Árvíz

Tegnap, 8:41

Megnyitották a Lajta szükségtározót Hegyeshalomnál Mosonmagyaróvár biztonságáért

Hajnalban megnyitották Hegyeshalomnál a Lajtánál az egyik szükségtározót, mely több mint egymillió köbméter víz befogadására alkalmas. Ettől az áradás ütemének lassulását várják, Mosonmagyaróvár védelmében.

Mészely Réka

Nagy István agrárminiszter a szükségtározónál.

Fotó: Nagy István Facebook-oldala

A vízügy munkatársaival egyeztetve megadtam az engedélyt a Lajta-menti szükségtározó megnyitására – közölte Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalán a helyszínen tett látogatása után kedden.

Megnyitották a Lajta szükségtározót Hegyeshalomnál Mosonmagyaróvár biztonságáért

 – adta hírül már Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője szerdán reggel.

A vízügynél érdeklődtünk a témában: Kertész József, a Lajta-menti védelem vezetője megerősítette a szükségtározó megnyitását, melynek hajnali egykor fogtak neki és négy órakor végeztek, és azóta figyelik a megnyitást követő jelenséget. Ettől az áradás ütemének mérséklését várják.

A bővebb részletekért az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivő-helyetteséhez, Szegi Attilához fordultunk.

– A helyi védelem és az Országos Vízügyi Főigazgatóság szakmai stábja a tervek szerint figyelte, hogy mikor a legoptimálisabb a szükségtározó megnyitása, hogy milyen Ausztriában a Lajta vízállása – emelte ki szerdán reggel Szegi Attila. Hangsúlyozta: a tározó megnyitásával a tetőzési szintet tudják csökkenteni, a víz egy része nem a Lajta főmederbe, hanem a szükségtározóba folyik. A nyitás hatása egyébként már Hegyeshalomnál jól látható. Az árvízi víztározó segítségével azt tudják elérni, hogy a Lajta alsóbb szakaszán – így például Mosonmagyaróvárnál is – néhány deciméterrel alacsonyabb legyen a tetőző vízszint ahhoz képest, mint ahol természetes körülmények között lenne.

A Lajta tetőzése 283-300 centiméter lehetne, most egyébként 266-267-nél tartunk. A tetőzés megkezdődésére akár már ma délutántól számítunk 

– tette hozzá a szakember. 

A Lajta Hegyeshalom-Márialiget közötti területén két szükségtározó áll rendelkezésre. Azzal számolnak, hogy a jelenleg megnyitott, több mint egymillió köbméter víz befogadására alkalmas terület elég lesz. Egyébként ezek állami és magántulajdonban lévő termőföldek, van, ahonnan még a terményt nem takarították be. Az ár levonulta után felmérik és kártalanítják az érintetteket. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában