kisalfold.hu podcast

2024.08.19. 06:58

Nagyszabású jubileumi program Pannonhalmán

A 20. jubileumára készül augusztus 23–25. között az ország egyik legegyedibb hangulatú művészeti fesztiválja, a pannonhalmi Arcus Temporum. A zene, a képzőművészet, az irodalom és a spiritualitás köré szerveződő programok között számos újdonságot is találhat majd a közönség. Erről beszélgettünk podcast adásunkban Sarkadi Mónikával, a Pannonhalmi Főapátság kulturális iroda vezetőjével.

Barki Andrea

Sarkadi Mónika, a Pannonhalmi Főapátság kulturális iroda vezetője. Fotó: Csapó Balázs

Az „Ünnep” címet viseli a Pannonhalmi Főapátság 2024-es évada, hiszen a bencés szerzetesközösség idén ünnepli temploma, a Szent Márton-bazilika középkori felújításának és felszentelésének 800. évfordulóját. Az Arcus Temporumon pedig igazi közösségi ünneplésre hívnak a neves évforduló és a fesztivál 20. születésnapja alkalmából.

Hallgassa meg!

A zenei kínálatban már az önmagában izgalmas, hogy Keller András, a fesztivál idei művészeti vezetője Mozartot állítja párhuzamba a nemrég elhunyt kortárs zeneszerzővel, Eötvös Péterrel; hát még ha azt is hozzátesszük, hogy a kiváló magyar komponista – utolsó munkáinak egyikeként – az itt elhangzó zeneműveket saját maga válogatta ki…

A zenei élményeket még különlegesebbé teszik az újonnan bekapcsolódó helyszínek. A nyitó hangversenyt például a bástyára tervezik, ahol a 800 éves Bazilika szolgáltat lenyűgöző hátteret, de a Lombkorona-tanösvényen is tartanak idén koncertet a már jól megszokott helyszínek – a Szent Márton-bazilika, a Boldogasszony-kápolna, a Pannonhalmi Főapátság klasszicista teremkönyvtára – mellett.

A Lombkorona-sétány Eötvös-ösvénnyé változik, a megállókon a zeneszerző kilenc rövid műve csendül fel. A sétakoncertet még egyedibbé teszi, hogy a zenéhez a Színház- és Filmművészeti, valamint a Képzőművészeti Egyetem hallgatói egy performanszot állítanak össze.

Röhrig Gézát a legtöbben mint színészt ismerik. Emellett azonban rendező, író, költő, zenész, és „civil” foglalkozásai is vannak. Irodalmi díszvendégként érkezik az Arcusra. A fesztiválon Bazsányi Sándor irodalomtörténész, esztéta kérdezi.

A spirituális programok között igazán érdekesnek ígérkezik a Dejcsics Konrád bencés szerzetes és a Szent Márton-bazilika karnagya, Kiss Zsolt által vezetett orgonatúra. A zene- és művészettörténeti sétán többszáz éves orgonákkal ismerkedhetnek meg a vendégek, amelyeket a Főapátság az elmúlt években eredeti állapotukba állított vissza, azaz ma is úgy tudnak megszólalni, ahogy egykori építőjük megálmodta. E különleges hangszerekről Dejcsics Konrád atya ad szemléletes eligazítást, Kiss Zsolt orgonaművész pedig meg is szólaltatja őket a Főapátság zenészbarátai kíséretében.

Az idei Arcus is elképzelhetetlen lenne képzőművészeti programok nélkül. Virágvölgyi István vezetésével ismerhetik meg a Nyolc 100 év című fotótárlatot a vendégek, amely nyolc 100 éves honfitársunk portréján keresztül igyekszik megfoghatóvá tenni a Bazilika elmúlt nyolc évszázadának időtávlatát.

Az Arcus napjaiban arra hívják a vendégeket, hogy töltsenek el időt egymással, és töltsenek el időt a csendben a monostor ezeréves falai mögött.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában