztatott az ÉDUVIZIG az árhullámokról szerdán

Duna

Dévénynél hosszantartóan tetőzik a Duna, minden dunai védvonalon III. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Nagybajcsnál ma reggel 8740 m3/s vízhozam érkezett. Az Öreg- Duna felé történő vízmegosztás függvényében a tetőzés csütörtök reggeltől várható, 850-870 cm körüli vízszinttartományban. A több napja tartó magas vízállás következtében megjelentek a fakadóvizek mellett a buzgárok is, melyeknél sikeres beavatkozások történtek.

A Mosoni-Duna torkolati mű zárt állapota miatt a Győr környéki vízszinteket továbbra is a Mosoni-Duna - Lajta és a Rába - Marcal felől érkező vízhozamok alakítják. A szerda reggeli adatok szerint a felvízi oldalon 202 cm-rel magasabb a vízszint, mint az alvízen, ez a délutáni órákra csökkent, jelenleg 198 cm.

Győrben a tetőző vízszint 680-700 cm körül alakulhat a jövő hét elején a Mosoni – Duna torkolati mű árvízkizárásos üzemmódjának köszönhetően.

Hasonlóan kedvező hatást vált ki a műtárgy a Mosoni-Dunán, Mecsérnél és a Marcalon a gyirmóti szivattyútelepnél is. A mecséri szelvényben 360-380 cm körül, a gyirmóti szivattyútelep külvízszintnél 500- 520 cm körül alakulhat a tetőzés hétfőn napközben.

Komáromnál és Esztergomnál továbbra is áradó jellegű vízjárás figyelhető meg a Dunán.

Komáromnál a tetőzést a 800-820 cm-es tartományban várják péntek reggeltől, Esztergomnál 780-800 cm körül alakulhat a tetőző vízszint péntek estétől. A térségben hosszú, 1-1,5 napos tetőzésre számítanak a szakemberek.

A Duna Gönyű alatti magasparti szakaszain lévő településekhez kirendelt vízügyi szakemberek továbbra is műszaki segítséget nyújtanak a árvízvédekezéshez.

Lajta

Kedd éjjel megnyitották a Lajta menti 1. számú szükségtározót, annak feltöltődése folyamatban van. Miniszteri döntés alapján jelenleg rendkívüli készültség van érvényben a Lajta magyarországi szakaszán.

Szerda délután a folyó az ausztriai Haslau vízmércén több órán át tetőzött, így az országhatár környéke tetőzés körüli állapotban van.

A Mosonmagyaróvár duzzasztó alvízi vízmércén jelenleg 269 cm a vízállás, a tározó nyitásának következtében lassú ütemű áradásra számítanak. Tetőzés 19-én estétől várható 290-310 cm közötti tartományban.

A keddi nap során 1543 fő vett részt az árvízvédekezésben (melyből saját dolgozó 272; társvízügytől 768; külső erők 103; honvédség 200 fő; önkormányzati közerő 200 fő). A védvonalakon több mint 165.000 homokzsákot építettek be.

15:40 - A rendőrség arra kér mindenkit, hogy katasztrófaturisták ne akadályozzák az árvízi védekezést

Arra kérünk mindenkit, hogy az árvízi védekezésben dolgozókat ne akadályozzák bámészkodással, fotózkodással. Ezzel nemcsak hátráltatják a munkát, hanem saját testi épségüket is veszélyeztethetik

 - olvasható az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közleményében. A töltések állapota napról napra változik a rájuk nehezedő víznyomás miatt. Vigyázni kell rájuk, járművel és gyalogosan is tilos azokat megközelíteni. Az áradó folyó veszélyes, könnyen elsodorhat bárkit - írták.

Különösen fontos, hogy a szárazföldet kereső, menekülő vadak nyugalma és az emberek saját biztonsága érdekében is kerüljék a gátak, erdők környékét, lehetőség szerint kutyájukat se arra sétáltassák. Az állatok túlélését azzal segíthetik, ha minél kevésbé zavarják jelenlétükkel az erdészek, vadgazdálkodási szakemberek mentési tevékenységét. A lezárt területekre tilos bemenni és parkolni, mert ott vagy már víz van, vagy hamarosan lehet. Ne hajtsanak át elárasztott úton, mert már a bokáig érő víz is elsodorhat egy embert vagy károkat okozhat az autóban. Ráadásul a víz alatt lehetnek veszélyes tárgyak, például elmozdult csatornafedél. Az elöntött területeken a fák gyökerei meglazulhatnak, és a szél könnyen kidöntheti azokat.

Fotózkodás helyett inkább önkéntes munkájukkal segítsék a védekezést!" - írta az ORFK.

15:30 - Az MVM megkezdte árvízvédelmi intézkedéseit

Az MVM Csoport áram- és gázhálózati szolgáltatási területén megkezdte és megteszi a szükséges árvízvédelmi intézkedéseket. 

Az MVM szakemberei az árvízi védekezést irányító hatóságokkal, a helyi önkormányzatokkal és a katasztrófavédelemmel együttműködve kezelik a kialakult krízishelyzetet, folyamatos egyeztetések alapján határozzák meg azokat a helyszíneket, ahol szükséges a gáz- vagy áramhálózati beavatkozás, biztonsági kikapcsolás - írták.

Kiemelték: 

a Duna felső szakaszán a gázhálózatot üzemeltető MVM Égáz-Dégáz, illetve a fővárosban az MVM Főgáz gázmérőket és nyomásszabályozókat szerel le azokon a helyszíneken, ahol az árvíz elérné ezeket az eszközöket. Eddig Győrben, Esztergomban és Komáromban történtek ilyen intézkedések.

Az árvízhelyzet változásáról és az aktuális intézkedéseikről folyamatosan tájékoztatják ügyfeleiket az mvmhalozat.hu oldalon.

15:10 – Videó a mosonmagyaróvári szükségtározó megnyitásáról

Hogyan védjük Mosonmagyaróvárt az ártól? Az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója beszélt videóban a szükségtározó megnyitásáról:

14:50 – Megjelent a talajvíz a Szigetközben

Ásványráró után körülnéztünk több szigetközi településen is. Dunaremetén már a töltésre sem engedtek fel bennünket biztonsági okokból, a helyszínen tartózkodott a rendőrség és katasztrófavédelem is. Ott már a híd megközelíthetetlen, elöntötte a víz.

13:30 - Csökken a víztömeg Mosonmagyaróvárnál

A Lajta-szükségtározó-rendszer - amely a folyó mentén, az osztrák-magyar határ és a város között helyezkedik el - megnyitása azt jelenti, hogy a vízügyes szakemberek a gátat megbontották, így irányított módon, biztonságosan, és megfelelő időzítéssel tudnak vizet kivezetni a kijelölt területekre. 

A beavatkozás jó döntésnek bizonyult, Mosonmagyaróvár fölött már érezteti hatását a levonuló víztömeg csökkenésében

 - jegyezték meg.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a gátak hatalmas terhelésnek vannak kitéve, az elhúzódó tetőzések és az ár lassú levonulása miatt ez várhatóan még napokig így lesz. Mivel minden felesleges újabb terhelés, mozgás veszélyezteti a töltéseket, arra kérik a lakosságot, ne menjenek a gátakra nézelődni, fotózni.

12:45 - Csökken a folyók vízszintje Csehországban

Csehországban szerda reggelre elálltak az esőzések, és néhány szakasz kivételével folyamatosan csökken a folyók vízszintje is. A meteorológusok és a mentőszolgálatok szerint nagyobb árvízi problémákra már nem kell számítani – jelentette a közszolgálati hírtelevízió (CT24).

Szerda délelőtt még mintegy 20 helyen, többnyire Dél-Csehországban volt harmadfokú árvízkészültség. Az árvíz sújtotta településeken közben megkezdődött a kárelhárítás és a károk felmérése.

Zbynek Stanjura pénzügyminiszter kedd este a közszolgálati televíziónak nyilatkozva előzetesen mintegy 100 milliárd koronára, azaz 1500 milliárd forintra becsülte az árvízkárokat. Megmozdult a cseh civil szektor is, a szervezetek szerda reggelig több mint 100 millió koronát (másfélmilliárd forint) gyűjtöttek össze a rászorulók megsegítésére.

Vlastimil Válek egészségügyi miniszter bejelentette, hogy az árvíz által sújtott területek lakossága számára sárgaság elleni önkéntes oltást szervez az állam. 

Megpróbáljuk ezzel megelőzni az esetleges járvány kitörését

 – jelentette ki prágai sajtótájékoztatóján a miniszter. A cseh biztosítók szövetsége közölte, hogy a lakosság és a cégek által bejelentett biztosított, valamint kárt szenvedett ingatlanok és vagyonok értéke az első becslés szerint mintegy 17 milliárd korona. 2002-ben, az akkori nagy árvíznél végül is a biztosítók 36,7 milliárd koronát fizettek ki ügyfeleiknek.

12:30 – Gönyűn elkél a segítség

A Vízügy szakemberei felbírálták a várható vízszint nagyságát és megemelték 850 cm-re. Ezért ismét kérnek mindenkit, aki segíteni tud, hogy menjen a Leierrel szemközti térre, hogy újabb zsákokat tölthessenek meg homokkal – írták a Gönyű Facebook oldalon.

10:35 – Biztonság Mosonmagyaróvárnál 

Nagy István agrárminiszter posztolt a mosonmagyaróvári védekezésről közösségi oldalán.

10:30 – Csapadék már nem, de a Duna az jön

Az előrejelzett csapadékösszeg térképen jól látható, hogy érdemi csapadékra már nem kell számítani. Ugyan kialakulhatnak záporok, esetleg zivatarok, de ezek csak lokálisan hozhatnak mérhető csapadékot – írta Facebook oldalán szerda délelőtt a HungaroMet Nonprofit Zrt.

A következő időszakban egyre több napsütésben bízhatunk, viszont a reggeli órákban pára, illetve köd is képződhet. A maximum-hőmérséklet is kellemes tartományban, általában 21 és 26 fok között alakul. 

Forrás: HungaroMet Nonprofit Zrt./ Facebook

10:00 – Budapest és Bécs között fokozatosan indul újra a nemzetközi vonatközlekedés

- Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) szerda hajnaltól ismét fogad egyes vonatokat a hegyeshalmi határállomáson keresztül. Ennek köszönhetően hajnaltól már közlekedhetnek az EuRegio-vonatok Győrből Bécsbe és Bécsből - Bruck an der Leitha állomáson át Győrig teljes útvonalon - közölte a Mávinform szerda reggel.

9:30 – Víz alatt a kerítés teteje a Szúnyog-sziget házainál Győrben

Félszáz nyaraló áll vízben a Győr melletti Szúnyog-szigeten. Csónakkal jártuk be a területet, benéztünk a Mosoni-Duna által már ellepett házak alsó szintjére. Vihar előtti csend az idilli tájban. Óránként két centit, naponta 44-et emelkedik a víz a Győr-Pinnyéd szélén fekvő Szúnyog-szigeten. Kedd reggelre ideiglenesen az egyetlen állandó lakója is beköltözött a biztonságos nagyvárosba, így csak néhány, az ingatlanja állapotára kíváncsi lakó csónakja tűnt fel a távolban, amikor beeveztünk a szigetre. 

9:20 – Megnyitották a Lajta szükségtározót Hegyeshalomnál

A vízügy munkatársaival egyeztetve megadtam az engedélyt a Lajta-menti szükségtározó megnyitására – közölte Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalán a helyszínen tett látogatása után kedden.

Megnyitották a Lajta szükségtározót Hegyeshalomnál Mosonmagyaróvár biztonságáért

 – adta hírül már Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője szerdán reggel.

A vízügynél érdeklődtünk a témában: Kertész József, a Lajta-menti védelem vezetője megerősítette a szükségtározó megnyitását, melynek hajnali egykor fogtak neki és négy órakor végeztek, és azóta figyelik a megnyitást követő jelenséget. Ettől az áradás ütemének mérséklését várják.

8:00 –  Lassul az áradás
Nagybajcsnál szerda reggel 5:30-kor 823cm-es vízállást mértek, ez 120 cm-el magasabb, mint a kedd reggeli érték, és 40 cm-el magasabb, mint az előrejelzett. Az éjjeli lassulás után a szerda reggeli órákban még ~7cm/óra ütemben áradt a folyó – írták a Szigetközi Árvízi Hírek 2013 Facebook oldalon.

 

Forrás: Szigetközi Árvízi Hírek 2013/ Facebook

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában