Egy év alatt négy árhullám

Tegnap, 7:39

Egyre gyakrabban jön – Víz alatt a kerítés teteje a Szúnyog-sziget házainál Győrben – Fotók, videó

Félszáz nyaraló áll vízben a Győr melletti Szúnyog-szigeten. Csónakkal jártuk be a területet, benéztünk a Mosoni-Duna által már ellepett házak alsó szintjére. Vihar előtti csend az idilli tájban. Óránként két centit, naponta 44-et emelkedik a víz a Győr-Pinnyéd szélén fekvő Szúnyog-szigeten.

Gyurina Zsolt

A várható tetőzésig még van két nap, az épületeket már most elöntötte a víz.

Fotó: Molcsányi Máté

Kedd reggelre ideiglenesen az egyetlen állandó lakója is beköltözött a biztonságos nagyvárosba, így csak néhány, az ingatlanja állapotára kíváncsi lakó csónakja tűnt fel a távolban, amikor beeveztünk a szigetre. 

Az erdő rejtekében, Pinnyéd és Győrújfalu között, a Mosoni-Duna két ága által közrefogott rejtett földdarabon, hét hektár buja zöldben nagy a bizonytalanság árvizek idején. Felvételünkön Berecz Péter, aki tudja, messze még a vége. 
Fotó: Molcsányi Máté

– Már a múlt héten mindenki elkezdett pakolni, jöttünk csónakkal a cuccokért – mondta Berecz Péter, aki amatőr meteorológusként műszereket is helyezett ki a szigeten. Családjának 1967 óta van nyaralója a területen. 

Már két hete mutatták az időjárási modellek, hogy a Duna vízgyűjtő területén van, ahol 300 milliméter eső várható, látszott, hogy katasztrófa lesz. Hétfő este kezdett befolyni a víz a konyhába, kedd reggelre már térdmagasságig tört fel, most 40 centi lehet odabent. Elméletileg ehhez még jönne két méter hatvan centi, ha nem lenne a véneki torkolati műtárgy kapuja lezárva. Így most naponta 44 centit emelkedik 

– jegyezte meg. 

Ezt követően tettünk egy kört a csónakkal Berecz Péter nyaralójának kertjében, alattunk, a vízben felderengett a kerítés teteje. Kalauzunk a ház lépcsőjénél kiszállt – megtehette, mellig érő gumicsizmát viselt. A ház alsó szintje vízben úszott, ázott a néhány otthagyott, értéktelen bútordarab, egy fonott kanapé, pár dolog. 

A felső emelet is hamarosan sorra kerül, oda is betör majd a Mosoni-Duna. 

– A várható tetőzésig még van két nap, és úgy számítom, előbb-utóbb ki kell nyitni a véneki zsilipet, akkor az visszaduzzaszt, hirtelen megint megugrik a vízszint. Aztán amikor Nagybajcsnál apadt már 10–12 centit, felénk majd akkor kezd csökkenni a vízállás – merengett el a jövőn. 

– A bosszantó az, hogy egy éven belül ez már a negyedik árhullám. Télen volt kettő, aztán júniusban egy, és most ez. Egyre gyakrabban jön, az a baj. Miközben a nyári csapadékmennyiség a térségben csak egy kevéssel haladta meg az átlagot. Viszont szeptemberben Győrben 130 milliméter esett le, a ciklon terméseként ebből 77 milliméter – bújt ki Berecz Péterből a meteorológiát kedvelő ember. Hangsúlyozta, hogy a 2013-as árhullám volt a legrosszabb, akkor a nyaraló emeletén fejmagasságig ért a víz. Most a várakozások szerint 780 centiméternél fog tetőzni Győrnél. Ennek időpontja azonban egyre tolódik a Bécsi-medence további esőzései miatt, házigazdánk most csütörtök délre számítja. A Lajtáról sem ért még ide az ár, és a Rába is hozzáteszi a magáét majd. Mindenki feszülten várakozik és készül a következő nehéz napokra. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában