kisalfold.hu podcast

2024.08.24. 07:07

Futóegyesület alakult Pannonhalmán – A tagok hamarosan versenyt is szerveznek a kisvárosban – fotók, podcast

Pannonhalma a kisalföldi bringások kedvelt célpontjává vált az elmúlt évtizedben, miközben a másik népszerű szabadidős mozgásnak, a futásnak is egyre többen hódolnak a Győr közeli kisvárosban. A közösségi pannonhalmi futások egyesületi szintre léptek a közelmúltban, többek közt erről beszélgettünk a Firmitudo csapat két alapítójával, Szekeres Annával és Fuksz Tamással.

Szeghalmi Balázs

Felvételünkön a pannonhalmi futó egyesület tagjai, akik két hetente 5-6 km-t szoktak közösen kocogni a Győr közeli kisvárosban.

„Meghatározó része az életemnek”

„Eredendően zalaiak vagyunk, ám a foglalkozásom régóta Győrhöz kötött. Így a férjemmel és a kisfiammal öt éve költöztünk Budapestről Pannonhalmára, s választottuk otthonunknak a csendes, ám hangulatos kisvárost.

A család és a munka mellett a futás több mint 15 éve meghatározó része az életemnek, a kedvenc hobbimnak az apátság árnyékában sem szerettem volna búcsút mondani” – kezdte Szekeres Anna.

Anna remek eredményei

A Firmitudo Futó Egyesület „arca” több mint szerényen beszél eddigi helyezéseiről, pedig van mire büszkének lennie. Anna ugyanis nem csupán körülbelül 70 ezer kilométert futott az elmúlt évtizedben, több külföldi és hazai maratonon is dobogóra állhatott már.

Két éve a Kanári-szigetek legnagyobb részén, Tenerifén másodikként ért célba maratoni távon, Pozsonyból szintén a klasszikus 42 195 méteren térhetett haza éremmel, míg a talán legnépszerűbb hazai futóversenyen, az UltraBalatonon eddig 6. hely a legjobb eredménye az egyéni mezőnyben.

Szekeres Anna az Ultrabalaton céljában. A pannonhalmi atléta legjobb eredménye a 6. hely hazánk legnépszerűbb futóversenyén.

Közösségben futni a legjobb

„Bár Anna jelenleg is gőzerővel készül újabb versenyekre, szeretnénk hangsúlyozni, hogy Firmitudo Futó Egyesületet elsősorban nem a versenysport hívta életre, sokkal inkább a futás szeretete, illetve az, hogy közösségben futni, edzeni, tenni az egészségünkért a legjobb” – emelte ki a tavaly év végén alapított civil szervezet fő motivációját Fuksz Tamás, a másik alapító.

A Firmitudo tíz alapító taggal indult; a létszám szépen gyarapodott az elmúlt hónapokban.

Futás után a pannonhalmi egyesület tagjai.

Szerda délutáni kocogások

„Nyár elején, június első napjaiban szerveztük az első közösségi futásunkat, amely azóta mind népszerűbb Pannonhalmán. 5-6 km-t szoktunk közösen kocogni a futótársakkal, igyekszünk mindig más-más útvonalat felfedezni és a környék szépségeinek örülni mozgás közben” – tudtuk meg Szekeres Annától, aki természetesen igyekszik jó tanácsokkal is ellátni az amatőr futókat, ha van erre igény.

A Firmitudo csapat két hetente szerda délutánonként „veszi fel a nyúlcipőt”; a közösségi futások többnyire 18.30-kor kezdődnek – szerda előtt azért érdemes a csapat közösségi oldalára pillantani –, amelyeken bárki részt vehet ingyen.

Fuksz Tamás és Szekeres Anna a Kisalföld stúdiójában.

Pannonhalma első futóversenye

Az idei évre másik nagy dobást is tervezünk, szeptember 14-re tartjuk az I. Pannonhalma Decem Futást, amelyre több száz futót várunk Győr környékéről, sőt, a visszajelzések szerint hazánk távolabbi részeiről is többen megtisztelnek majd bennünket a részvételükkel.

Öt és tíz km-es távokkal készülünk, minden versenyző pontos idejét rögzítjük, s lesznek gyermekfutamok is Pannonhalma első futóversenyén” – tudtuk meg Fuksz Tamástól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában